Bakkerij Terrijn
Knapperige pistolets, vers brood en verrukkelijke taartjes: een feest van geuren komt je tegemoet wanneer je passeert bij bakkerij Terrijn op de Nijvelsesteenweg. Dat is het werk van Melissa en Dieter Terrijn. Zij zetten zich elke dag in om hun klanten te verwennen met huisgemaakt lekkers.
De bakkerij is gesloten, maar dat geldt niet voor het atelier. Melissa en Dieter werken volop buches af, een race tegen de klok want het is bijna eindejaar. “Dit is de drukste periode,” zegt Dieter, “maar omdat personeel vinden moeilijk is, werkt Melissa ook mee achter de schermen.” En werken wordt er gedaan, want deze warme bakker is erg populair in Halle.
Hoelang staan jullie al in de zaak?
Dieter: 11 jaar geleden namen we de bakkerij over van mijn ouders. Ik hou van bakken, een schoon maar zwaar beroep. Toch … als ik zie hoe blij klanten zijn met wat we maken, weet ik meteen weer waarom we dit doen. Onze klanten komen naar hier omdat je deze smaken niet in de supermarkt vindt. We werken met producten uit de buurt. Zo haal ik de melk voor de banketbakkersroom bijvoorbeeld bij mijn neven die een boerderij in Bogaarden hebben.
Dat klinkt als heel wat werk!
Melissa: Dieter bakt van middernacht tot de middag nadien. Ik sta in de winkel en help hem ’s ochtends vroeg om alles klaar te krijgen. En als we geen extra hulp hebben, sta ik extra vroeg op om mee te draaien. Voor deze job offeren we veel op: een sociaal leven, weekendplannen of spontaan afspreken met vrienden. Dat kan niet, want onze drukste dagen vallen op momenten dat anderen vrijaf hebben.
Wat maakt jullie bakkerij zo speciaal?
Dieter: Bijna alles is hier huisgemaakt en in de toonbank vind je nog echte klassiekers, zoals onze ‘bommataarten’. Dat zijn taarten van zanddeeg met een vulling van abrikozenconfituur, pudding of appel. Daar is veel vraag naar. Ook onze bokkenpootjes in 3 smaken scoren: vanille, mokka en marsepein. Gebak en taart brengen echt families en generaties samen. Vooral oudere klanten kopen taarten, maar daar zeggen jongeren aan tafel geen neen tegen. Gebak smaakt iedereen.
Is zondag nog steeds de topdag voor de bakkers?
Melissa: Soms zondag, soms zaterdag … dat varieert. Vroeger bleef iedereen thuis op zondag of ontvingen ze familie, maar tegenwoordig gaan de mensen al eens op daguitstap. Dan is er misschien minder tijd voor een taartje of een uitgebreid ontbijt. Een goed taartje blijft wel een vaste waarde in het weekend, doorheen de week springen onze klanten binnen voor een brood.
Wat motiveert jullie?
Dieter: De complimenten van klanten. Als iemand na de feestdagen zegt dat onze bûche hun familiefeest heeft gemaakt, dan weet je dat al die uren werk de moeite waard waren.
Bakkerij Terrijn, Nijvelsesteenweg 10, Halle.

