×

Klaar om artiest te worden?

Muziek, woord, beeld en dans… Kunstacademie Halle biedt een waaier aan opleidingen, voor zowel jong als minder jong. We volgen Adelin Schets (69), de boekhouder die kunstenaar werd en Leah Scheurwater (9), die droomt van het Eurosongfestival.

Van boekhouder tot beeldhouwer

Tot zijn 55-ste was Adelin Schets (69) boekhouder. Daarna ruilde hij de cijfers in voor marmer, arduin en andere materiaal om te beeldhouwen, en nu volgt hij de teken- en schrijversopleiding aan de Kunstacademie in Halle. Op passie staat duidelijk geen leeftijd.

Adelin: Nadat ik als boekhouder ben gestopt, heb ik beeldhouwkunst gevolgd aan de Portaelsschool in Vilvoorde: de volledige cyclus van 9 jaren met nog enkele aanvullende cursussen. Goed voor heel wat werken, zowel met recyclagemateriaal als met arduin of marmer. Intussen ben ik verhuisd naar Halle en heb ik me hier ingeschreven voor de tekenschool en de schrijversopleiding.

Hoe vergelijk je tekenen met beeldhouwen?

Adelin: Je kan in mijn tekeningen zien dat ik beeldhouwer ben. Het sculpturale komt vrij vaak terug. Maar terwijl je tijdens het beeldhouwen creëert in 3D, moet je bij tekenen dezelfde dieptes en schaduwen op een vlak tekenblad kunnen weergeven. Niet eenvoudig. Intussen krijg ik wel meer en meer voeling met papier.  

In de schrijversopleiding boetseer je nu ook met woorden?

Adelin: Al mijn kunsthobby’s zijn complementair aan elkaar. Woorden die me intrigeren, schrijf ik neer in een schriftje. Ze vormen de inspiratie voor een nieuw gedicht, of voor een tekening of een kunstwerk. Poëzie maakt een kunstwerk toegankelijker en versterkt de emoties ervan. Daarnaast is schrijven natuurlijk ook minder zwaar op fysiek vlak en zal ik het langer kunnen volhouden. (lacht)

Een boekhouder die kunstenaar wordt. Die twee werelden liggen ver uit elkaar.  

Adelin: Met mijn eigen boekhoudkantoor kreeg ik jaar na jaar meer werk en personeel. Op een dag wou ik afkicken van dat heftige 7 op 7-ritme. Mijn interesse in kunst heeft me daarbij enorm geholpen.

Was je voor je carrièreswitch al met kunst bezig?

Adelin: Als kind vond ik kunst best wel leuk, maar in die tijd waren er geen academies in de buurt om je te begeleiden, aan te sturen of te inspireren. Hoewel ik me wel een tijdje bezig hield met het maken van eenvoudige houtsculpturen. Maar met die passie ben ik gestopt door mijn drukke job als boekhouder.  

Je creëert om emoties uit te drukken, zeg je.

Adelin: Veel kunstenaars volgen de trends, maar dat ligt mij niet. Ik doe mijn zin: ik vertaal wat ik voel en ik maak mijn eigen interpretatie van de wereld. Veel van mijn werken ontstaan ook uit toevallige ‘ontmoetingen’ met materialen die ik vind in de natuur. Die gaan vervolgens een eigen leven leiden in mijn fantasie.

Zou je de kunst kunnen missen?

Adelin:  Neen, ik zou met mijn energie geen weg weten. En ik geniet ook enorm van de beleving. Op de academie ben je helemaal vrij in je artistiek denken, tekenen of schrijven. Je vult je opdrachten zelf in, volgens je eigen zin en smaak. Daarbij krijg je coaching van de leerkrachten om nieuwe materialen of technieken aan te leren, maar je wordt nooit ‘fout’ geëvalueerd. Voorlopig ben ik dan ook nog lang niet van plan om af te studeren. (lacht)

Dromen van het Songfestival

Leah Scheurwater (9) combineert ballet, hedendaagse dans met piano en notenleer, en wil ook nog graag voordracht volgen. Haar droom? België vertegenwoordigen op het Songfestival met een zelf gecomponeerd nummer.

Hoe druk is jouw agenda in de Kunstacademie?

Leah: Ik heb maar twee dagen vrij. (lacht) Maar ik doe het allemaal zo graag. Ook mijn mama speelt piano. Die klanken zijn zo mooi, toch? De muziek uit de film van Harry Potter speel ik trouwens het allerliefst op piano.

Is piano leren spelen moeilijk?

Leah: Als je de partituren krijgt, is het soms even slikken. Maar eenmaal je begint, gaat het vanzelf. Hetzelfde gebeurt tijdens de dansles. Eerst lijkt het moeilijk wanneer de leerkracht een beweging voordoet. Maar als je oefent, lukt het wel.

Speel je die partituren uit het hoofd?

Leah: Soms. Als ik de werken al vaak heb gespeeld. Je maakt dan misschien wel eens een foutje, maar je luistert beter naar wat je speelt en je bent minder technisch bezig. Daarom leer ik partituren ook liever uit het hoofd: om ontspannen te kunnen spelen.

Soms moeten jullie ook optreden voor een groter publiek. Ben je dan niet zenuwachtig?

Leah: Ik vind dat wel leuk. Het applaus na bijvoorbeeld het Sinterklaasoptreden van 2019 in CC ’t Vondel was echt genieten. Ook de afdelingen dans, muziek en woord traden toen op en er waren ook kunstwerken. Dat was een heel bijzondere sfeer.

Heb je ook vrienden op de academie?

Leah: Twee goeie vriendinnen van me volgen ook les aan de kunstacademie. Voor het overige kende ik hier in het begin niemand. Maar intussen heb ik al heel wat nieuwe vrienden leren kennen. 

Wil je later je beroep maken van dans of muziek?

Leah: (zonder aarzelen) Ik wil heel graag deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Ik zie me al zitten aan de piano, spelend en zingend. Daarom componeer ik mijn eigen nummers. (begint een compositie te spelen) Ik vind dat zo leuk! Eenmaal ik de muziek gevonden heb, verzin ik er ook een tekst bij. Als ik later in het middelbaar zit, ga ik proberen met een paar vriendinnen een muziekgroep op te richten.

Grootste plannen! Wie interesse heeft, komt dus best naar de Kunstacademie Halle?

Leah: Zeker. Wat je ook kiest, hier stimuleren ze je om je fantasie te gebruiken!


Heb je zin om muziek te beleven in al haar facetten? Droom je ervan het woord te nemen? Spreken beeldende kunsten je aan? Of zit bewegen je in het bloed? Dan ben je bij de Kunstacademie van Halle aan het juiste adres! Gelegen in het historisch centrum van Halle biedt deze bruisende academie opleidingen aan in de studierichtingen Muziek, Woord, Beeld en Dans. Dit zowel voor jong als minder jong.

Artistiek, dynamisch en creatief zijn onze sleutelwoorden, ze zorgen voor een moderne visie op kunstonderwijs. Onze leraar-kunstenaars staan klaar om je te begeleiden en te stimuleren in de boeiende ontdekkingstocht doorheen de podiumkunsten en/of beeldende kunsten. Bij de Kunstacademie van Halle zijn jouw talenten alvast in zeer goeie artistieke en creatieve handen en komen ze helemaal tot bloei!

Schrijf je zeker en vast in voor het volgende academiejaar. Ontdek het aanbod www.kunstacademiehalle.be

 

Meer info en contact