×

Jeugdbond voor Natuur en Milieu

De beestigste jeugdbeweging? Dat is JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Beheerverantwoordelijke Andries Devogel vertelt ons waarom het zo kriebelt bij de kinderen en jongeren in de afdeling Zuidwest-Brabant. ‘Jonge gasten die zich amuseren in de natuur, zullen zich ook vol goesting inzetten om het in de toekomst beter te doen!’, klinkt het. 

Graag meebrengen: vuile kleren, een vieruurtje, eventueel een schepje en… al je moed. Een blik op www.jnm.be leert dat jullie een buitengewone jeugdbeweging zijn. 
Andries:
‘Bij JNM mag het allemaal wat losser. We willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren bereiken. We dragen bijvoorbeeld geen uniform: makkelijke kledij en stevige schoenen volstaan. Tijdens onze activiteiten laten we kinderen en jongeren ontdekken wat er allemaal leeft en beweegt in de natuur. En dat betekent dat we in bomen klauteren en af en toe zelfs een poel induiken.’ (lacht)

Welke activiteiten organiseren jullie zoal? 
Andries:
‘De ‘1000soortendag’ is altijd een succes. Met verschillende afdelingen van JNM in België proberen we dan om samen 1000 soorten op 1 dag waar te nemen. Nachtvlinders, planten, vogels, vliegen, kevers, … Daarvoor springen we op de fiets voor een echte ontdekkingstocht. En tijdens ‘Kristallen voor de Kikkerkoning’ leren we met respect voor de natuur kristallen in het Hallerbos opgraven. Of we gaan langs bij een bioboer in de buurt om zelf de handen uit de mouwen te steken. Af en toe gaan we ook op uitstap, zoals naar het Zwin.’

Ook jullie kampen zijn origineel. JNM Zuidwest-Brabant gaat zelfs op winterkamp!
Andries:
‘Ja, al sinds de jaren ’90 organiseren we een ‘Knotkamp’. In 2020 werd het door corona afgelast, maar hopelijk lukt het dit jaar weer. Knotwilgen zijn zo een belangrijk onderdeel van ons Vlaamse landschap, dat we ervoor willen zorgen dat ze in goede conditie blijven door ze te snoeien. En dat gebeurt dus in de winter. Anders worden de takken dikker en dikker, waardoor de bomen uiteindelijk scheuren. Dat is bijzonder jammer, vooral omdat knotwilgen een belangrijke biotoop vormen voor veel soorten: van insecten tot amfibieën en reptielen. Zeldzame vogels, zoals de kleine torenvalk en de steenuil, hebben er ook hun nestplaatsen.”

Kan je enkele voorbeelden geven van jullie acties?
Andries:
“We hebben Natuurpunt bijvoorbeeld geholpen met hun boomplantactie voor de uitbreiding van het Hallerbos. En met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei hebben we van de Eikenheide in Alsemberg terug een heide gemaakt, nadat daar enkele Amerikaanse eiken waren gekapt. Omdat zo’n exoten snel groeien en het zonlicht voor de rest op de grond wegkapen, dreigt alles in bos te veranderen. Om de heide te herstellen, hebben we voorzichtig de bodem afgeschraapt. En dan bedoel ik, met de hand, de bovenste laag bladeren en compost weggenomen. Alleen zo konden we de oorspronkelijke zaadbank van de heide blootleggen. Na 50 jaar krijgen die zaadjes nu opnieuw zonlicht. Soms moet je ingrijpen om ervoor te zorgen dat bepaalde biotopen, zoals graslanden, blijven bestaan voor de biodiversiteit.”

Belangrijke inzichten om mee te geven aan de jeugd. 
Andries:
“Ja, dat is wat JNM uniek maakt. We laten jongeren beleven hoe onze natuur in elkaar zit. Zo leren ze over de bezorgdheden voor de toekomst én de technieken om aan natuurstudie en natuurbeheer te doen. Onze jeugd draagt die kennis voor altijd mee. Als zij dan later in de bedrijfswereld terecht komen, zullen er écht dingen veranderen!”
 


Wil jij jouw vereniging ook in de kijker?

Stuur dan een mailtje naar communicatie@halle.be