Veelgestelde vragen over het coronavirus
Deze FAQ-pagina over de genomen maatregelen rond het coronavirus wordt regelmatig geüpdatet. Laatste update: 15/01/2021
Dienstverlening stadhuis en sociaal huis
Zijn de loketten van de stad open?
De dienstverlening in het stadhuis en sociaal huis blijft gegarandeerd. Maar wellicht wordt deze dienstverlening eerstdaags aangepast om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. We brengen je hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. Maar voorlopig gelden nog steeds onderstaande openingsuren.
Je kan langskomen zonder afspraak van maandag tot vrijdag tussen 9u en 12u en op donderdagavond tussen 17u en 20u.
We hebben wel nog een aantal extra maatregelen genomen zodat onze dienstverlening op een veilige manier kan verlopen.
- Iedere bezoeker meldt zich eerst aan aan de balie.
- Wacht op de voorziene wachtplekken.
- Volg de aangeduide looprichting
- Burgers zonder afspraak krijgen een ticket op voorwaarde dat er op dat moment voldoende wachtruimte is. Bij niet voldoende wachtruimte wordt alsnog een afspraak gemaakt.
- Vergeet zeker je mondmasker niet.
- Ontsmet of was je handen regelmatig.
- Kom niet naar het stadhuis of sociaal huis als je ziek bent.
Wil je er zeker van zijn dat je toch verder geholpen wordt? Neem dan een afspraak. Zo voorkom je ook een onnodige verplaatsing. Een afspraak maken kan via www.halle.be , de stadsapp of telefonisch via het nummer 02 365 99 00.
- We vragen de inwoners ook om zoveel mogelijk attesten zoals een uittreksels uit het strafregister, een attest samenstelling gezin of bewonerskaarten online op te vragen via de website.
- Cliënten die een afspraak hebben in het Sociaal Huis mogen zich eerst telefonisch aanmelden op het algemeen nummer: 02/365.99.00. Vanuit de belbalie (van het stadhuis) wordt er een mail verstuurd en telefonisch contact opgenomen met de betrokken maatschappelijk werker.
- Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle openbare gebouwen voor personen vanaf 12 jaar.
Vergeet dus zeker geen mondmasker mee te brengen als je een bezoek brengt aan:
- Stadhuis
- Sociaal huis
- JC De Kazerne
- Sport Halle & sportcomplex De Bres
- Kunstacademie Halle (voor de lesmomenten volgen er later nog specifieke regels)
- Den Ast (momenteel gesloten)
- Bibliotheek
- CC ’t Vondel (momenteel gesloten)
- Toerismekantoor (momenteel gesloten)
Gaan huwelijken in het stadhuis door?
Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, hun kinderen tot en met 12 jaar, hun getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
Bovendien zijn alle personen vanaf 12 jaar verplicht hun mond en neus te bedekken met een mondmasker of een veilig alternatief in stof in voor de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen. Wanneer het om medische redenen niet mogelijk is om een masker te dragen, kan een gelaatsscherm gebruikt worden.
Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden. Trouw- of communiefeesten kunnen dus voorlopig niet georganiseerd worden.
Vindt er nog een gemeente- en ocmwraad plaats?
De gemeenteraad zal opnieuw digitaal gebeuren. Je kan de gemeenteraad live volgen op onze website, Facebook en de stadsapp. Na afloop kan je ook de besluiten raadplegen via de pagina over de gemeenteraad.
Worden de huisvuilzakken nog opgehaald?
Ja, de verschillende afvalophalingen (restafval, groenafval, papier en karton en PMD) worden voortgezet zoals op de afvalkalender vermeld staat.
Daarnaast zijn de corona-richtlijnen niet langer van toepassing. De inwoners van Halle kunnen dus opnieuw alle afval aanbieden volgens de standaard regels van de afvalophaling.
Wat met kerkelijke huwelijken, doopsels en communie?
Een maximum van 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, en de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld, mag de volgende activiteiten in de gebouwen die hiervoor bestemd zijn, bijwonen:
- burgerlijke huwelijken
- begrafenissen en crematies zonder de mogelijkheid tot blootstelling van het lichaam
- de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging.
Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
- De veiligheidsafstand van 1.5 meter moet worden nageleefd met respect van het vooraf bepaalde maximum aantal personen per gebouw, één enkele persoon per 10 m2 is toegelaten.
- Fysiek contact moet vermeden worden en de noodzakelijke handhygiëne moet voorzien zijn bij de in- en uitgang.
- Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in gebedshuizen en bezinningsplaatsen.
- Een maaltijd of receptie achteraf, is niet toegestaan.
De gebouwen der erediensten en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening blijven open.
Gebedshuizen blijven open. Gelovigen morgen er samenkomen maar met maximaal 4 personen.
Wat met begrafenissen?
- Begrafenissen mogen bijgewoond worden door maximaal 15 personen.
- Respecteer steeds de veiligheidsmaatregelen, draag dus een mondmasker en hou afstand.
- Een maaltijd of receptie achteraf, is niet toegestaan.
Blijft het recyclagepark open?
- Het recyclagepark in Halle werkt enkel op afspraak. Voor meer info, raadpleeg de pagina over het recyclagepark.
- Draag een mondmasker (vanaf 12 jaar) bij je bezoek aan het recyclagepark.
Blijven callcenters voor mensen in nood (zelfmoord, huiselijk geweld, ...) bereikbaar?
Ja, bij deze callcenters kan je nog steeds terecht.
Mag ik nog verhuizen?
Dit is toegestaan, maar de regels voor samenscholingen en voor privébijeenkomsten thuis zijn van toepassing. Verhuisbedrijven zijn opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit en mogen dus hun diensten fysiek aanbieden aan particulieren.
Wat met gebedshuizen?
De gebedsplaatsen mogen geopend blijven voor individueel bezoek, maar er mogen slechts maximum 15 personen tegelijkertijd aanwezig zijn in het gebouw, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst. Dit maximum geldt onafhankelijk van het aantal ruimtes in het gebouw.
Samenleven, welzijn en gezondheid
Met hoeveel mensen mag ik sociaal contact hebben?
- Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Je mag geen ander bezoek thuis ontvangen.
- Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen. Zij mogen naast hun knuffelcontact nog een ander persoon uitnodigen, maar nodig deze twee mensen nooit samen uit.
- Voor samenkomsten buiten geldt de regel van vier. Je mag dus met maximum vier andere mensen afspreken maar altijd op een veilige afstand.
Kan ik nog iemand bezoeken in het ziekenhuis AZ Sint-Maria?
Vanaf donderdag 10 december wordt de bezoekregeling in het AZ Sint-Maria beperkt versoepeld. Patiënten die 14 dagen of meer gehospitaliseerd zijn kunnen vanaf 10 december opnieuw bezoek ontvangen van 1 vaste bezoeker. Voor materniteit, neonatologie, pediatrie, palliatieve, patiënten in hun levenseindefase en COVID-afdeling blijven specifieke regelingen van kracht.
Deze bezoekers mogen geen symptomen van ziekte vertonen en moeten de aangegeven richtlijnen strikt volgen tijdens het bezoek.
Zij zullen op vertoon van een toegangspasje, verkrijgbaar aan het onthaal bij hun eerste bezoek, toegelaten worden.
Zij zijn welkom op volgende bezoekuren:
- Op weekdagen tussen 18u en 20u (intensieve zorgen tussen 19u en 19u30)
- Op weekend- en feestdagen tussen 14u en 16u (intensieve zorgen tussen 15u30 en 16u)
Voor de afdelingen: materniteit, neonatologie, pediatrie, palliatieve en COVID-afdeling blijft de specifieke regeling van kracht.
- Op de dienst materniteit: kan enkel de partner doorlopend op bezoek komen of in het ziekenhuis blijven overnachten.
- Op de dienst neonatologie: kan één ouder blijven overnachten op voorwaarde dat deze negatief gescreend werd.
- Op die dienst pediatrie: één ouder kan blijven overnachten bij het kind mits afname van een PCR-test met negatief resultaat.
- Op de palliatieve afdeling en bij andere patiënten die zich in de levenseindefase bevinden: is het steeds mogelijk om beperkt bezoek te ontvangen, na voorafgaand contact met de afdeling. De familie wordt hiertoe gecontacteerd door de afdeling als de patiënt zienderogen verslechtert of bij overlijden.
In uitzonderlijke omstandigheden (vb. verslechtering van de patiënt of overlijden) zal de betrokken afdeling de familie contacteren voor een individuele regeling.
De begeleiding van patiënten opgenomen op de spoedafdeling blijft beperkt tot 1 persoon.
Meer info: http://sintmaria.be/nl/covid-update-10dec
Wat zijn de 6 gouden regels?
- Respecteer de hygiëneregels
- Doe je activiteiten liefst buiten
- Denk aan kwetsbare mensen
- Hou afstand (1,5 m)
- Beperk je nauwe contacten
- Volg de regels over bijeenkomsten
Welke regels moet ik volgen als ik in quarantaine ben?
Het is noodzakelijk om duidelijke prioriteiten inzake staalafname en laboanalyse te bepalen, die zo goed mogelijk ten dienste staan van de volksgezondheid en het beteugelen van de epidemie. De prioriteiten werden bepaald tijdens de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 15 januari 2021.
Alle hoogrisicocontacten worden sinds 23 november 2020 via PCR getest. Alle verblijven van 48 uur of meer in rode zones worden beschouwd als hoogrisicocontacten.
Inzake de isolatie en quarantaine worden volgende regels bepaald:
- De periode voor isolatie voor personen met een positieve PCR test:
- Vanaf 29 januari 2021, voor patiënten met positieve PCR-test met symptomen, wordt de isolatie opgeheven ten vroegste 10 dagen na aanvang van de symptomen EN tot ten minste 3 dagen zonder koorts EN met verbetering van de respiratoire symptomen.
- Vanaf 29 januari 2021, voor personen met positieve PCR-test die geen symptomen hebben, begint de 10 daagse isolatie vanaf de datum van staalafname.
- De periode van quarantaine voor hoogrisicocontacten wordt vastgelegd op minimum 10 dagen. Deze periode van quarantaine gaat in vanaf het hoogrisicocontact. Deze quarantaineperiode kan echter verkort worden tot minimaal 7 dagen, mits een negatieve PCR-test ten vroegste afgenomen de zevende dag na de laatste blootstelling.
Wat moet/mag ik doen al ik in quarantaine of isolatie zit?
Quarantaine
Procedure
- Blijf 7 dagen in je huis.
- Je krijgt een test 7 dagen na:
- de dag dat je contact had met een persoon die corona heeft
- de dag dat je thuis komt van je reis
- Is jouw test negatief ? Dan mag je uit de quarantaine. Blijf nog 7 dagen extra waakzaam.
- Is jouw test positief? Ga in isolatie. Blijf nog minstens 7 dagen in je huis. Lees hier wat je moet doen.
- Voel je je ziek ? Neem contact op met je huisarts.
Opgelet: krijg je geen test (bijvoorbeeld kinderen onder de 6 jaar)? Dan blijf je 10 dagen in je huis. Na 10 dagen mag je je huis verlaten. Blijf nog 4 dagen extra waakzaam.
Wat moet je doen?
- Draag altijd een mondneusmasker
- Je mag alleen naar de apotheek, de dokter of de supermarkt
- Laat geen andere personen in je huis
- Je mag niet op bezoek bij anderen
- Je mag in je tuin of op je terras zitten
- Je meet 2 keer per dag je temperatuur
- Zet je ramen open
- Poets elke dag wat je veel aanraakt (bijvoorbeeld deurklinken, kranen, lichtschakelaars, etc.)
- Gebruik andere spullen dan de personen die in je huis wonen (bijvoorbeeld andere borden, handdoeken, lakens, etc.)
- Gebruik een ander toilet dan de personen die in je huis wonen, als het kan
- Gebruik een andere badkamer dan personen die in je huis wonen, als het kan
Volg je de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan kan een straf of boete krijgen.
Mag je werken?
Als je kan thuis werken, moet je thuis werken. Je gaat niet naar kantoor. Als je niet kan thuis werken, krijg je een quarantainecertificaat.
Je kan ook een beroep doen op de uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.
Opgelet: Test je positief maar ben je zorgverlener en is je aanwezigheid nodig op het werk ? Dan kan je uitzonderlijk opnieuw aan het werk. Dit kan enkel als er geen andere oplossingen zijn om personeel te vinden en positief getest zorgpersoneel kan enkel aan de slag in COVID-afdelingen bij COVID-patiënten. Raadpleeg de draaiboeken van je sector voor de voorwaarden.
Hoe krijg ik mijn quarantainecertificaat?
Een quarantainecertificaat wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je opgaf en/of naar je eBox die je online kan raadplegen via www.myebox.be. Als je dit quarantainecertificaat niet hebt ontvangen op een van deze twee kanalen maar je hebt wel een sms met de quarantaine-code ontvangen, dan kan je het hier aanvragen met volgende gegevens :
- je rijksregisternummer
- de 16-cijferige code die je per sms ontvangt (de quarantaine-code)
- je GSM-nummer
- je e-mailadres
Als je geen sms kan ontvangen, kan je een certificaat aanvragen via je huisarts.
Isolatie
Als je gevraagd wordt om in isolatie te gaan, is dat voor een periode van minstens 7 dagen. Dat gebeurt als je ziek bent of een positieve test hebt afgelegd. De isolatie wordt opgeheven wanneer aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan:
- niet eerder dan 7 dagen na het optreden van de symptomen en
- minstens 3 koortsvrije dagen en
- een verbetering van de ademhalingssymptomen.
Extra maatregelen te nemen bij isolatie:
- Draag thuis een mondmasker om je huisgenoten te beschermen
- Verblijf zoveel mogelijk in een aparte kamer die je goed verlucht, zodat het virus er zich niet kan opbouwen
- Vraag hulp aan anderen voor je boodschappen
- Je kan zelf contact opnemen met het callcenter voor contactonderzoek, je hoeft daarop niet te wachten.
Elke persoon die symptomen vertoont dient zich 10 dagen in isolatie te plaatsen.
Wie moet in quarantaine?
Reizigers (inwoners en niet-inwoners) die terugkeren uit rode zones, die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven en die langer dan 48 uur in België zullen verblijven, worden beschouwd als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht in quarantaine moeten.
Deze maatregel geldt voorlopig tot 1maart, tenzij anders gespecifieerd. Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen strikte uitzonderingen voorzien:
- Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever of zelfstandige. (conform de beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 2 december 2020);
- Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen);
- Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passagier Lokalisatie Formulier rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd bij het invullen van de zelf-evaluatietool.
Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passagier Lokalisatie Formulier rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd bij het invullen van de zelf-evaluatietool.
In het kader van de door de regering getroffen sanitaire maatregelen tegen COVID-19 moet elke werkgever, die een professionele en buitenlandse reis van een werknemer moet verklaren, het BTA-formulier invullen. Bij zijn terugkeer moet de werknemer het nummer van de desbetreffende verklaring in zijn PLF aangeven. Belangrijk: indien de werknemer die verklaring niet kan voorleggen, wordt zijn reis als niet-professioneel beschouwd.
Kinderen jonger dan 6 jaar moeten niet getest worden, maar zij moeten wel de quarantaine respecteren.
Voor de personen die als “hoogrisicocontact” worden beschouwd, start de periode van quarantaine op de dag van het verlaten van de rode zone, op voorwaarde dat deze duidelijk en objectief vastgesteld is op het PLF. Zo niet gaat de quarantaine in vanaf de reiziger in België aankomt, na een verblijf in een rode zone, tenzij anders bepaald door de behandelende arts/decreet van de gefedereerde entiteiten.
Dit impliceert voor de burgers die terugkeren uit een rode zone in het buitenland een quarantaine doorlopen van minstens 7 dagen, gevolgd door 7 dagen van extra waakzaamheid (7 + 7 welteverstaan).
De specificatie van de geldende regels voor elke gemeenschap/gewest vindt u hier:
- Wallonië: http://www.ejustice.just.fgov.be/eli/decreet/2020/07/16/2020042369/staatsblad
- Vlaanderen: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/api2.pl?lg=nl&pd=2020-07-13&numac=2020010414#top
- Duitstalige gemeenschap: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2020072014&table_name=wet
- Brussel Hoofdstad: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/loi_a1.pl?language=nl&la=N&table_name=wet&cn=%202007071968&&caller=list&N&fromtab=wet&tri=dd+AS+RANK&rech=1&numero=1&sql=(text+contains+(%27%27))#top
Kan ik nog iemand bezoeken in de woonzorgcentra?
In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één knuffelcontact en één extra contact dat om de 2 weken kan wisselen.
Om het bezoek op een vlotte en vooral veilige manier te laten verlopen, vragen we wel dat iedereen zich strikt aan de maatregelen houdt. Dus:
- Draag een mondneusmasker vanaf de ingang van het Zonnig Huis en dit gedurende het volledige bezoek
- Er is enkel fysiek contact mogelijk tussen bewoners en bezoekers die tot het 'nauw contact' behoren.
- Ontsmet je handen regelmatig
- Registreer je als bezoeker
- Bewaar de 1,5 m social distance
Wil je graag een bezoek brengen? Dan mag jij zelf en jouw familielid in het Zonnig Huis gedurende 14 dagen voor het bezoek geen symptomen van een coronabesmetting vertonen en niet positief getest zijn op COVID-19.
Mondmasker verplicht in gemeenschappelijke ruimtes tijdens een bezoek aan de assistentiewoningen
Ook wanneer men een bewoner van assistentiewoningen Ten Hove of Van Koekenbeek bezoekt, is men nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen in de gemeenschappelijke ruimtes. Bezoekers houden ook steeds 1.5 meter afstand van andere bewoners van de assistentiewoningen.
De mogelijkheid om een videobabbeltje te doen via onze laptops blijft trouwens voor iedereen bestaan. Dus mocht je niet de tijd vinden of je voelt je niet helemaal lekker voor een fysiek bezoek, dan ben je ook online nog steeds welkom.
Met al deze afspraken beperken we de kansen op een coronabesmetting in onze zorginstellingen. Preventie is immers het enige wapen dat we momenteel hebben om onze meest kwetsbare bewoners te beschermen.
Kan ik nog beroep doen op de thuiszorg van de stad?
- De basisverzorging wordt gegarandeerd (eten klaarmaken, wassen verzorgen, boodschappen doen,… )
Ook de poetsdienst van onze thuiszorg blijft actief. Mensen die liever niet willen dan hun poetshulp aan de slag gaat, worden uiteraard niet verplicht. Bij hen kan de dienstverlening later weer opgestart worden.
Opgelet: deze maatregel geldt enkel voor de dienstverlening vanuit de stad en geldt niet voor de dienstenchequebedrijven.
Onderwijs en kinderopvang
Wat met kleuter-, lagere-,middelbare scholen en het hoger onderwijs?
Alle info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Blijft de buitenschoolse kinderopvang 'De Varkenssnuit' open?
De buitenschoolse kinderopvang (BKO) blijft geopend.
Zijn er extra maatregelen in de kinderopvang?
- In de kinderdagverblijven van de stad en de buitenschoolse kinderopvang is het volgens de richtlijnen van de federale overheid en de gouverneur voorlopig niet nodig om maatregelen te nemen.
- Het spreekt voor zich dat kinderen die ziek zijn niet naar de kinderopvang mogen. Op die manier proberen we de verspreiding van het virus te beperken.
Blijft de kinderopvang van baby's en peuters open?
Ja, deze zijn nog steeds geopend.
Kinderen die zijn of gevraagd wordt om in thuisisolatie te gaan, mogen niet naar de opvang komen.
Jeugd
Zijn vakantiekampen en speelpleinwerking toegestaan?
- Jeugdwerkactiviteiten voor jongeren boven 12 jaar worden verboden
- Activiteiten voor kinderen jonger dan 12 mogen wel, maar activiteiten met overnachtingen mogen niet meer
Zijn activiteiten van jeugdvereningen toegelaten?
Vanaf 1 februari 2021 moeten kinderen en jongeren die samenkomen in het kader van groepsgerichte activiteiten in een georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging zonder overnachting in eenzelfde groep blijven en mogen ze niet samen worden gezet met de personen van een andere groep.
De stabiliteit van de groepen dient te worden verzekerd en wisselende contacten moeten worden vermeden. Het is dus ook noodzakelijk om te vermijden dat kinderen en jongeren evenals hun begeleiders deelnemen aan verschillende groepen en activiteiten in georganiseerd verband per week. Het wordt bijgevolg sterk aanbevolen om het aantal groepsgerichte hobby’s te beperken tot één hobby per kind of jongere.
Indien de georganiseerde activiteit buiten de Krokusvakantie plaatsvindt, zijn de volgende maatregelen van toepassing:
- Aantal deelnemers: Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen met maximum 10 personen (begeleider niet inbegrepen) afspreken.
- Locatie:
- Voor kinderen tot en met 12 jaar, dienen activiteiten waar mogelijk buiten te worden georganiseerd of waar dit niet mogelijk is, dienen de ruimtes voldoende te worden verlucht;
- Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar dienen activiteiten verplicht buiten te worden georganiseerd. Indien de georganiseerde activiteit tijdens de Krokusvakantie (13 februari tot en met 21 februari 2021) plaatsvindt, zijn de volgende maatregelen van toepassing:
- Aantal deelnemers:
- Kinderen tot en met 12 jaar mogen met maximum 25 personen deelnemen (begeleider niet inbegrepen);
- jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen met maximum 10 personen deelnemen (begeleider niet inbegrepen);
- Locatie: dezelfde regels tijdens als buiten de Krokusvakantie blijven gelden. De begeleiders respecteren de regels van de social distancing in de mate van het mogelijke, in het bijzonder het behoud van de afstand van 1.5 meter tussen elke persoon. Ze zijn verplicht om een mondmasker of een stoffen alternatief te dragen .
Specifiek voor de jeugdsector zijn er protocollen die men kan raadplegen via onderstaande link:
- Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/vragen-en-maatregelen-jeugd (in toepassing van het Jeugdprotocol zijn er meer specifieke richtlijnen die men kan raadplegen via onderstaande link https://ambrassade.be/nl/jeugdwerk-regels ).
- Franstalige gemeenschap: http://www.servicejeunesse.cfwb.be/index.php?id=sj_detail&tx_ttnews%5BbackPid%5D=375&tx_ttnews%5Btt_news%5D=9673&cHash=96299600b9c
Mobiliteit/Openbaar vervoer
Kan ik het openbaar vervoer blijven gebruiken?
- Ja, de dienstverlening blijft verzekerd, maar beperk je tot noodzakelijke verplaatsingen. Bij gebruik van het openbaar vervoer om van en naar het werk te reizen, zorgt u ervoor dat u uw reisschema zoveel mogelijk is aanpast om de 'spitsuren' te vermijden.
- Controleurs van De Lijn mogen voortaan GAS-boetes uitschrijven aan wie geen mondmasker draagt
- Cash betalingen zijn niet meer mogelijk op bus en tram of in de lijnwinkels. De betaalautomaten van het openbaar vervoer blijven open
- Stap achteraan in en respecteer de regels rond 'social distancing'.
- Voor het beschikbaar aanbod van de vervoersmaatschappijen wordt verwezen naar de websites van de vervoersmaatschappijen.
De gebruikers van het openbaar vervoer die 12 jaar of ouder zijn, moeten de mond- en neus te bedekken met een mondmasker. Dit geldt vanaf het betreden van de luchthaven, het station, aan de haltes of op het perron, de trein of ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd.
Kan ik mijn examen voor mijn rijbewijs afleggen?
De rijopleidingen en rijexamens van alle categorieën, inclusief het terugkommoment, mogen heropstarten.
Neem altijd eerst contact op met uw rijschool, instructeur, examencentrum of erkende instelling als u een afspraak wil inplannen, ook als u al een afspraak had ingepland. Houd er rekening mee dat het momenteel erg druk is.
De wettelijk voorziene termijnen voor de opleidingen, examens en het terugkommoment werden eerder al verlengd tot en met 30 september 2021. Dat betekent dat u voldoende tijd hebt om uw nieuwe afspraak in te plannen, maar wacht niet tot het laatste moment om een toeslag te vermijden.
Veiligheidsmaatregelen
Om de rijopleiding zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de sector uniforme afspraken over veiligheid en hygiëne gemaakt die verder gaan dan de generieke maatregelen rond social distancing.
- Handen ontsmetten is verplicht, handgel en wegwerpdoekjes worden voorzien.
- Alle voertuigen en didactische materialen worden na elke sessie ontsmet.
- Mondmaskers zijn verplicht bij theorie- en praktijklessen, praktijkopleidingen code 95, rijexamens en de praktijkoefeningen van het terugkommoment (de cursist moet zelf een mondmasker meebrengen. Wanneer dat niet het geval is, zal de opleiding of het examen niet doorgaan).
- Materiaal of veiligheidskledij (bv. balpennen, helm, veiligheidshandschoenen, oortjes, …) moeten voorzien worden door de kandidaat.
- Er kan alleen elektronisch of via overschrijving worden betaald.
- Wie een examen aflegt met een eigen voertuig moet ervoor zorgen dat het zich in een hygiënische staat bevindt.
Voor meer informatie kan je terecht bij:
Kan ik nog een taxti nemen?
- De taxi’s mogen cliënten vervoeren. Er moet een minimumafstand van 1,5 meter tussen elke persoon worden aangehouden. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden is het dragen van mond- en neus bedekking verplicht.
- Een huishouden of mensen die deel uitmaken van “de nauwere contacten” mogen in één wagen, hier is de afstandsregeling niet van toepassing.
- Het is aangeraden het voertuig regelmatig te verluchten en te reinigen.
Kan ik nog een deelauto gebruiken?
Ja, deze worden beschouwd als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden, maar hygiënemaatregelen en sociale afstand moeten nageleefd worden. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Voor een gezin of mensen uit dezelfde bubbel telt die maatregel niet. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten en te reinigen.
Het dragen van mond- en neus bedekking wordt sterk aanbevolen.
Kan ik nog terecht in het fiestpunt en de fietsherstelplaats?
Fietswinkels zijn open.
Voor meer info over de herstelplaats kan je terecht bij Groep Intro op het nummer 0473 52 18 86 of via fietsherstelplaats.halle@groepintro.be.
Handel en Horeca
Welke maatregelen gelden er voor de Halse horeca?
Inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere eet- en drankgelegenheden zijn gesloten tot 1 maart 2021, behalve voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken om mee te nemen tot ten laatste 22u. Afhaalmaaltijden mogen samen worden aangeboden en/of geleverd met alcoholische dranken tot 20u.
Welke winkels en ondernemingen zijn open?
- Geen funshopping: alleen en maximum 30 minuten
- Niet-essentiële winkels zijn opnieuw open.
Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:
- Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
- Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
- Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn. Iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
- Personeel krijgt een passende opleiding.
- Er wordt individueel gewinkeld met uitzondering van de minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, die kunnen worden begeleid door één volwassene. Er is ook een uitzondering voorzien voor de bezoeken op afspraak.
- Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
- Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.
De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:
- Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
- Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
- Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
- De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
- Zwembaden (niet de subtropische en niet recreatiegedeelte) en musea gaan open vanaf 1 december
- Vakantieparken, campings (vanaf 8 februari) en de buitengedeelten van dierentuinen en dierenparken openen opnieuw vanaf 13 februari. Sportzalen, restaurants en bars worden er gesloten. Het zwembad (uitgezonderd
de recreatieve en subtropische gedeeltes) mogen gebruikt worden onder voorwaarden.
Wat betreft het aantal logies per wooneenheid, zijn dezelfde regels voor privébijeenkomsten thuis, geldig. - Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.
- Niet-medische contactberoepen (kappers, grimeuses, wellness, massage, schoonheidssalons, ...) gaan opnieuw open, kappers en barbiers vanaf 13 februari, andere contactberoepen van af 1 maart.
- Blijven voorlopig gesloten:
- Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, op voorwaarde dat ze veiligheidsverplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing naleven.
- Feest- en receptiezalen zijn gesloten
- Pretparken zijn gesloten.
- Fitnesscentra zijn gesloten.
- De vakantieparken en campings worden volledig gesloten vanaf dinsdagochtend 3 november. In vakantieparken worden alle indoor- en outdooractiviteiten gestopt. Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin.
- Winkelen in voedingszaken/supermarkten is steeds mogelijk maar onder bepaalde voorwaarden:
- 1 klant per 10m² wordt toegelaten, met uitzondering van winkels met oppervlakte kleiner dan 20m². Voor deze zaken is het wel mogelijk om 2 klanten te ontvangen mits een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is;
- Verder kan winkelen kan met maximaal 2 volwassen personen, of 1 volwassene met minderjarige kinderen. De tijdsduur is beperkt tot 30 minuten. Winkels kunnen evenwel zelf nog voor strengere maatregelen kiezen. Eén volwassene mag minderjarigen of een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezellen.
- In alle winkels is het dragen van een mondmasker verplicht, zowel voor personeel als voor klanten vanaf 12 jaar.
- Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20u.
- De onderneming stelt de middelen om noodzakelijke handhygiëne te voorzien voor het personeel en de klanten.
- Andere maatregelen gericht op het cliënteel kunnen gevonden worden in de 'generieke gids betreffende de opening van de handelszaken om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan' beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.
- Alle ondernemingen volgen de bepalingen zoals voorzien in de 'generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op de werkplaats tegen te gaan'. Werkgevers informeren de werknemers tijdig over de geldende preventiemaatregelen en verschaffen een passende opleiding.
- Voor het ontvangen van bezoekers in winkelcentra gelden enkele specifieke maatregelen:
- regels zoals in de winkels
- er wordt één bezoeker per 10m² toegelaten
- er worden middelen om noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking gesteld aan de in- en uitgang
- de afstand voor het behoud van 1,5 m wordt aangegeven aan de hand van markeringen op de grond en/of signalisaties
- de bezoekers verplaatsen zich alleen, met uitzondering van volwassenen die minderjarigen van hetzelfde huishouden of personen die nood hebben aan begeleiding mogen vergezellen
- er wordt in een toereikende toegangscontrole voorzien
Welke maatregelen gelden voor nachtwinkels?
- Nachtwinkels moeten sluiten om 22u.
- Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20u.
- In alle winkels is het dragen van een mondmasker verplicht, zowel voor personeel als voor klanten vanaf 12 jaar.
Wie is in winkels verantwoordelijk voor de naleving van de maatregelen?
Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de winkel om de regels van social distance en van het dragen van een mondmasker te laten naleven. De eigenaar moet de adequate maatregelen nemen om dit te doen naleven. Als ze een beroep doen op een beveiligingsfirma, moet dat in overeenstemming zijn met de wet 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid. Bij problemen kunnen zij steeds de politie contacteren.
Kan ik nog met cash geld betalen?
Ja, dit kan maar elektronische betalingen worden aangemoedigd.
Kan ik in Halle nog naar de markt?
- Markten blijven open, maar het ter plaatse nuttigen van drank en voeding is verboden.
- Op de markt mogen maximum 200 bezoekers aanwezig zijn.
- Vanaf 1 december gaan de niet-essentiële winkels opnieuw open. De Voddekesmarkt kan dus ook opnieuw doogaan.
- Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
Op de markten gelden volgende afspraken:
- De markten werken met een aparte in- en uitgang. De marktbezoekers volgen een vast parcours.
- Net als in de winkels wordt op de markt het aantal bezoekers beperkt tot 1 bezoeker per 10 m². Door opnieuw te werken met een aparte in- en uitgang zijn we er zeker van dat het aantal bezoekers dat zich op de markt bevindt niet te hoog is. Op die manier kunnen we op de markten de nodige veiligheidsafstand garanderen. We voorzien 2 in- en uitgangen om de markt vlotter toegankelijk te maken.
- Voor de markten wordt een in- en uitgang voorzien ter hoogte van het Toerismekantoor (achter het historisch stadhuis) en ook ter hoogte van de Slingerweg. Deze locaties zijn ook zeer makkelijk met de shuttlebus te bereiken die sinds kort ook halt houdt op de hoek van de Parklaan en Vondel. Maar ook te voet geraak je er vlot van op de omliggende parkings.
- De stad zal aan elke in- en uitgang een dispenser met ontsmettingsmiddel voorzien zodat je voor en na je bezoek de handen nog even kan ontsmetten. Er zijn ook stewards aan elke in- en uitgang.
- Uiteraard rekenen we het gezond verstand van elke marktbezoeker, zo zorgen we samen voor een veilige markt.
- Het dragen van een mondmasker is verplicht zowel voor de marktkramers als voor de bezoekers vanaf 12 jaar.
Mag je met je fiets op de markt?
Ja, je mag met je fiets op de markt. Uiteraard mag je niet fietsen op het marktparcours. Maar je mag wel met de fiets aan de hand al je marktboodschappen afwerken.
Zijn foodtrucks, kiosken en voedingsstanden toegelaten?
Deze mogen open blijven, maar het ter plaatse nuttigen van drank en voeding is verboden.
Kan ik logeren in een hotel, B&B's en vakantiehuisje?
- Vakantieparken, campings (vanaf 8 februari) en de buitengedeelten van dierentuinen en dierenparken openen opnieuw vanaf 13 februari. Sportzalen, restaurants en bars worden er gesloten. Het zwembad (uitgezonderd
de recreatieve en subtropische gedeeltes) mogen gebruikt worden onder voorwaarden.
Wat betreft het aantal logies per wooneenheid, zijn dezelfde regels voor privébijeenkomsten thuis, geldig. - Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.
Kan ik nog terecht bij de tandarts, kinestist, ...?
Zorgverleners mogen hun praktijk openhouden, maar moeten het aantal mensen in wachtkamers beperken.
- Ook aan het verstrekken van (dringende) zorg aan huis is toegestaan, mits in de mate van het mogelijke de regels rond 'social distancing' kunnen worden gerespecteerd.
- Wel moet zoveel mogelijk vermeden worden dat mensen in wachtkamers samenzitten, door te werken met consultaties op afspraak.
- Uitstelbare zorg dient op een later moment te worden uitgevoerd.
Medische of paramedische contactberoepen en beroepen beschouwd als ‘noodzakelijk voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie’ mogen aan huis uitgeoefend worden, zoals bijvoorbeeld tandartsen, psychologen, kinesitherapie, thuisverpleging, kraamzorg, familiehulp, palliatieve thuiszorg, de essentiële haarwerken voor personen met een medische aandoening, etc. Voetverzorging door podologen en niet-uitstelbare voetverzorging, om medische redenen, door andere professionelen dan
podologen mogen nog steeds uitgevoerd worden.
Wat met kapsalons, schoonheidssalons, grimeuses, wellnescentra, ...?
De niet-medische contactberoepen kunnen volgens strikte voorwaarden wel progressief hun activiteiten herstarten, met inachtneming van de protocollen die gevalideerd zijn door de Minister van Werk en de Minister van Zelfstandigen en KMO’s:
Vanaf 13 februari de kapperszaken en barbiers, enkel voor verzorging van het kapsel uitgevoerd in hun inrichting. Tot 1 maart zijn diensten waarbij de klant het masker moet afzetten (bv. baardverzorging) verboden.
Vanaf 1 maart:
- schoonheidssalons;
- niet-medische pedicurezaken;
- nagelsalons;
- massagesalons, voor alle soorten massages, waaronder reflexologie, shiatsu en
- acupunctuur;
- kapperszaken en barbiers;
- tatoeage- en piercingsalons.
Niet-medische contactberoepen kunnen hun diensten niet aan huis verlenen.
Dierenkapsalons mogen open vanaf 1 december. Deze dient aan huis is niet toegestaan.
Vanaf 1 maart mogen de bemande zonnebankcentra openen.
De onbemande zonnebankcentra moeten gesloten blijven.
Kan ik terecht bij de opticien en gehoorwinkels ?
- De winkel zijn open mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
- In alle winkels is het dragen van een mondmasker verplicht, zowel voor personeel als voor klanten vanaf 12 jaar.
- Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.
Zijn casino's en speelhallen open?
Nee, casino's en speelautomatenhallen zijn voorlopig gesloten.
Is de verkoop tussen particulieren toegestaan (tweedehandsverkoop, verkoop via veilingsites, ...?
Stel, indien mogelijk, de verkoop of aankoop nog even uit.
Maak gebruik van verzending per post waar mogelijk.
Is dit niet mogelijk? Hou dan goed rekening met de geldende maatregelen.
- Kuis en ontsmet dan je goederen.
- Hou genoeg afstand van elkaar bij het afhandelen in levende lijven (minstens 1,5 meter)
- Draag een mondmasker.
- Ontmoet elkaar buiten.
Kan ik nog beroep doen op diensten aan huis (EPc-certificaat, loodgieter, pedicure, ...?
Dienstverlening waarbij de afstand van 1,5 meter tussen de dienstverlener en de consument niet kan worden gegarandeerd, blijft op dit moment verboden. Bijgevolg blijven de volgende ondernemingen (of onderdelen van ondernemingen) in elk geval gesloten:
- schoonheidssalons
- niet-medische pedicurezaken
- nagelsalons
- massagesalons
- kapperszaken en barbiers
- tatoeage- en piercingsalons
Medische of paramedische contactberoepen en beroepen beschouwd als ‘noodzakelijk voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie’ (opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit, PC 330) mogen uitgeoefend worden, ook aan huis, zoals bijvoorbeeld tandartsen, psychologen, kinesitherapie, thuisverpleging, kraamzorg, familiehulp, palliatieve thuiszorg, de essentiële haarwerken voor personen met een medische aandoening, etc. Voetverzorging door podologen en niet-uitstelbare voetverzorging, om medische redenen, door andere professionelen dan podologen mogen nog steeds uitgevoerd worden.
Voor de dienstverleners die hun activiteiten mogen hervatten, variëren de maatregelen die van toepassing zijn in functie van ofwel de plaats ofwel de dienst die wordt aangeboden:
- Ter plaatse
In de voor het publiek toegankelijke plaatsen van de onderneming of de vereniging kunnen de dienstverleners hun diensten aan consumenten aanbieden, mits respect voor de hierboven beschreven veertien minimale regels. - Aan huis
Enkel de handelszaken, private en publieke bedrijven en diensten die als noodzakelijk beschouwd worden voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking (zoals opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit), mogen hun diensten bij de consumenten in huis aanbieden (bijvoorbeeld advocaten, architecten, loodgieters en chauffagisten,…), mits naleving van de social distancing maatregelen. - In de openbare ruimte
Indien een toegelaten dienst aangeboden zou worden in de openbare ruimte, dan dienen de regels omtrent de samenscholingen alsook de regels omtrent de social distancing, gerespecteerd te worden. De dienstverlener kan zijn dienst dus enkel aanbieden aan maximaal drie andere personen (ouder dan 12 jaar) tegelijkertijd.
Zo kan bijvoorbeeld een privécoach met drie klanten buiten trainen, en kan een fotograaf buiten een sessie organiseren met drie klanten.
Kan ik met mijn wagen naar de carwash?
Ja, je kan met je wagen naar de carwash.
Wat met eetfestijnen, takeaway's van verenigingen?
Om verenigingen de gelegenheid te geven om de kas toch te spijzen, laten we als stad de mogelijkheid bestaan om met takeaway of levering te werken. Daarbij moeten er wel een aantal maatregelen worden nageleefd. We zetten ze even op een rijtje:
- Verenigingen die als alternatief voor een eetfestijn een takeaway of levering willen organiseren, moeten een aanvraag doen via het evenementenloket. Dat moet minstens vier weken op voorhand gebeuren.
- Maaltijden (takeaway en levering) worden bereid door of in samenwerking met een professionele cateraar. Hierbij worden de geldende maatregelen uit de sector gerespecteerd.
- Aan huis levering door leden van de vereniging is toegestaan voor zover het gaat om vooraf bestelde producten.
- Het afhaalpunt wordt bij voorkeur georganiseerd in de winkel van de cateraar. Een afhaalpunt bemand door (max. 4) leden van de vereniging is mogelijk.
- Dat afhalen gebeurt volgens een tijdsschema. Wie z’n bestelling komt afhalen, krijgt van de vereniging een precies tijdstip. Zo vermijden we dat mensen elkaar onnodig kruisen.
- Maaltijden en niet-alcoholische dranken afhalen en leveren mag tot ten laatste 22u.
- Alcoholische dranken afhalen en leveren mag tot ten laatste 20u.
- Afhalingen gebeuren buiten. Daar mogen niet meer dan vier personen bij mekaar staan.
Cultuur, sport en vrije tijd
Mag ik mij nog verplaatsen?
Je mag niet meer buitenkomen tussen 24u en 5u. Een uitzondering wordt gemaakt voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen. Het gaat dan om meer dringende verplaatsingen om medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. Is dat niet het geval blijf je thuis.
Welke sporten mag ik beoefenen?
- Zwembaden (met uitzondering van de recreatieve delen en subtropische zwembaden) zijn opnieuw open vanaf 1 december 2020. Je moet verplicht reserveren. Heb je meer info nodig? Sportoase legt je graag uit hoe je een reservatie maakt.
- Buitengedeelten van sportinfrastructuren (bijvoorbeeld een voetbalveld) blijven toegankelijk.
- Binnensporten en groepssporten worden verboden voor iedereen ouder dan 12 jaar
- Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en professionele sporters mogen nog wel binnen en in groep sporten
- Professionele sportwedstrijden mogen nog, maar zonder publiek
- Fitnesscentra en bowlingzalen worden gesloten
- Buitensporten mag met maximaal 4 mensen (incl. coach)
Info
Extra informatie vind je op www.sport.vlaanderen
Je mag ook altijd Sport Halle contacteren via sport@halle.be of 02 365 98 40
Mag ik een uitstapje maken naar de speeltuin, park, pretpark, dierentuin, zwembad ...?
Wat is er gesloten?
- Pretparken en dierenparken
- Indooractiviteiten zoals binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, wellness en sauna’s, casino’s, gokkantoren…
- Zwembaden (enkel recreatiegedeelte gesloten)
- Fitnesscentra
- Bowlingzalen
Wat is er open/kan wel?
- Toerisme en toeristische activiteiten zijn toegelaten op het hele Belgische grondgebied.
- Trek je naar een speeltuin of een park? Volwassennen moeten afstand van 1,5 meter bewaren. Zet je mondmasker op als het te druk wordt!
- Buitensportinfrastructuur en buitenspeeltuinen
- Zwembaden (uitgezonderd het recreatiegedeelte). Je moet verplicht reserveren. Heb je meer info nodig? Sportoase legt je graag uit hoe je een reservatie maakt.
Mag ik in het Hallerbos wandelen?
Dit mag. Je mag ook meerdere mensen wandelen maar buiten geldt de regel van vier. Je mag dus met maximum vier andere mensen afspreken maar altijd op een veilige afstand.
Mensen uit de buurt willen we zoals steeds verzoeken om de natuur volop te koesteren. Blijf dus op de paden, pluk zeker geen bloemen, hou je hond aan de leiband en neem eventueel afval mee naar huis. Boswachters en natuurinspecteurs van Natuur en Bos zullen hier op toekijken.
Mag ik nog familie bezoeken die niet onder hetzelfde dak woont?
- Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Je mag geen ander bezoek thuis ontvangen.
- Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen. Zij mogen naast hun knuffelcontact nog een ander persoon uitnodigen, maar nodig deze twee mensen nooit samen uit.
- Indien grootouders in de sociale bubbel zitten, mogen ze dan op de kleinkinderen passen? Ja, als ze deel uitmaken van de sociale bubbel. Als ze deel uitmaken van een risicogroep (65+, slechte gezondheid,…) wordt dit evenwel sterk afgeraden.
Mag ik mijn familie boeken aan de andere kant van de grens?
Vanaf 27 januari geldt een verbod voor niet-essentiële reizen.
Hou rekening met de maatregelen die gelden als je naar het buitenland gaat. (zie 'Mag ik nog reizen naar het buitenland?')
Kan ik met mijn hond naar een hondenloopweide?
Ja, maar hou rekening met de sociale afstand van 1,5 m en vergeet je mondmasker niet!
Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar.
Gaan de voorstellingen in cc 't Vondel nog door?
Alle cultuurhuizen zijn gesloten, dus ook cc 't Vondel.
Heb je al tickets gekocht? Worden er concerten of voorstellingen uitgesteld? Voor een antwoord op deze vragen kan je terecht op vondel.be .
Kan ik naar de bibliotheek?
De Halse bibliotheken blijven geopend.
- Omwille van het corona-virus werkt de bib met aangepaste openingsuren. We zijn van maandag tem vrijdag open van 14-18 u voor vrije uitleen, en op zaterdag van 10-13u. Op dinsdag en vrijdag kan je van 10-12 u in de bib terecht, enkel voor het afhalen van reservaties.
- Inleveren van materiaal kan enkel via de inleverbox. Kranten lezen of studeren kan voorlopig niet.
- Ontdek alle afspraken op www.bibliotheekhalle.be/heropstart
- Ook de bib van Essenbeek is terug open op de gebruikelijke openingsuren op woensdag, vrijdag en zondag.
Kan ik in Halle naar de kunstacademie?
De Kunstacademie Halle is geopend. Maar volg uiteraard de laatste instructies op die worden meegedeeld via de Kunstacademie. Mochten er nieuwe maatregelen genomen worden vind je deze terug op www.kunstacademiehalle.be.
Mogen er nog evenementen georganiseerd worden?
Nee, dit is verboden.
Kan ik nog een familiefeest geven?
Neen. Want elk gezinslid heeft nog recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Je mag geen ander bezoek thuis ontvangen. Dus feesten zijn uitgesloten. Bovendien zijn alle feestzalen en alle horecazaken gesloten.
Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen. Zij mogen naast hun knuffelcontact nog een ander persoon uitnodigen, maar nodig deze twee mensen nooit samen uit.
Mag ik nog naar het buitenland reizen?
Niet-essentiële reizen van en naar België zijn vanaf 27 januari tijdelijk verboden.
Als je toch naar het buitenland moet, is het sterk aangeraden om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te raadplegen dat continu up-to-date gehouden wordt: dipolomatie.belgië
Enkel essentiële reizen naar het buitenland toegestaan.
Reizen om professionele redenen
Reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders, leden van het Europees Parlement en gelijkgestelden
Reizen omwille van dwingende gezinsredenen (denk daarbij aan co-ouderschap waarbij een van de ouders in het buitenland woont)
Reizen omwille van humanitaire redenen
Reizen die studiegerelateerd zijn
Verplaatsingen door inwoners van de grensgemeenten, hun directe buurgemeenten en de grensregio’s, als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor de activiteiten die eveneens in het land van hoofdverblijfplaats toegelaten zijn en noodzakelijk zijn
Reizen om zorg te dragen voor dieren
Reizen in het kader van juridische verplichtingen, voor zover noodzakelijk en dit niet digitaal kan gebeuren
Reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig
Reizen in het kader van een verhuizing
Doorreizen
Verklaring op eer
Wie een buitenlandse reis maakt die toegelaten is, moet vanaf morgen in het bezit zijn van een verklaring op eer. Personen die regelmatig naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld grensarbeiders of inwoners van grensgemeenten, moeten de verklaring op eer daarom slechts één keer invullen voor een welbepaalde activiteit.
Dit verandert niets aan de bestaande regels betreffende het invullen van het PLF-document, testen en quarantaine voor reizigers.
Meer info:
FOD Buitenlandse Zaken
FOD Mobiliteit:
Werken
Wat zijn de richtlijnen op de werkvloer?
- Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.
- Waar telewerk niet kan worden toegepast, nemen de bedrijven de passende maatregelen om:
- de maximale naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon;
- wanneer de regels van social distancing niet gegarandeerd kunnen worden, minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming te bieden. (vb. dragen van een mondmasker)
Er komt een versterkte controle op telewerk, zowel in de privé- als in de publieke sector. De vakbonden en werkgevers wordt gevraagd om versterkende maatregelen voor te stellen, in het bijzonder om hoogrisicosituaties te vermijden.De Comités voor Bescherming en Preventie op het Werk zullen mee toezien op het naleven van de sanitaire maatregelen en regels inzake veilige afstand.
Veiligheid
Kan ik nog terecht bij de politie?
Politiezone Zennevallei neemt enkele voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
- Voor klachten en meldingen kan je steeds terecht in de politiepost in Halle of op het hoofdkantoor, politiepost Brabantpoort aan de Pepingesesteenweg 250 in Sint-Pieters-Leeuw. Opgelet: je moet altijd eerst telefonisch een afspraak maken via 02 363 93 00 of via de website www.lokalepolitie.be/5905. De openingsuren lopen van 7u tot 19u.
- Doe jouw niet-dringende aangiftes online. Het gaat dan om de aangifte van kleine misdrijven zoals een fietsdiefstal, vandalisme, een winkeldiefstal, graffiti, …
- De dienst interventie wordt versterkt, er zal dus meer blauw op straat zijn. Ook worden er agenten op pad gestuurd om te waken over de naleving van de federale veiligheidsmaatregelen.
Wat is de Coronalert app?
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent.
Laat je een coronatest afnemen? Meld aan je huisarts dat je over de coronaalert beschikt en bezorg hem de code die je via de app kan opvragen. Voordeel: van zodra het resultaat van je test beschikbaar is, word je meteen via jouw smartphone op de hoogte gebracht.
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be
Mondmaskers
Wie moet een mondmasker dragen?
Het dragen van een mondmasker is enkel aangeraden voor personen die dit op een correcte manier kunnen doen. Dit geldt dus niet voor:
- Jonge kinderen onder de 12 jaar, die het masker op een verkeerde manier kunnen gebruiken.
- Personen die een medische aandoening hebben die het dragen van een mondmasker onmogelijk maakt.
Waar draag je in Halle verplicht een mondmasker?
Vanaf vrijdag 11 september paste Halle de mondmaskerplicht aan. Maar we doen wel meer dan ooit een beroep op het gezond verstand. Wordt het ergens druk? Draag dan zonder aarzelen een mondmasker. Maar wandel je in een rustige straat waar je voldoende afstand kan houden, is dit niet meteen nodig.
Hier draag je nog steeds een mondmasker:
- op de Ninoofseseteenweg (vanaf kruispunt met Auguste Demaeghtlaan)
- Beestenmarkt
- Maandagmarkt
- Basiliekstraat
- Grote Markt
- Melkstraat
- Volpestraat
- Stationsplein
Dit van maandag tot en met zondag tussen 8u en 18u.
In winkelcentra en winkelstraten mag het masker worden verwijderd door een persoon enkel en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor de consumptie van eten en drinken.
Ook is een mondmasker verplicht op locaties waar veel mensen samenkomen.
Concreet gaat het om volgende locaties:
- op het openbaar vervoer draagt iedereen een mondmasker vanaf 12 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt. (bushaltes, treinperrons, treinstations (ook onder de luifel aan het treinstation van Halle)
- In het secundair onderwijs
- op het werk als je geen 1,5 meter afstand kan houden van je collega’s
- als je als klant naar de kapper, schoonheidsspecialist … gaat
- voor bepaalde beroepen: marktkramer, kapper, ober …
- in alle winkels
- in de bioscopen, de theater-, concert- en conferentiezalen, de auditoria, de musea, de bibliotheken, de casino’s en de speelautomatenhallen
- in de gebedshuizen en bezinningsplaatsen
- op markten en kermissen
- in horecazaken wanneer je je verplaatst
- alle evenementen
- alle openbare gebouwen.
- Stadhuis
- Sociaal huis
- Jeugd & Onderwijs
- JC De Kazerne
- Sportcomplex De Bres
- Kunstacademie Halle (voor de lesmomenten volgen er later nog specifieke regels)
- Den Ast
- Bibliotheek
- CC ’t Vondel
- Toerismekantoor
Welke bescherming biedt een mondmasker?
Het dragen van een (stoffen) mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rond jou een mondmasker dragen. Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op de bestaande maatregelen, die steeds nauwkeurig moeten opgevolgd worden (social distance, handen wassen, ...).
Is een mondmasker verplicht op de scooter, de fiets of in de auto?
Geen mondmasker
Je moet geen mondmasker dragen in de aangeduide zones als je rijdt met een scooter met een gesloten vizier.
Je moet geen mondmasker dragen in de aangeduide zones als je in de wagen zit.
Wel een mondmasker
Je moet wel een mondmasker dragen in de aangeduide zones als je rijdt met:
- een scooter met een open vizier
- een fiets
Hoe lang kan ik een mondmasker dragen voor ik het moet veranderen?
Het mondmasker moet elke 8u worden vervangen of elke 4 uur als het gaat om intensief gebruik (bv. een leerkracht die lesgeeft of wanneer het nat of vies wordt). Het mondmasker moet na elk gebruik minstens 30 minuten gewassen worden op 60° of kook het kortstondig in een kookpot die je uitsluitend hiervoor gebruikt. Indien je het wast op minder dan 60 graden is het belangrijk om je mondmasker te strijken op een hoge temperatuur.
Hoe moet ik het masker aandoen of afzetten?
- Vooraleer je het mondmasker opzet, was je grondig je handen.
- Raak enkel de elastieken of lintjes aan bij het opzetten van je masker. Het is belangrijk dat je vooral de buitenkant niet aanraakt.
- Het mondmasker moet je neus, mond en kin bedekken en moet goed bevestigd zijn aan de zijkanten.
- Begin je masker op te zetten aan de bovenkant door het goed te zetten op je neus. Bind het vast aan de onderkant door je kin te bedekken.
Welk type masker kan ik gebruiken?
- Voor persoonlijk gebruik en als hulpmiddel bij de versoepeling van de maatregelen kan je een stoffen mondmasker gebruiken dat gemaakt is volgens de specifieke richtlijnen. Deze stoffen mondmaskers bieden minstens een FFP1 bescherming, op voorwaarde dat je het masker op een correcte manier draagt en onderhoudt natuurlijk.
- De FFP2 maskers zijn bedoeld voor de professionele zorgverleners.
Kan ik alternatieven gebruiken voor een mondmasker?
Accessoires in stof zoals bandana’s, sjaals, buffs,... worden dus niet langer aanvaard als alternatief voor een mondmasker.
Wat moet ik doen als ik moet niezen of hoesten wanneer ik een mondmasker draag?
Je mag hoesten in het masker.
Als je moet niezen:
- Doe bij voorkeur eerst het masker af.
- Nies in een papieren zakdoek die je daarna weggooit.
- Zet het masker weer op na het wassen van je handen.
Je moet het mondmasker in elk geval uitdoen als het nat of vuil is.
Welke stof gebruik ik het best om een mondmasker te maken?
- Gebruik dicht geweven stoffen, deze bieden de beste bescherming.
- Gebruik 2 tot 3 lagen stof.
- Gebruik stoffen die gemakkelijk zijn om door te ademen, zoals katoen.
- Gebruik stoffen die je kan wassen op 60°.
- Gebruik twee verschillende kleuren zodat je makkelijk kan zien welke de binnenkant en welke de buitenkant is van je masker.
- Vermijd het gebruik van te stijve, te warme of irriterende stoffen.
Hoe maak ik een ‘perfect’ mondmasker?
Je vindt het patroon terug op de website maakjemondmasker.be.
Dit patroon is afgestemd met FOD Volksgezondheid en goedgekeurd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Andere patronen die circuleren zijn niet getest, dus mogelijk niet of minder veilig.
Hoe was je een stoffen masker?
Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bv. een leerkracht die lesgeeft voor de klas), veranderd worden of wanneer het vochtig of zichtbaar vuil wordt. Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden.
Het mondmasker moet gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot dat enkel gebruikt wordt voor deze handeling. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. Het is dus aangeraden om minimum twee maskers te hebben.
Hoe bewaar ik best mijn mondmasker?
Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je propere maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast. Raak het propere mondmasker niet aan nadat het gewassen is en raak het nooit aan de binnenkant aan. Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.
Hoe gooi ik een (stoffen) mondmasker weg?
Als je mondmasker niet meer bruikbaar is, gooi je het weg in de vuilnisbak en was nadien grondig je handen.
Moet er verplicht een filter in de mondmaskers verwerkt worden?
De mondmaskers bieden ook zonder filter voldoende bescherming voor burgers. De filteroptie wordt voorzien voor professionele hulpverleners, zodat zij het kunnen versterken met eigen filters.
Hoe moet ik een filter verwerken in een mondmasker?
Het masker lijkt op een mini-kussensloop: onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden die dan door de omslag op zijn plaats gehouden wordt. Dit zorgt ervoor dat de filter netjes op zijn plaats blijft tijdens het dragen. Gebruik bv. een koffiefilter of een stukje keukenpapier, maar zorg dat die niet te zwaar is en dat je er goed door kan ademen.
Wanneer moet ik de filter best vervangen?
Als de filter nat is, moet je hem vervangen. Ook als je het masker afzet en erna opnieuw opzet, is het een goed idee om een nieuwe filter te gebruiken (en het masker te wassen).
Na hoeveel wasbeurten moet ik mijn masker weggooien?
De maskers worden gemaakt van katoen. Dit is een duurzame stof die wel wat wasbeurten kan verdragen. Als je voelt dat de stof verslijt of veel dunner wordt, kun je overwegen een nieuw masker te gebruiken.