×

Restauratie laatmiddeleeuwse kruik

Naar aanleiding van de Bruegel tentoonstelling "Uit Bruegel gegrepen, objecten van bij ons", werd een laatmiddeleeuwse kruik, afkomstig uit ons archeologisch depot, gerestaureerd.

Aardewerken kruik

Deze aardewerken kruik is afkomstig uit de late middeleeuwen, tussen 1270 en 1500. Het is vervaardigd in grijs aardewerk, wat één van de meest gebruikte types aardewerk is tijdens de late middeleeuwen. Dit type kruik is ook gekend als schenkkan, een typische vorm in de late middeleeuwen voor het schenken van dranken, voornamelijk bier.

Toestand voor de restauratie

De kruik werd vroeger al eens gerestaureerd, maar van die oude restauratie hadden verschillende stukken lijm het begeven waardoor de kruik uit 3 grote stukken bestond. De nog aanwezige lijm was verkleurd en sporen van plaaster en plakband waren nog te zien.

De restauratie

Restaurator Johan Joos moest eerst alle vorige ingrepen gedaan maken zodat hij terug vanaf nul kon beginnen. De meeste resten van lijm en plaaster werden door middel van aceton verwijderd. Sommige resten kwamen moeilijker los en deze werden met een scalpel verwijderd. Eens alle resten verwijderd kon de restaurator de kruik terug in elkaar zetten en dit werd met een speciale restauratielijm gedaan. Omdat een groot deel van de kruik ontbreekt, werden enkele plexi steuntjes aangebracht aan de binnenzijde.