×

Kleutersbaan in Buizingen wordt schoolstraat

De stad Halle richt in Buizingen de Kleutersbaan in als schoolstraat. In die straat ligt de gelijknamige kleuterschool van het Heilig-Hart&College. Om de schoolomgeving veiliger te maken zal de straat vanaf 15 maart bij de start en aan het einde van de schooldag enkel toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers en buurtbewoners. In juni van dit jaar volgt een evaluatie met de school, de buurtbewoners en de politie.

Voor een veilige schoolomgeving

Vanaf 15 maart wordt de Kleutersbaan een schoolstraat vanaf het kruispunt met de Vinkenlaan tot aan de gelijknamige kleuterschool van het Heilig-Hart&College. Dat betekent dat er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk is bij de start en aan het einde van de schooldag. Bedoeling is om de omgeving van kleuterschool Kleutersbaan veiliger te maken voor de leerlingen, ouders, leerkrachten en buurtbewoners. Er zullen nadarhekken geplaatst worden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8u15 en 9u en tussen 15u en 15u45. Op woensdag is er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten tussen 8u15 en 9u. en tussen 11u45 en 12u30.  Deze maatregel geldt niet tijdens de schoolvakanties. Deze testfase loopt tot juni dit jaar. Daarna volgt een evaluatie in samenspraak met politie en buurtbewoners.

Wat mag en wat mag niet in een schoolstraat?

  • In een schoolstraat is de openbare weg bij de start en aan het einde van de schooldag voorbehouden voor voetgangers en fietsers.
  • Het rijverbod geldt niet voor bewoners van de straat, prioritaire voertuigen en voor mensen die een garage hebben in de straat.
  • Bestuurders die in een schoolstraat mogen rijden, doen dat stapvoets en verlenen voorrang aan voetgangers en fietsers.

Proefopstelling eenrichtingsverkeer in de buurt

Om een vlotte doorstroming te garanderen in de ruime omgeving van de school wordt er ook eenrichtingsverkeer ingericht. Het verkeer rijdt voortaan langs de Vinkenlaan in de richting van de Kleutersbaan en wordt vervolgens vanaf het kruispunt met de Kleutersbaan in de richting van de Nachtegaalstraat geleid. Dat zorgt voor minder drukte in de ruime schoolbuurt. Bovendien komt er zo extra ruimte vrij om te parkeren. Ook hier gaat het om een proefopstelling die in juni wordt geëvalueerd.

 

Meer info en contact