×

Ontwerp achterbouw historisch stadhuis wordt aangepast

De plannen voor de nieuwbouw achter het historisch stadhuis worden bijgestuurd. De stad vraagt aan het architectenbureau dat ook de restauratie uitvoerde om een aangepast minimalistisch ontwerp uit te werken.

Vorig jaar viel het doek over de restauratie van het historische stadhuis. Het toerismekantoor nam vorige zomer zijn intrek op de gelijkvloerse verdieping en vanaf deze maand kunnen verliefde koppels opnieuw huwen in de voormalige raadzaal op ’t schoon verdiep. Om de ruimtes in het historisch stadhuis maximaal te kunnen benutten, werd beslist om de trappen en lift onder te brengen in een nieuwbouw op het Joseph Possozplein. Op die manier wordt het gebouw ook toegankelijk voor minder mobiele mensen. Alle oude smalle trapjes naar de verdiepingen werden daarom tijdens de restauratie weggewerkt. Enkel de robuuste trap naar de eerste verdieping bleef behouden. Naast een trap en een lift worden ook de sanitaire voorzieningen en de technische faciliteiten ondergebracht in deze nieuwbouw.

Hiervoor werden al verschillende voorontwerpen uitgewerkt en besproken. Maar om de impact op het J.Possozplein en de achtergevel van het historisch stadhuis te beperken, vraagt de stad aan het architectenbureau Perspectiv Architecten om een minimalistisch voorontwerp uit te werken. Op die manier palmt de nieuwbouw maar een beperkte ruimte in van het Joseph Possozplen. Want op langere termijn wil de stad, in navolging van de Beestenmarkt, ook van de huidige ‘Possozparking’ opnieuw een Joseph Possozplein maken waarbij de beleving helemaal centraal staat.