Veelgestelde vragen over het parkeerbeleid
Deze FAQ-pagina over het geplande parkeerbeleid wordt geüpdatet wanneer nodig.
Laatste update: 11/9/2020
Betalen en abonnementen
Waarom wordt het parkeerbeleid nu bijgestuurd?
Vandaag zijn er in het hart van onze stad enorm veel gratis parkeerplaatsen. Buiten het J. Possozplein, de Beestenmarkt, het Oudstrijdersplein en in de omgeving van deze pleinen, hoef je in het centrum nagenoeg nergens te betalen. Ook de parkeerduur van deze plaatsen varieert. Dat zorgt ervoor dat alle autobestuurders zo diep mogelijk in het centrum proberen te geraken, in hun zoektocht naar een gratis parkeerplaats. En dat zorgt regelmatig voor druk autoverkeer en onveilige situaties. Door overal in het centrum éénzelfde parkeertarief te hanteren, proberen we het parkeerbeleid duidelijker te maken. Op die manier maken we onze binnenstad veiliger en gezonder. En dat is belangrijk voor wie er werkt, woont, shopt, studeert of gewoon geniet.
Hoeveel bedragen de nieuwe tarieven?
Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder het parkeren wordt. Dat is net als in alle steden en gemeenten het vertrekpunt. Voor de inwoners zelf verandert er niet zoveel. Zij kunnen met hun bewonerskaart nog steeds onbeperkt parkeren. De eerste parkeerkaart is niet langer gratis, maar kost 10 euro per jaar of 83 cent per maand. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 100 euro per jaar of 8,3 euro per maand. Dit zijn nog steeds voordelige tarieven in vergelijking met andere steden.
Voor Hallenaren blijft het mogelijk om met de Hallekaart gratis te parkeren op de parking aan Nederhem en de Spoorwegstraat (= 270 plaatsen) en aan de toekomstige parking aan het oude Stadsmagazijn op de Suikerkaai . Zij moeten hun voertuig elk jaar laten registreren om van deze mogelijkheid gebruik te maken. De registratiekost hiervoor bedraagt 10 euro.
Er worden ook 47 shop & go-plaatsen voorzien. Hier kunnen mensen die snel iets bij een lokale handelaar willen ophalen, een half uur gratis parkeren in het hart van de stad.
Wil je weten welke tarieven er gelden vanaf 1 januari 2021? Bekijk hier de tarieven.
Hoeveel kost een parkeerabonnement en welke soorten abonnementen zijn er?
Er zijn verschillende soorten abonnementen beschikbaar:
- De Hallekaart: Met deze kaart (10 euro/jaar) mogen alle Hallenaren onbeperkt parkeren op de parking Nederhem, de Spoorwegstraat en de nieuwe parking die gerealiseerd zal worden aan de Suikerkaai.
- De parkeerkaart voor ‘zorgverstrekkers’: Met deze kaart (100 euro/jaar) mogen zorgversterkers parkeren in de rode, groene en gele zone, en dit voor maximum 90 minuten. Vergeet dus zeker niet om naast uw abonnement ook uw parkeerschijf te plaatsen, ook in de betalende zones. Dit is nodig om correct de parkeerduur te kunnen controleren. De voorwaarde voor het bekomen van parkeerkaart voor zorgverstrekkers is dat uzelf of uw organisatie een RIZIV-erkenning heeft.
- Parkeerabonnement voor Hallenaren, handelaars of werknemers: Wie in de rode, groene, gele of blauwe zone werkt of er een winkel uitbaat of mensen die in Halle wonen, opteren het best voor dit parkeerabonnement. Het kost zo’n 300 euro per jaar, dat is minder dan één euro per dag. Zo’n abonnement kan u ook per maand (25 euro), per 3 maanden (75 euro) of per 6 maanden (150 euro) nemen. Met zo’n parkeerkaart kan u onbeperkt parkeren in de rode, groene, gele en/of blauwe zone.
- Stedelijk parkeerabonnement: Voldoet u niet aan de bovenstaande voorwaarden maar vertoeft u toch regelmatig in Halle, dan kan u best een stedelijk parkeerabonnement kopen. Dit kost 400 euro per jaar. En dat is een pak goedkoper dan het dagtarief in het historische centrum (rode zone: 17,5 euro/dag) of rond het centrum (groene & gele zone: 8 euro/dag). Dit abonnement kan u ook per maand (35 euro), per 3 maanden (100 euro), of per zes maanden (200 euro) nemen. u kan er onbeperkt mee parkeren in de rode, groene, gele en/of blauwe zone.
Daarnaast zijn er de bewonerskaarten.
Waar mag u parkeren met uw bewonerskaart?
- Wie in een rode of groene zone woont, mag zijn bewonerskaart in beide zones gebruiken.
- Wie op Sint-Rochus woont (blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Sint-Rochus parkeren.
- Wie op Nederhem woont (ook blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Nederhem parkeren.
Moet ik in januari en februari al betalen? Ik kan nog geen bewonerskaart/abonnement aanvragen.
Er is geen reden tot ongerustheid. De eerste weken gaan we voornamelijk sensibiliseren en informeren. In januari en februari gaan we ook nog niet meteen boetes uitschrijven. Maar het is wel belangrijk dat u tijdig uw bewonerskaart aanvraagt.
Dit kan vanaf 18 januari 2021: in de nieuwe parkeerwinkel aan de Molenborre 30 in Halle. Of vanaf 1 februari 2021 kan je online via www.halle.be/parkeren of via www.parkeren.be/halle een abonnement aankopen.
Waarom wordt niet alles gratis?
Dit is een optie maar zou het omgekeerde effect hebben. Stel je voor dat we dit doen, dan staat om 8u het J. Possozplein bijvoorbeeld al propvol met mensen die in de onmiddellijke omgeving werken en wonen. En dat zijn er aardig wat in hartje Halle. Voor bezoekers, toeristen, of mensen die willen shoppen, is er dan al geen ruimte meer op deze parking. Dus gratis heeft in dit geval niet altijd het juiste effect. Dat blijkt ook uit het traject dat is voorafgegaan aan dit parkeerbeleid en uit de bouwmeesterscan.
Er wordt bovendien al zolang aangedrongen op een bijkomende ondergrondse parking. Maar zo’n ondergrondse parking is een enorm dure investering. Om je een idee te geven: een ondergrondse parking voor zo’n 200 parkeerplaatsen kost algauw ruim 2 miljoen euro. Die parking gaan we niet laten betalen door onze inwoners, wel door de gebruikers ervan. Daarom zullen de bouw en het beheer van de ondergrondse parking aan De Bres toevertrouwd worden aan een concessiehouder. Maar een gelijkwaardig parkeertarief in de onmiddellijke omgeving is natuurlijk een basisvoorwaarde om zo’n ondergrondse parking economisch rendabel te maken.
Hetzelfde geldt voor de bouw van de nieuwe NMBS-parkeertoren aan het station. Deze parkeertoren wordt door de NMBS speciaal voor pendelaars gebouwd. Maar als de parkeerplaatsen in de omgeving van de NMBS-parkeertoren gratis blijven of als het tarief ervan veel lager ligt, zal niemand van deze nieuwe parkeerfaciliteiten gebruik maken.
Voor Hallenaren blijft het mogelijk om gratis te parkeren op de parking aan Nederhem en de toekomstige parking aan het oude Stadsmagazijn op de Suikerkaai. Zij moeten hun voertuig elk jaar laten registreren om van deze mogelijkheid gebruik te maken. De registratiekost hiervoor bedraagt 10 euro.
Zullen hierdoor niet nog meer winkels sluiten?
Uit het voorafgaand onderzoek is gebleken dat wanneer er minder zoekverkeer en fileleed is in de stad, dit ook het handelscentrum aantrekkelijker maakt. Bovendien blijkt dat 's morgens onze parkings rond 8u al een zeer grote bezettingsgraad hebben door mensen die in Halle werken of door pendelaars. Voor wie wil komen winkelen, sporten of genieten is het dan ook niet altijd gemakkelijk om nog een plek te vinden. Dus we willen maar zeggen: 'gratis' parkeren is niet altijd een troef voor de aantrekkelijkheid van je stad.
Bovendien worden er zo’n 47 shop & go plaatsen voorzien. Op die plaatsen kan je een half uur gratis parkeren om iets op te halen bij een lokale handelaar. Deze plaatsen worden strategisch voorzien, zodat ze onze lokale handelaars ten goede komen.
Vanaf 18u is het niet meer nodig om te betalen. Voor de horeca is er tijdens de avond- en zondagopening dus geen impact. Zolang de geplande parkings aan De Bres nog niet in gebruik, zal je ook op zaterdag gratis kunnen parkeren aan de De Bres, parking De Leide, parking Station, Parking Klaar, parking Atletiekpiste en parking L. Thibautstraat.
Voor 10 euro per jaar kan je als inwoner van Halle wel steeds parkeren aan de parking oud stadsmagazijn (op de Suikerkaai), parking Nederhem en Spoorwegstraat. Je zal hiervoor na registratie een abonnement kunnen kopen. De shuttlebus blijft gratis. Ook om te gaan zwemmen of om naar de markt te gaan kan je als inwoner van Halle best daar parkeren.
Waarom moet ik betalen voor parking om naar de markt te komen/shoppen? Waarom zou ik dan nog naar Halle komen?
Omdat Halle een bezoek waard is! En of je nu naar Lennik, Ninove, Aalst, Nijvel of Vilvoorde trekt.... ook daar moet je betalen in het centrum. Halle was eigenlijk één van de laatste steden waar het parkeren nog gratis was, waardoor iedereen met zijn wagen tot diep in het centrum rijdt. En dat resulteert in veel zoekverkeer naar een gratis parkeerplaats in het hart van de stad. Bovendien is er een wirwar aan tarieven en zones. Door deze aanpak willen we het duidelijker maar ook leefbaarder en veiliger maken.
En we willen de bovengrondse ruimte opwaarderen, waardoor het nog aangenamer vertoeven wordt in het centrum. Bovendien worden er zo’n 47 shop & go plaatsen voorzien. Op die plaatsen kan je een half uur gratis parkeren om iets op te halen bij een lokale handelaar. Deze plaatsen worden strategisch voorzien, zodat ze onze lokale handelaars ten goede komen.
De volgende parkings blijven op zaterdag gratis: De Bres, parking De Leide, parking Station, Parking Klaar, parking Atletiekpiste en parking L. Thibautstraat. Parkeren op de Welkomstlaan blijft gratis (7 op 7) tot en met de realisatie van de NMBS-parkeertoren. Wie dus op zaterdag naar Halle afzakt om te shoppen, de markt te bezoeken of te zwemmen etc… zal nog steeds een gratis plaatsje kunnen vinden.
Voor 10 euro per jaar kan je als inwoner van Halle wel steeds parkeren aan de parking oud stadsmagazijn (op de Suikerkaai), parking Nederhem en Spoorwegstraat. Je zal hiervoor na registratie een abonnement kunnen kopen. De shuttlebus blijft gratis. Ook om te gaan zwemmen of om naar de markt te gaan kan je als inwoner van Halle best daar parkeren.
We voorzien op de parkeerroute doorheen de stad en de invalswegen ook dynamische en slimme parkeergeleiding die de gebruikers vlot begeleiden naar de grote stadsparkings. Deze parkings zullen ook aangeven hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn. Bestuurders kunnen er ook snel en gemakkelijk betalen via bankkaart, sms of een parkeerapp. Dus zo’n parking bevordert het rijcomfort en zorgt voor minder zoekverkeer.
Waarom moeten bewoners van het centrum voortaan betalen voor hun parkeerkaart? Is dit een verdoken belasting?
Neen. De kost die aangerekend wordt, is een vergoeding voor de administratieve verwerking van de bewonerskaart. Uit een benchmark blijkt dat Halle één van de laatste steden is waar je als inwoner niets hoeft te betalen voor een bewonerskaart. Dus daar doen we een piepkleine inhaalbeweging. De prijs die gevraagd wordt, is beperkt, want je zal uiteindelijk 10 euro per jaar of 83 cent per maand betalen. Met deze kleine bijdrage kan je overal in de omgeving van je woning parkeren, onafhankelijk van de parkeerzone. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 100 euro per jaar of 8,3 euro per maand. Dit zijn nog steeds voordelige tarieven in vergelijking met andere steden en het is ook goedkoper dan een bijvoorbeeld een parkeergarage huren. Want een parkeerplaats op het openbaar domein innemen kost ook geld. Niet alleen de aanleg (+/- 6.000 euro/parkeerplaats) maar ook het onderhoud. En dan lijkt het ons logisch dat elke gebruiker ook een kleine bijdrage betaalt voor het gebruik van zo'n openbare parking.
Waarom moeten mensen van de thuiszorg betalen om mensen te gaan helpen?
Door het parkeren niet meer overal gratis te maken, zal deze groep wellicht sneller een plaats vinden in de toekomst. Dus dit parkeerbeleid is echt wel gebaseerd op een visie. De zorgsector geniet bovendien nog steeds van een voordeeltarief. De parkeerkaart voor ‘zorgverstrekkers’: Met deze kaart (100 euro/jaar) mogen zorgversterkers parkeren in de rode, groene en gele zone, en dit voor maximum 90 minuten. Vergeet dus zeker niet om naast uw abonnement ook uw parkeerschijf te plaatsen, ook in de betalende zones. Dit is nodig om correct de parkeerduur te kunnen controleren. De voorwaarde voor het bekomen van parkeerkaart voor zorgverstrekkers is dat uzelf of uw organisatie een RIZIV-erkenning heeft.
Deze parkeerkaart helemaal gratis maken kan ook niet. Ook een dokter, kinesist of verpleegkundige werkt niet gratis voor jou. We willen maar zeggen, ook andere mensen die in de stad werken en er niet wonen zullen wellicht een abonnement kopen. Dus helemaal gratis maken zou niet eerlijk zijn tegenover de andere werknemers die actief zijn in onze stad.
Waar moeten de mensen die werken in Halle parkeren? Waarom moet je betalen om te komen werken?
Als we aan de bezoekers vragen om te betalen in het centrum van de stad, kunnen we natuurlijk moeilijk een uitzondering maken voor de werknemers. Wie in Lennik, Ninove of Vilvoorde werkt, moet ook betalen tijdens zijn werkuren. Halle was op dat vlak wellicht nog een buitenbeentje.
En als je weet dat er dagelijks een paar tienduizenden mensen in Halle komen werken, begrijp je wellicht ook dat we niet voor iedereen een gratis parkeerplaats op het openbaar domein kunnen voorzien. Maar wie in het centrum werkt of er zeer regelmatig moet zijn, kan wel gebruik maken van een voordeliger parkeerabonnement, namelijk het Parkeerabonnement voor Hallenaren, handelaars of werknemers: Dat kost zo’n 300 euro per jaar, dat is minder dan een euro per dag. Vroeger was het enkel mogelijk was om een abonnement te nemen voor een jaar. Zo’n abonnement kan je ook per maand (25 euro), per 3 maanden (75 euro) of per 6 maanden (150 euro) nemen. Met zo’n parkeerkaart kan u onbeperkt parkeren in de rode, groene, gele en/of blauwe zone. Dat tarief wordt ook op jaarbasis met 30 euro goedkoper. Eventueel kan je met je werkgever overleggen om dit abonnement terug te betalen en het abonnement als beroepskost inbrengen in je belastingaangifte.
Mijn straat ligt binnenkort in een blauwe zone. Maar ik kan momenteel nog geen bewonerskaart aanvragen?
In de loop van januari 2021 bezorgen we de inwoners nog een algemene informatiefolder met de informatie over alle nieuwigheden van het parkeerplan. De eerste weken gaan we voornamelijk sensibiliseren en informeren. In januari gaan we ook nog niet meteen boetes uitschrijven. Maar het is wel belangrijk dat u tijdig uw bewonerskaart aanvraagt.
Een bewonerskaart aanvragen kan op 2 manieren:
- vanaf 18 januari 2021: in de nieuwe parkeerwinkel aan de Molenborre 30 in Halle.
- vanaf 1 februari 2021: online via www.halle.be/parkeren of via www.parkeren.be/Halle (Opgelet: eID-kaartlezer vereist).
Waar mag je parkeren met je bewonerskaart?
- Wie op Sint-Rochus woont (blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Sint-Rochus parkeren.
- Wie op Nederhem woont (ook blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Nederhem parkeren.
- Wie in een rode of groene zone woont, mag zijn bewonerskaart in beide zones gebruiken.
Wat met het parkeren voor bewoners met een kaart van de FOD personen met een handicap?
Het parkeerbeleid voor mensen met een beperking blijft zoals het was. Als zij hun parkeerkaart zichtbaar plaatsen in hun voertuig, kunnen ze zonder zorgen en gratis parkeren in elke zone.
Waarom is er zo'n groot verschil tussen 1 en 2 bewonerskaarten?
Dit past in de visie van het stadsbestuur om mensen te motiveren zich via andere vervoersmiddelen te verplaatsen wanneer dat mogelijk is. Als inwoner betaal je 10 euro per jaar voor je wagen. Dat is 83 cent per maand. Voor een tweede wagen is dat 8,3 euro per maand. We maken ons sterk dat dit nog steeds goedkoper is dan een garage huren. Door de tweede bewonerskaart wat duurder te maken, willen we mensen die hun tweede wagen nauwelijks of niet gebruiken, ook aanmoedigen om deze weg te doen. Want aardig wat parkeerplaatsen in onze stad worden ingepalmd door wagens die nauwelijks of niet rijden. En daar dienen onze parkeerplaatsen natuurlijk niet voor. Dus als mensen hun tweede wagen ruilen voor een fiets of kiezen voor een deelauto kunnen we al deze parkeerplaatsen opnieuw activeren. Dat komt de lokale handelaars dan weer ten goede.
En vergeet niet dat de aanleg, het onderhoud, de signalisatie van al de parkeerplaatsen in de stad ons elk jaar aardig wat geld kosten. Dus het lijkt ons logisch dat de gebruikers van dit openbaar domein hiervoor bijdragen.
Waarom zijn er verschillende uurtarieven?
Het uurtarief hangt af van waar je je auto parkeert. En de visie is duidelijk, hoe dieper in het centrum, hoe duurder het uurtarief. En zoals in elke stad met betalend parkeren zijn de eerste uren goedkoper. In de zone Bevrijdingsplein waar het vroeger 2 euro per uur was, dalen we wel naar 1.80 voor de eerste 2 uur. Vanaf het derde uur wordt doorgaans een duurder tarief gehanteerd. Dit moet ervoor zorgen dat er op drukke parkings dichtbij het centrum ook regelmatig parkeerplaatsen vrijkomen voor nieuwe klanten of bezoekers aan onze stad.
Je kan een gratis kwartiertje krijgen als je daadwekelijk maar een kwartiertje geparkeerd staat.
Waar mag ik met mijn bewonerskaart parkeren?
De stad wordt verdeeld in 4 kleurzones, waarvan drie verschillende betaalzones, elk met een eigen kleur: rood, groen en geel. Hoe dichter in het centrum, hoe duurder het parkeren wordt. Dat is net als in andere steden en gemeenten het vertrekpunt. Maar wie een bewonerskaart heeft, kan nog steeds zijn wagen onbeperkt parkeren in de buurt van zijn woning (zolang dit in dezelfde kleurzone ligt). Door het nieuwe parkeerbeleid is er ook minder parkeerdruk waardoor u wellicht sneller een plaats vindt.
- Wie in een rode of groene zone woont, mag zijn bewonerskaart in beide zones gebruiken.
- Wie op Sint-Rochus woont (blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Sint-Rochus parkeren.
- Wie op Nederhem woont (ook blauwe zone), mag met zijn bewonerskaart in de volledige zone Nederhem parkeren.
- Tenslotte kunnen Hallenaren gratis parkeren op de parking aan Nederhem en de Spoorwegstraat (= 270 plaatsen) en aan de toekomstige parking aan het oude Stadsmagazijn op de Suikerkaai (gele zone). Zij moeten hun voertuig elk jaar laten registreren om van deze mogelijkheid gebruik te maken. De registratiekost hiervoor bedraagt 10 euro.
Is dit nieuwe parkeerbeleid eerlijk voor de bewoners van het centrum en Sint-Rochus?
Voor de inwoners zelf verandert er niet zoveel. Zij kunnen met hun bewonerskaart nog steeds onbeperkt parkeren in hun zone. De eerste parkeerkaart is niet langer gratis, maar kost 10 euro per jaar of 83 cent per maand. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 100 euro per jaar of 8,3 euro per maand. Dit zijn nog steeds voordelige tarieven in vergelijking met andere steden.
Bovendien zal er door deze aanpak minder parkeerdruk en minder zoekverkeer zijn in het hart van de stad. Mensen zullen sneller geneigd zijn om hun wagen in de rand van de stad achter te laten. Op die manier komt er ook meer parkeerruimte vrij voor de bewoners.
De bepaling van de zones werd ingegeven door de centrumvisie die werd gehanteerd vanuit de Vlaamse bouwmeesterscan. Bewoners in straten met een hoge parkeerdruk zullen net gebaat zijn met het invoeren van een blauwe zone.
Zullen niet-centrumbewoners dan ook extra belast worden voor het parkeren van hun wagen op het openbaar domein?
Het nieuwe parkeerbeleid zorgt ervoor dat bezoekers aan de stad voortaan overal in het centrum betalen. Voor centrumbewoners daarentegen verandert er niet zoveel. Zij kunnen nog steeds voor zo’n 10 euro per jaar parkeren in de onmiddellijke omgeving van hun woning. Inderdaad, vroeger was dit gratis. Nu 83 cent per maand. Beschouw het als een administratieve kost. Daar kan je geen garage of prive-parkeerplaats voor huren. En vergeet niet dat de aanleg, het onderhoud, de signalisatie van al deze parkings ons elk jaar aardig wat geld kost. Dus het lijkt ons logisch dat de gebruikers van dit openbaar domein hiervoor bijdragen. Maar we willen dit niet enkel verhalen op de inwoners maar ook op de bezoekers, pendelaars, …. Kortom iedereen die met de wagen naar Halle komt. Daarom dat we het parkeerbeleid ook bijsturen en van het volledige centrum een betalende zonde maken.
Moet ik op zaterdag betalen om te parkeren?
Volgende parkings blijven op zaterdag gratis zolang de ondergrondse parking aan De Bres niet klaar/in gebruik is: parking De Bres, parking De Leide, parking Station, Parking Klaar, parking Atletiekpiste en parking L. Thibautstraat
Parkeren op de Welkomstlaan blijft gratis (7 op 7) tot en met de realisatie van de NMBS-parkeertoren.
Wie dus op zaterdag naar Halle afzakt om te shoppen, de markt te bezoeken of te zwemmen etc… zal nog steeds een gratis plaatsje kunnen vinden.
Voor 10 euro per jaar kan je als inwoner van Halle wel steeds parkeren aan de parking oud stadsmagazijn (op de Suikerkaai), parking Nederhem en Spoorwegstraat. Je kan daarvoor een speciaal abonnement kopen, namelijk de Hallekaart. Ook de shuttlebus blijft gratis.
Waarom moeten wij betalen om een parkeerplek te vinden in de nabijheid van onze woning?
De kost die aangerekend wordt, is een vergoeding voor de administratieve verwerking van de bewonerskaart. Uit een benchmark blijkt dat Halle één van de laatste steden is waar je als inwoner niets hoeft te betalen voor een bewonerskaart. Dus daar doen we een piepkleine inhaalbeweging. De prijs die gevraagd wordt, is beperkt, want je zal uiteindelijk 10 euro per jaar of 83 cent per maand betalen. Met deze kleine bijdrage kan je overal in de omgeving van je woning parkeren, onafhankelijk van de parkeerzone. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 100 euro per jaar of 8,3 euro per maand. Dit zijn nog steeds voordelige tarieven in vergelijking met andere steden en het is ook goedkoper dan een bijvoorbeeld een parkeergarage huren. Want een parkeerplaats op het openbaar domein innemen kost ook geld. Niet alleen de aanleg (+/- 6.000 euro/parkeerplaats) maar ook het onderhoud. En dan lijkt het ons logisch dat elke gebruiker ook een kleine bijdrage betaalt voor het gebruik van zo'n openbare parking.
Door de parkeerdruk in de stad te verlichten zou je in principe meer parkeergelegenheid moeten vinden. Door dit nieuwe parkeerbeleid zullen bezoekers van de stad en pendelaars immers meer geneigd zijn om hun wagen achter te laten in de rand van de stad.
Als ik een abonnement betaal wil ik graag in mijn straat parkeren. Komt hier controle op?
Voor de opvolging van het parkeerbeleid doen we beroep op een concessiehouder. Deze zal ook (zo goed als) dagelijks controleren of de parkeerafspraken worden nageleefd. Mensen die de regels niet naleven, ontvangen een retributie. Het is echter niet de intentie van de stad of concessiehouder is om een heksenjacht te ontketenen, zo was het bijvoorbeeld een bewuste keuze om niet te kiezen voor een scanwagen maar wel met parkeerwachters.
Zal ik moeten betalen op de Welkomstlaan?
Op de Welkomstlaan mag je nog 7 dagen op 7 gratis parkeren totdat de NMBS parkeertoren er staat. Daarna zal je in deze zone een dagtarief betalen.
Wordt er gefactureerd op basis van het aantal minuten of kwartieren?
Voor een korte stop kan je een gratis ticketje krijgen voor de eerste 15 minuten. Je zal verder ook per kwartier kunnen betalen.
Waarop is deze beslissing gebaseerd?
We zijn hier niet over één nacht ijs gegaan. We zijn ons licht gaan opsteken bij vergelijkbare steden en gemeenten die al vroeger werk maakten van een eenvormig parkeerbeleid. Ook de bouwmeesterscan maakt duidelijk dat een andere aanpak wenselijk was in het belang van de leefbaarheid, de beleving, de veiligheid maar ook van de economie. Kortom, er zit een verhaal en een doordachte visie achter. Is dit nu al definitief? Neen, met het verder uitwerken van dit beleid kunnen er nog steeds aanpassingen gebeuren. We zullen het parkeerbeleid dus actueel houden en op de meest recente evoluties in spelen.
Infrastructuur
Komen er overal parkeermeters?
Bij de uitrol van het parkeerbeleid zullen in totaal een 85 tal parkeerautomaten worden geplaatst. Uiteraard worden de huidige ook vervangen. Er kan enkel nog via de bankkaart of via sms betaald worden.
Komen er extra fietsenstallingen in de stad? Zijn deze bewaakt?
We gaan nieuwe overdekte fietsenstallingen plaatsen op onder meer het J. Possozplein, de Molenborre en op de hoek van de Beertsestraat en Bergensesteenweg. De bedoeling is om op termijn over zo’n 25 fietsenstallingen (7 overdekte en 17 niet-overdekte) te beschikken. Op die manier willen we inwoners en bezoekers zoveel mogelijk aanmoedigen om met de fiets naar het centrum te komen. Het is gezond en gratis. We begrijpen dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Maar uit onderzoek van Vias blijkt dat ruim 1 op de 2 Belgen nog steeds de wagen neemt om naar de bakker te gaan of voor andere korte verplaatsingen. Met het nieuwe parkeerbeleid en met ruime fietsenstallingen, willen we onze inwoners aanmoedigen om voor korte afstanden te voet of met de fiets naar het centrum te komen.
Maar een overdekte fietsenstalling is nog geen bewaakte fietsenstalling. Daarvoor verwijzen we je door naar onze grote bewaakte fietsenstalling aan het station.
Waarom zijn de ondergrondse parkings nodig? Wat met het groen in de stad?
Door parkeerplaatsen aan De Bres ondergronds te brengen, komt er bovengronds ruimte vrij, die als park, rustzone of belevingsplein kan worden ingericht. Zo wordt het stadscentrum aangenamer en aantrekkelijker. Op die manier maken we ook ruimte voor het Landschapspark dat Lembeek met Buizingen zal verbinden en dwars door de stad trekt.
In zo’n ondergrondse parking voorzien we ook ruimte voor motoren en fietsen. Dus ook zij kunnen er hun stalen ros veilig achter laten. Dus zo’n parking is er niet enkel en alleen voor de automobilisten. Dus iedereen wordt er uiteindelijk beter van.
We voorzien op de parkeerroute doorheen de stad en de invalswegen ook dynamische en slimme parkeergeleiding die de gebruikers vlot begeleiden naar een parking met vrije parkeerplaatsen. Bestuurders kunnen er ook snel en gemakkelijk betalen via bankkaart, sms of een parkeerapp. Dus zo’n parking bevordert het rijcomfort en zorgt voor minder zoekverkeer.
Waar en wanneer komt de NMBS-parkeertoren?
De NMBS zal zo’n 8 miljoen euro investeren in de parkeertoren aan het station van Halle. Die toren zal zo’n 350 parkeerplaatsen tellen en een bewaakte fietsenstalling met een capaciteit voor 185 fietsen waaronder ook een beperkt aantal buitenformaatfietsen (10 stuks). Deze fietsenstalling zal tevens ook uitgerust worden met laadinfrastructuur voor het opladen van de batterijen van elektrische fietsen (37 suks). De realisatie is gepland voor najaar 2022. De omgevingsvergunning werd al aangevraagd. Deze toren zou neergepoot worden op het terrein tussen het zwembad en Molens Dedobbeleer aan de Graankaai.
De stad Halle is al jaren vragende partij voor zo’n nieuw parkeergebouw omdat de parkeerdruk rond het station fors gestegen is. Het station in Halle verwelkomt dagelijks immers ruim 6.000 reizigers en is daarmee het drukst bezochte station in Halle-Vilvoorde. Dat steeds meer mensen in Halle het openbaar vervoer gebruiken is uiteraard een goeie zaak. Maar voor de pendelaars is het niet altijd eenvoudig om een plaatsje dichtbij te vinden. De parkeertoren zal zowel de omwonenden als de pendelaars ten goede komen.
Betalen in de Welkomstlaan gaat pas in wanneer deze parkeertoren er staat.
Wie zal de parkings beheren? Welk bedrijf doet dit? Wat met de kosten/inkomsten?
Maatschap Parkeren Halle staat in voor het beheer van de parkings. De stad krijgt een vergoeding in ruil voor de concessie.
Deze externe partner staat in voor alle grote investeringen voor het parkeerbeleid, zoals de nieuwe parkeermeters, parkeersensoren op de shop & go plaatsen en de digitale parkeergeleiding. De stad moet deze investeringskost niet betalen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van deze zaken.
Ten tweede volgt deze externe partner de naleving van het parkeerbeleid op. Zo komt er bij de politiediensten capaciteit vrij om zich op andere, politionele zaken te focussen.
Ten derde volgt deze externe partner de meest recente evoluties binnen het parkeerbeleid op. Hij is een volwaardige partner voor het stadsbestuur om het parkeerbeleid actueel te houden en op de meest recente evoluties in te spelen.
Waarom met een externe concessiehouder werken voor het beheer van de parkings?
Werken met een externe concessiehouder heeft verschillende voordelen.
Ten eerste staat deze externe partner in voor alle grote investeringen voor het parkeerbeleid, zoals de nieuwe parkeermeters, parkeersensoren op de shop & go plaatsen en de digitale parkeergeleiding. De stad moet deze investeringskost niet betalen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van deze zaken.
Ten tweede volgt deze externe partner de naleving van het parkeerbeleid op. Zo komt er bij de politiediensten capaciteit vrij om zich op andere, politionele zaken te focussen.
Ten derde volgt deze externe partner de meest recente evoluties binnen het parkeerbeleid op. Hij is een volwaardige partner voor het stadsbestuur om het parkeerbeleid actueel te houden en op de meest recente evoluties in te spelen.
De zoektocht naar een concessiehouder moet nog starten. Dus voorlopig kan je nog geen dossiers inkijken. Maar van zodra hier werk wordt van gemaakt, kan dit wel. Voor elke stad of gemeente geldt immers ‘openbaarheid van bestuur’. Dit wil zeggen dat overheidsdiensten moeten voldoende en duidelijk informeren over hun beleid, regelgeving en dienstverlening.
Mag ik met mijn bewonerskaart op een shop-and-go plaats staan?
Ja, maar dat mag ook zonder bewonerskaart. Iedereen – ook al woon je niet in Halle - mag er een half uur gratis parkeren. Voorwaarde is wel dat je binnen de 30 minuten weer plaats maakt voor een andere klant die snel iets wil leveren of aankopen. Dit zal met parkeersensoren gecontroleerd worden.