×

’t Haaratelier

“Ons kapsalon is net één grote familie!”

Al 20 jaar verzorgt ’t Haaratelier de coupe van grote en kleine Hallenaren. Marleen en Didier vertellen ons met veel passie over hun job én hun leven. 

Wat is het geheim van ’t Haaratelier?

Marleen: “We staan klaar voor alle wensen: van een moderne coupe tot een klassieke mise-en-plis. En we houden er altijd rekening mee dat een bezoek aan de kapper voor veel klanten ook een moment is om te relaxen. Iedereen voelt zich thuis in ons salon, van 0 tot 100 jaar. Letterlijk: we kappen veel kindjes én een van onze wekelijkse klanten is 90 jaar. Onze kinderen hebben nog op haar schoot gezeten en die zijn ondertussen 20 en 22. Bij de opening van onze zaak hebben we trouwens ook meteen de deur verbreed voor onze klanten in een rolstoel.”

Didier: “Als koppel vullen we elkaar ook perfect aan: Marleen doet de kleuringen, terwijl ik vooral de mannenkapsels voor mijn rekening neem.”

Waar hebben jullie elkaar leren kennen?

Didier: “Tijdens de kappersopleiding, natuurlijk. (lacht) Marleen was 16 jaar, ik 17.”

Marleen: “Ondertussen staan we al 20 jaar in onze eigen zaak. Ook naast het werk doen we alles samen. En als we eens niet samen zijn, bellen we elkaar.” (lacht)

Zijn klanten die ‘doe maar’ zeggen jullie favorieten?

Marleen: “Meestal volgt daar toch nog een ‘máár’ op: máár niet te kort, niet te bleek, niet te … “ (lacht) 

Didier: “Een kapper moet dan ook heel goed kunnen luisteren én vervolgens het gepaste advies geven.”  

Marleen: “Iemand die een foto meebrengt van een prachtig kapsel, moet je uitleggen dat je met dikker haar bijvoorbeeld heel veel werk zal hebben met brushen elke ochtend.”

Wat zijn de trends deze zomer?

Marleen: “Na veel as- en zilvertinten de voorbije seizoenen, gaan we nog wel pastels zien. Maar de warmere kleuren gaan het overnemen van de koudere tinten.”

Uiteraard is er ook de technische kant om die droomkapsels waar te maken.

Marleen: “Didier en ik hebben samen de kappersopleiding gevolgd in het Instituut Anneessens-Funck in Brussel. We spreken nog regelmatig af met onze leerkrachten en medestudenten van toen. Een topschool. Bovenop die basis volgen we regelmatig cursussen als bijscholing.”  

Je hoort wel eens dat kappers ook een beetje psycholoog zijn …

Didier: “Klopt, dat zou zelfs deel mogen uitmaken van de kappersopleiding. Want hoe ga je om met verhalen over scheidingen, overlijdens, kinderen die in de problemen geraken, … Vooral rond de feestdagen laten mensen hier wel eens een traantje. Ze laten hun kapsel doen, want misschien komt er deze kerst wél iemand langs.“

Marleen: “Of iemand die vertelt dat hij ziek is, maar dat ze het thuis nog niet weten om hen niet ongerust te maken. De vertrouwensband met onze klanten is groot: hier wordt heel vaak gelachen, maar ook miserie gedeeld. Natuurlijk staan we dan voor hen klaar.”  

Ook de zakelijke kant is belangrijk met een eigen kapperszaak.

Didier: “We wisten waar we aan begonnen, omdat onze ouders zelfstandigen waren: Marleens vader was beenhouwer, die van mij groenteboer.”

Marleen: “Elk weekend werken, de drukke eindejaarsperiode, … Velen haken af door de druk op je sociale leven. In mijn klas zijn we met 29 aan de opleiding begonnen, met 8 afgestudeerd en nu nog met 2 als kapper aan de slag.”

Didier: “Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn.” (lacht)

Mogen we jullie kapsalon een kinderdroom noemen?

Marleen: “Als ik als klein meisje een pop in mijn handen nam, was dat maar voor één ding: om haar een nieuwe coupe te knippen.”

Didier: “En ik wist rond mijn 13de dat ik kapper wilde worden. De eerste dag dat ik mijn schaar kreeg, heb ik die ook meteen op mijn zus getest. Ik mocht haar, met toestemming  van mijn moeder, een coupe tintin knippen. Alleen wist geen van beiden dat ik het over een broske had, met zo’n korte kuif. Gelukkig spreekt mijn zus ondertussen wel weer met me.” (lacht)

Krijgen jullie soms kindjes over de vloer die zelf creatief met de schaar waren?

Marleen: “We ‘redden’ hier regelmatig kleutertjes die zelf hun haartjes of die van hun broer of zus hebben geknipt. ‘We hebben Didier en Marleen gespeeld!’, zeggen ze dan tegen hun ouders.” (lacht)

Wat is het allerleukste aan jullie job?

Didier: “Mensen gelukkig maken. Zien dat ze content naar buiten gaan.”

Marleen: “Achteraf krijgen we soms zelfs een telefoontje: ‘Ze hebben gestoeft, hoor. Zo mooi dat ze mijn nieuwe kapsel vonden!’. Dat doet ontzettend veel plezier.”

‘t Haaratelier, Vandenpeereboomstraat 216 in Halle, 02 361 44 99


Jullie mogen de Allemaal Lokaal-fakkel doorgeven. Wie mogen we volgende keer aan het woord laten?

Marleen en Didier verwijzen ons door naar café ’t Oud Kasteel in Essenbeek: “Een echt dorpscafé waar iedereen welkom is, met de enige echte ‘Gisje’ achter de toog!”