Speelstraten

In een speelstraat wordt de ganse breedte van de straat voorbehouden voor het spelen. Spelende kinderen of jongeren en voetgangers hebben voorrang op alle andere weggebruikers. Een speelstraat wordt aangeduid met speciale hekken voorzien van verkeersborden met de vermelding speelstraat en de speeluren.

Voorwaarden

Een straat kan speelstraat worden als je straat aan volgende wettelijke voorwaarden voldoet:

  • de straat ligt in een wijk met een overheersend woonkarakter
  • de straat heeft een snelheidsbeperking van maximaal 50 km/uur
  • de straat heeft geen hoge frequentie aan doorgaand verkeer
  • de straat wordt niet bediend door openbaar vervoer (De Lijn)
  • minimaal 50% van de bewoners moet akkoord gaan met de aanvraagHiervoor dien je een bewonersenquête in te vullen. Elk huisnummer en busnummer is 1 geldende stem.
  • daarnaast heeft de stad nog bijkomende voorwaarden die we controleren op het moment van de aanvraag. Deze voorwaarden vind je in het reglement.

Mobiel speelplein in speelstraten

De mobiele speelpleinploeg, bestaande uit 2 animatoren, komt 1 namiddag per week langs in een speelstraat. Met hun bakfiets, speelkoffer en keitoffe spelletjes bezorgen ze de kinderen een spetterende speelnamiddag in eigen straat.

Vanaf 2020 zal het mobiel speelplein niet meer gekoppeld worden aan speelstraten, maar zal eerder wijkgericht werken. Zou je toch graag hebben dat de mobiele speelpleinwerking eens langskomt in jouw buurt? Laat dit gerust weten aan de dienst jeugd en onderwijs via jeugd@halle.be.

Aanvragen?

Meer info en contact