×

Koninklijke KWB toneel De Linde

Koninklijke KWB toneel De Linde uit Lembeek is één van de vele toneelgezelschappen die onze stad rijk is. Voor november 2020 stond er met ‘Paljaske’ een jubileumvoorstelling om ‘u’ tegen te zeggen op het programma. Helaas strooide corona ook hier roet in het eten. Maar toneelgroep De Linde bleef niet bij de pakken zitten. Wij spraken met regisseur en voorzitter Edwin Vandermeeren, acteurs Jo De Kee en Alaana Pirolo. Souffleur Carine Provost luisterde mee. 


Hoe voelde het toen er beslist werd om te stoppen met ‘Paljaske’?
Edwin:
In juli waren we vol goede moed gestart met de repetities van onze jubileumvoorstelling Paljaske, het zestigste stuk dat we in Lembeek zouden opvoeren, in november. Het moest een grootse opvoering worden met een tiental acteurs en zelfs enkele muzikanten. Met zoveel volk werd het te moeilijk om nog veilig te repeteren. Sommige acteurs voelden zich niet helemaal op hun gemak tijdens de repetities. Het was een zeer moeilijke beslissing, maar, na lang wikken en wegen, besloten we dat het beter was Paljaske uit te stellen tot 2021.

Al snel werd er overgeschakeld naar een meer coronaproof theaterstuk. Waarom niet gewoon afgelasten? 
Edwin:
Omdat afgelasten, voor mij, hetzelfde is als stilstaan en stilstaan is achteruitgaan. We zijn in allerijl beginnen zoeken naar een ‘coronaproof’ alternatief. Met De Sprong kozen we voor een stuk waarvoor slechts twee acteurs nodig zijn. Zo’n kleinere productie maakt niet alleen het repeteren veiliger, ze is ook gemakkelijker te verplaatsen naar een andere datum of locatie.

Jullie staan vooral bekend als een komisch theatergezelschap. Toch kozen jullie deze keer voor een zeer ernstige productie. 
Edwin:De Sprong is inderdaad geen komedie, zoals mensen van ons gewoon zijn. De coronacrisis gaf ons de kans om eens iets anders te brengen: een ernstig stuk met af en toe een glimlach. 

Alaana: Je zou in deze moeilijke tijden inderdaad verwachten dat we opnieuw voor een komische insteek kiezen. Maar de achterliggende boodschap van De Sprong past zo goed bij wat we nu meemaken dat de keuze snel gemaakt was. 

Jo en Alaana, waarom wilden jullie graag meewerken aan dit stuk? 
Jo: Ik vind dat vanzelfsprekend. Ik speel graag toneel, het is een mooi stuk, we repeteren online dus alles verloopt heel veilig en vooral… wat kan je anders doen in deze tijden? (lacht)

Alaana: Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik krijg om in zo’n prachtig stuk te mogen meespelen. Wij waren niet de enigen die in dit prachtige stuk wilden meespelen. Dat ik werd uitgekozen, vind ik dan ook een hele eer. 

Intussen is ook De Sprong uitgesteld. Wat was jullie reactie op deze nieuwe tegenslag? 
Jo: Onze motivatie is gebleven. Zoals Edwin al zei kunnen we bij deze productie makkelijker wisselen van datum of locatie. Nu opgeven zou dan ook een beetje gek zijn. We blijven wekelijks, online repeteren. 

Hoe verlopen de online repetities? 
Alaana: Ik vind het niet altijd makkelijk om mij in te leven. Ik probeer zo goed mogelijk de regieaanwijzingen van Edwin te begrijpen maar het is moeilijker om via een scherm het juiste evenwicht te vinden. 

Hebben jullie al zicht op een nieuwe speeldatum? 
Edwin: Nog niet, maar we zijn er klaar voor! Aangezien we op enkele weken voor de première beslist hebben om alsnog uit te stellen, was de voorstelling zo goed als af. We houden het stuk warm door wekelijks online te repeteren. Van zodra de overheid groen licht geeft, staan we op de planken! 

Tot slot nog dit. Wat mogen we na ‘De Sprong’ nog van jullie verwachten? 
Edwin: Sowieso wordt onze jubileumvoorstelling Paljaske nog opgevoerd. Daar zit iedereen toch wel op te wachten. Maar ik zou ook graag eens een ernstig stuk à la De moeder van David S. regisseren.

Jo: Als ik echt mag kiezen, geef mij dan maar eens een compleet van de pot gerukt stuk om in mee te spelen (lacht).