×

Hallemaal Gelijk

2020 had een druk jaar moeten worden voor Hallemaal Gelijk, de Halse vereniging voor alle LGBTI+’ers in onze stad. LGBTI staat voor Lesbisch, Gay (homo), Bi, Transgender en Intersekse. “Onze kalender stond behoorlijk vol met activiteiten en acties rond het holebi-thema. Daar is, om de bekende redenen, niet veel van in huis gekomen. Maar ondanks corona proberen we er toch te zijn voor onze leden. Online. Want mensen willen elkaar toch blijven ontmoeten of hun bezorgdheden delen”. 

Waarom zijn jullie met een holebi-vereniging gestart in Halle?   
Anne:
Volgens de Holebifederatie is ongeveer 5% van de bevolking homo, biseksueel of lesbisch. In Halle gaat het dus om zo’n 2 000 inwoners. Doorgaans zoeken Halse holebi’s hun toevlucht naar de anonimiteit van het nabijgelegen Brussel waar een enorm holebi-aanbod is. Enerzijds is zo’n aanbod fantastisch. Anderzijds wekt dit wel de indruk dat holebi’s zichzelf niet kunnen zijn in hun eigen gastvrije stad.

Marc: Daar willen we met Hallemaal Gelijk graag verandering in brengen. Want hoe zichtbaarder de holebi-gemeenschap wordt, hoe gemakkelijker ook de outing en het welzijn van ieder individu.

Is dat dan nog altijd moeilijk? We leven toch in een holebi-vriendelijk land?

Bart: Absoluut. Ons land is een van de meest holebi- en transgendervriendelijke landen van Europa. Toch merk je, bij elk bericht over dit thema in de media, dat de aanvaarding nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. 

Vinnes: Als ik sommige reacties lees op social media, schrik ik toch wel. Word ik zelfs bang. Er is dus nog heel wat werk aan de regenboogwinkel.

Geert: Door de negativiteit die soms rond het thema hangt, durven heel wat mensen nog steeds niet zichzelf zijn of uit de kast komen. Hallemaal Gelijk biedt iedereen die vragen heeft over de eigen seksualiteit een luisterend oor.  

Rudi: We zijn de stad dan ook dankbaar dat ze vorig jaar is ingegaan op onze vraag om een regenboogzebrapad aan te leggen. Met dit symbool wilden we aan de buitenwereld duidelijk maken dat iedereen in Halle zichzelf kan zijn en dat er in onze stad geen plaats is voor discriminatie. 

Dieter: De stad Leuven is nadien bij ons komen aankloppen voor meer info en heeft intussen ook zo'n zebrapad aangelegd. Dat doet enorm plezier. Trouwens, dit jaar werden we voor onze sensibiliseringsacties genomineerd voor de ‘Prijs van het Hart’ van Çavaria, dat is de koepelorganisatie van alle holebi-verenigingen in Vlaanderen. Zoiets doet natuurlijk enorm deugd en moedigt ons enorm aan. 

Stef: Maar bovenal willen we een toffe bende zijn waar iedereen zichzelf kan zijn tijdens tal van leuke activiteiten. In niet-coronatijden hebben we maandelijks onze praatavonden en een jaarlijkse citytrip in eigen land. We organiseren ook kookworkshops en een Eurosongavond. En we gaan naar leuke events of concerten.

Christophe: Kortom: iedereen - jong en minder jong - die open van geest is en zich eens goed wil amuseren, is bij Hallemaal Gelijk aan het juiste roze adres! Op facebook.com/HallemaalGelijk vind je allerlei nieuws en activiteiten. Die draaien nu natuurlijk op een laag pitje maar we duimen, net als iedereen, voor een beter 2021.