×

Van der Voorde

“Dit is onze hobby!”

Van der Voorde aan de Ninoofsesteenweg in het centrum van Halle: dat zijn al 50 jaar lang verse groente en fruit, met tegenwoordig ook een gigantisch aanbod van verrassende salades, soepen en (bij)gerechten. Een hele winkel vol vitamines. “Wij houden het lekker gezond!”, vullen Bruno Van der Voorde en Petra Fievez aan.

Hoe vroeg zijn jullie vanochtend opgestaan?

Bruno Van der Voorde: “Om 2.30 u. Twee tot drie keer per week ga ik naar de vroegmarkt in Brussel. Meestal op dinsdag, donderdag en zaterdag. Ik vind het belangrijk om zelf langs te gaan, zodat ik de allerbeste kwaliteit kan uitkiezen voor onze klanten. Ik bezoek ook de invoerdersmarkt waar ik producten uit het buitenland inkoop. En op maandag, woensdag en vrijdag ga ik vaak rond 8 u. naar Zellik voor de inlandse markt. Daar kan ik de groenten en het fruit oppikken die ik online bestel bij onze Belgische boeren.” 

Petra Fievez: “Mijn werkdag begint om 6 uur: dan sta ik al in de keuken de bereidingen klaar te maken. Alles maken we hier zelf: onze klassiekers als fruitslaatjes, allerlei macaronisalades, maar ook verrassende seizoensschotels, zoals onze pompoenblokjes met gebakken pepers en geroosterde sesam of frietjes van zoete aardappelen. En natuurlijk zijn er ook sauzen, zoals spaghettisaus, met vlees of vegetarisch. Allemaal op basis van alleen maar pure groenten en kruiden. Gezonde inspiratie genoeg in onze winkel!”

Intussen verkopen jullie in totaal zo’n 40 verschillende bereidingen.

Petra: “Wat kan ik zeggen? Het is een hobby.” (lacht)

Bruno: “Echt overal doet Petra ideeën op. Zelfs als we op vakantie zijn, kijkt ze in de etalages van voedingswinkels om nieuwe ingrediënten te ontdekken.”

Petra: “We gaan ook regelmatig naar beurzen voor traiteurs. Ik vind het heel belangrijk om met de allerbeste producten te werken, of het nu gaat om fetakaas, mozzarella of olijfolie.”

Van der Voorde is bekend als familiezaak en startte als superette.

Bruno: “Klopt, 50 jaar geleden hebben mijn ouders de zaak overgenomen van Claes: een superette, waar je ook kaas, conserven en snoep kon kopen. Sinds het begin van de jaren ’90 hebben ze er dan voor gekozen om enkel nog groente en fruit te verkopen. ”

Petra: “En sinds Bruno en ik 23 jaar geleden in de zaak zijn gekomen, hebben we ons daarin verder gespecialiseerd met de slaatjes en schotels.”

Wist je al van jongs af dat je de zaak wou overnemen?

Bruno: “Neen, ik heb zelfs een tijdje een heel andere job uitgevoerd als metaalbewerker in een bedrijf. Maar Petra, die kok is van opleiding, hielp wel regelmatig in het weekend in de zaak. Toen een van de vaste verkoopsters wegging, was het een logische vraag van mijn ouders of ik het ook niet zag zitten om bij te springen. Toen ik mijn eerste klant had bediend, was ik meteen verkocht. Uiteindelijk hebben we als koppel ook de zaak overgenomen.”

Petra: “Dat zijn beslissingen die je samen neemt. En we zijn ondertussen al die jaren dag en nacht bijeen. Afgelopen zomer hebben we onze 25ste huwelijksverjaardag gevierd. Het werkt dus wel degelijk, ook al geeft het af en toe vonken. (lacht)

Bruno: “En dat is normaal. Overal klettert het soms, zeker als je allebei goed weet wat je wil.”

Zoals samen hard werken aan een eigen zaak.

Bruno: “Om 2.30 u. opstaan en naar de vroegmarkt gaan: ik zie dat zelfs niet als werk. Ik doe dat gewoon graag. Dan ben ik bijna helemaal alleen op de baan naar Brussel en vervolgens kan ik daar een klapke doen met iemand uit dezelfde stiel. Dat is een ongelooflijke vrijheid, toch?”

Petra: “Als je deze job tegen je zin doet, dan stopt het gewoon. Dan hou je het niet vol. Daarom zal ik onze zoon of dochter ook nooit pushen om in de zaak te stappen. Als ze het willen, dan help ik hen graag. Doen ze iets anders: ook prima!”

Bruno: “Kijk naar mezelf: als jonge gast heb ik nooit gedacht dat ik later in de winkel van mijn ouders zou staan.”

En wat geeft jullie het meeste voldoening?

Petra: “Klanten die na ons verlof zeggen dat ze zo blij zijn dat we weer open zijn, dat doet plezier.”

Bruno: “Inderdaad, de fijne contacten met onze klanten en de leuke verhalen. Zo had ik eens een vrouwelijke klant die ineens elke dag om witte druiven kwam, terwijl ze dat eerder nooit bestelde. Toen ik voorzichtig polste naar haar ‘plotse goesting’, bleek mijn voorgevoel te kloppen. Hoe kan jij nu weten dat ik in verwachting ben, vroeg ze nog verbaasd.” (lacht)

Welke zijn jullie favoriete groente en fruit?

Bruno: “Een lekkere nectarine.”

Petra: “Mij mag je gelijk welke groente of fruit geven. Ik ben van kleins af met gezond eten grootgebracht. Alles heel puur. Daarom hecht ik er ook zoveel belang aan om in de winkel alles zonder toevoegingen te bereiden: de essentiële producten, op hun lekkerst, puur en gezond.”

Van der Voorde, Ninoofsesteenweg 3, 1500  Halle, 02 356 87 05, bruno.van.der.voorde@telenet.be

www.vdv-groentenenfruit.be (ook online bestellingen en thuisleveringen mogelijk)

Tot slot: welke handelaar mogen we van jullie volgende keer bezoeken?

Bruno: “Esmola in de Kardinaal Cardijnstraat: vriendelijke bediening, magnifiek decor en vooral heerlijke producten van de beste kwaliteit. Ga zeker de koffiekoeken eens proeven!”