×

Francine Kabongo

Francine Kabongo kwam als vluchteling naar België en helpt nu anderen in het Medisch Huis dat ze zelf oprichtte. Al moet je 10 keer herbeginnen: je dromen zijn het waard!

“Als iets niet lukt? Dan probeer je gewoon opnieuw!”
 

In de jaren ’90 ben je moeten vluchten uit je geboorteland.

Francine: “Mijn vader was politicus in Congo. Toen hij werd vermoord, waren ook onze levens in gevaar en zijn we gevlucht naar België. In Beersel zijn we heel goed ontvangen. Mede dankzij de steun van toenmalig burgemeester Hugo Casaer stonden we hier snel op eigen benen. Hij zal altijd in mijn hart blijven. Later gingen we op zoek naar een koopwoning met voldoende slaapkamers en zo zijn we 19 jaar geleden in Halle beland.”

Je hebt een prachtig gezin met 3 zonen en 2 dochters.

Francine: ‘Klopt! Ze hebben allemaal universitaire studies gevolgd en doen nu wat ze graag doen. Zo werkt een van mijn dochters bij de Japanse bank, hebben mijn 3 zonen elk hun eigen zaak en de jongste, Eunice, studeert nog. Zij is gemeenteraadslid in Halle. Jaja, dat is er eentje van mij.” (lacht)

Welke raad heb je voor hen in het leven?

Francine: “Als iets niet lukt, dan is dat omdat je niet genoeg moeite hebt gedaan. En als je 10 keer meer moeite moet doen, dan doe je dat gewoon. Doorzetten is de boodschap.”

Na je aankomst in België bleef je zelf ook niet bij de pakken zitten.

Francine: “In Congo was ik verpleegster, maar het duurde heel lang om mijn diploma te laten erkennen in België. Ik wilde zo lang niet zitten wachten en ik heb mijn studies dan maar opnieuw gedaan. Zo behaalde ik mijn master als verpleegkundige aan de universiteit van Louvain La Neuve. Daarna kon ik aan de slag in 2 grote ziekenhuizen. In 2018 heb ik een Medisch Huis geopend in Ganshoren.”

Je grote droom is werkelijkheid geworden.

Francine: “Tijdens mijn opleiding als verpleegkundige liep ik stage in een Medisch Huis. Volgens mijn begeleidende leerkracht zat ik er echt op mijn plek. Via zijn contactpersoon heb ik me kunnen verdiepen in de verschillende stappen om zelf een huis op te starten. Het was wel een zwaar traject: helemaal van 0 starten, de nodige middelen vinden, …  Maar om je droom waar te maken, moet je blijven vechten. Als je het nodige doorzettingsvermogen toont, gaan deuren toch open. Zo was ik uiteindelijk gezegend om de juiste persoon tegen te komen die in mijn project geloofde.”

Hoe werkt een Medisch Huis?

Francine: “In een Medisch Huis kunnen mensen terecht voor de medische basiszorg. In Ganshoren zijn we met een team van 9: zowel huisartsen, verpleegsters als kinesisten. Soms komen mensen langs met hun volledige gezin, zowel voor medische als voor andere problemen. Wij willen ook echt een thuis bieden. Onze werking staat dan ook kort bij de mensen. En plots stak corona daar een stokje voor en moesten we, letterlijk, afstand nemen. We werkten op afspraak of zelfs telefonisch … Een bijzonder moeilijke situatie, want sommige mensen zitten eenzaam thuis en kunnen zich niet verplaatsen. Daarom planden we af en toe toch een huisbezoek.”

Jullie hebben ook een belangrijke taak in de strijd tegen corona. 

Francine: “Om ons steentje bij te dragen hebben we een tijd Covid-testen afgenomen. Op dit moment doen we ons uiterste best om zoveel mogelijk mensen de weg te wijzen naar de vaccinatiecentra. Velen hebben vragen en wij leggen alles klaar en duidelijk uit. En wanneer iemand zegt niet te ‘geloven’ in corona, dan vertel ik hoe zwaar ziek ik zelf ben geweest gedurende 2 maanden. Ik kon amper ademen, niet meer bewegen, en ben zelfs in het hospitaal beland. Daarom: respecteer alsjeblief de maatregelen en haal je vaccin. Zo geraken we er het snelst van af!  ”

Tot slot: hoe denk je terug aan Congo-Kinshasa?

Francine: “Als een mooi land met een tropisch klimaat waar mensen lachen en gelukkig zijn. Ze leven er met elkaar, delen wat ze hebben, en hebben het daarom ook goed. Zo bestaan er bijvoorbeeld geen rusthuizen ginder. Ouderen blijven bij hun familie en de verschillende generaties zorgen er voor elkaar. En dat is mooi! ”


“Iemand die in je gelooft, geeft je alle kracht die je nodig hebt”
 

Heb je buitenlandse roots en wil je graag vertellen over je leven in Halle? Laat het ons weten via integratieraad@halle.be. We zijn benieuwd naar je verhaal.