×

Doorzoek Halse historische kranten online!

Via de website krantencollectie.be  kan je de collectie historische krantencollectie van stadsarchief Halle - den AST raadplegen. Het gaat om ongeveer 40.000 pagina's om precies, voornamelijk uit de 20ste eeuw. Op dezelfde website vind je trouwens ook de indrukwekkende collectie van stadsarchief Leuven terug!

Waarom historische kranten digitaliseren?

Kranten bevatten heel diverse informatie: niet alleen lokaal, binnen- of buitenlands nieuws, maar ook weerberichten, notariële berichten, advertenties, enz. Kranten zijn dus een interessante bron voor o.a. historisch, politiek, genealogisch, taalkundig of consumentenonderzoek. Een super interessante bron dus!

Kranten zijn evenwel niet bedoeld om lang te bewaren en worden snel heel fragiel. Niet alleen gebruikers brengen schade toe aan de kranten, ook omgevingsfactoren zoals licht, vochtigheid en temperatuur doen dat.

Voordelen

De voordelen van een online krantenbank zijn dan vanzelfsprekend: de kranten worden voor iedereen toegankelijk, opzoeken in de kranten wordt heel wat eenvoudiger (dankzij de OCR-techniek kan je eenvoudig op trefwoord zoeken) en digitale kranten vertonen, in tegenstelling tot hun papieren originelen, helemaal geen slijt door het veelvuldig raadplegen.

Meer info en contact