×

Slagerij Pieters

“Klanten maken weer tijd om lekker te koken met lokale producten”

Onze afspraak bij slagerij Pieters valt op een dinsdag: in hun agenda de eerste dag van de week. En dus banen we ons een weg door de vers bereide witte en grijze pensen naar Luc en Marleen. Voor een interview over een vaste waarde op de Halse Beestenmarkt sinds 1953

Luc: “Onze toonbank moet opnieuw gevuld geraken na het weekend, vandaar dat het hier achteraan volhangt met vers klaargemaakte producten. We zijn er vanochtend om 5 uur aan begonnen.”

En zo belanden we meteen bij jullie specialiteiten.

Luc: “Klopt, onze witte en grijze pensen zijn trouwens een erkend streekproduct. Het geheim? Nootmuskaat en kruidnagel. Als Jeroen Meus en Sophie Dumont speciaal gerechten bedenken met onze pensen, dan is dat toch wel een plezant en groot compliment.”

Marleen: “Veel van onze producten in onze winkel bereiden we zelf, zoals braadworsten, hespenworst, patés, kop, smout, en van oktober tot Pasen ook bloedworsten. Altijd met het beste vlees én alles in de juiste verhoudingen. Op die manier onderscheiden we ons als kleine winkel.”

Met als basis: kwaliteitsvlees.

Marleen: “Inderdaad, we kopen al ons vlees plaatselijk. Zo houden we een goed zicht op de kwaliteit en kunnen we onze klanten de allerbeste stukken verkopen.”

Luc: “We bieden ook ‘speciaal’ vlees aan, zoals brasvarken. Die dieren krijgen niet het gewone meel, maar bras met een mengeling van aardappelen, maïs, graanspoeling, olijfolie, … Zo krijg je heerlijk mals en smaakvol vlees.”

Pieters is ook bekend om zijn bereide schotels.

Marleen: “Stoofvlees, spaghettisaus, balletjes in tomatensaus, ossentong in madeirasaus,… Die gerechten maken we hier allemaal zelf. Onze vol-au-vent bijvoorbeeld, bereid ik volledig zoals thuis. En als ik geen verse champignonnetjes heb, begin ik er zelfs niet aan.”

Luc: “Voor de feestdagen bedenken we ook vaak een speciaal gerecht. Zo hadden we afgelopen jaar ‘Cuvée Devillé varkenswangetjes’, een samenwerking met café Den Herberg. Bij hun brouwerij halen we trouwens ook de draf om aan onze dieren op onze eigen boerderij te geven.”

Komen er binnenkort nog nieuwigheden aan?

Luc: “Op vraag van de Gilles van groot Halle ben ik een droge worst met een speciaal ingrediënt aan het bedenken. Maar ik zit nog in de testfase. Er zal dus nog veel geproefd worden. (lacht) Door de familie, maar ook door onze klanten. Onze ‘Duvel paté’ heb ik zo 5 jaar geleden op de toonbank aangeboden. En met alle tips ben ik uiteindelijk tot hét recept gekomen. We hebben dan mooie potjes laten ontwerpen en we verkopen die paté nog altijd. Dat is plezant aan de stiel: recepten bedenken en onze klanten nieuwe producten aanbieden.”

Over familie gesproken: jullie werken samen in de slagerij. Hoe is dat?  

Marleen: “Heel fijn. We zijn dat ook al 39 jaar gewoon. (lacht) In 1982 zijn we in de zaak van Lucs ouders gestapt." 

Luc: “De meeste klanten kennen ook zeker mijn moeder Andrea. Van 1953 hield ze samen met mijn vader de slagerij open. Ze heeft tot haar 88ste in de winkel gestaan.”

Waar ben je na al die jaren het meest trots op?

Marleen: “Als klanten binnenkomen en zeggen ‘Dat heeft vorige keer zo gesmaakt, geef mij nog zo’n stuk!’. (lacht) De laatste tijd merken we ook dat mensen meer tijd hebben om te koken. Plots krijgen we veel vragen over ingrediënten voor onder andere stoofpotjes. Waarschijnlijk kunnen ze die nu lekker laten sudderen, terwijl ze van thuis uit werken. Als klanten je dan achteraf bedanken voor je smakelijke tips, dan doet dat deugd!”

Slagerij Pieters, Beestenmarkt 4 in Halle, 02 356 54 39
 

Jullie mogen de Allemaal Lokaal-fakkel doorgeven. Wie mogen we volgende keer aan het woord laten?

Marleen: “Tijdens de lockdown in 2020 brachten we samen met groentewinkel Van der Voorde ook bestellingen aan huis. Hun groenten en fruit zijn zo lekker vers. Ik kan bijvoorbeeld geen vol-au-vent maken zonder hun champignons.” (lacht)