×

Een ondergrondse parking

Vandaag is de omgeving van de Bres één grote parking. Een groot deel van deze parkeerplaatsen brengen we ondergronds. Op die manier komt er heel wat plaats vrij in onze stad. Die plek zullen we inrichten als een park met ook ruimte voor sport en spel. Er komt een ondergrondse parking met 280 tot 305 plaatsen. Uit een studie blijkt dat dit voldoende is om de huidige parkeerplaatsen bovengronds te vervangen. Er zijn drie opties, die we graag even toelichten...

1. Een parking van twee verdiepingen onder de sporthal

Dat is het voorkeursscenario. De bovenste verdieping ligt daarbij half onder en half boven de grond. (min. 3 meter). De verdiepingen lopen door onder het voorplein van de Bres. Dat is nodig om de gevraagde capaciteit te behalen.

Daardoor ontstaat er een licht verhoogd terras aan de voorkant van de sporthal. Maar het halfondergronds parkeren heeft ook bijkomende voordelen:

  • Er valt daglicht binnen.
  • De ruimte kan beter verlucht worden.
  • Daardoor kan de bovenste verdieping ook worden gebruikt voor evenementen. (een overdekte markt, fuiven, optredens, ….)

Deze parking is enkel mogelijk als we kiezen voor een nieuwe sporthal. Dit project is immers niet realiseerbaar onder de bestaande sporthal.

Parking optie 1


 

2. Een parking van één verdieping onder de sporthal en het park

  • Alle 300 parkeerplaatsen liggen op één verdieping.
  • De parking komt half ondergronds onder de nieuwe sporthal en volledig ondergronds onder de ruimte buiten, voor de sporthal.
  • Op het dak van de ondergrondse parking voor de sporthal kan er worden gesport en gespeeld.

Nadeel: De aanleg van een groen park op een parkingdak is erg duur. Het wordt dan meer een plein met een stedelijk uitzicht.

Parking optie 2


 

3. Een parking van twee verdiepingen onder het park

Als we ervoor kiezen om de bestaande sporthal te behouden, kan er geen parkeergarage onder gemaakt worden. In dat geval zal de garage in twee verdiepingen onder het park gebouwd worden. Op het dak van de ondergrondse parking voor de sporthal kan er worden gesport en gespeeld.

Nadeel: Dit scenario heeft hetzelfde nadeel als optie 2. Duurder qua aanleg en een meer stedelijk uitzicht van het park. Er zijn ook meer graafwerken nodig. En er zullen extra maatregelen nodig zijn om de grond stevig genoeg te maken.

Parking optie 3