×

Collecties

Archeologie van Halle en Zuidwest-Brabant
De archeologische collectie belicht de geschiedenis van Zuidwest-Brabant vanaf het Midden-Paleolithicum (55.000 tot 35.000 jaar voor onze tijdrekening) tot de late Middeleeuwen. In de streek rond Halle zijn heel wat vondsten vanaf de prehistorie tot in de achttiende eeuw bewaard. Het omvat onder meer objecten uit de late Ijzertijd in Kester en keramiekvondsten van ca. 950 die in Halle-centrum werden opgegraven. Een ander unicum is de grafzerk uit de Sint-Jan Baptistkerk in Huizingen die uit een boomstand werd gekapt en ook uit ca. 950 wordt gedateerd. Allemaal archeologische pareltjes, die nergens anders te vinden zijn. Van tafel- en keukengerei van ca. 1350 beschikken we over producten uit een pottenbakkerij uit Sint-Kwintens-Lennik.

Camille Colruyt
Den AST bezit het volledige gereedschap, de ontwerptekeningen en enkele tientallen kunstwerken van de Lembeekse edelsmid en beelhouwer Camille Colruyt (1908-1973). We bewaren ook interessant materiaal rond Camilles broer Jozef Colruyt (1900-1988), kunstglazenier en kunstschilder.

Familie Servais
We mogen best trots zijn op de beroemde Halse cellist en componist François Servais (1807-1866). Hij heeft in heel Europa opgetreden als rondreizend cellovirtuoos en vandaag weerklinken zijn composities nog over de hele wereld. Via een reeks foto’s, partituren, geluidsdragers, brieven en programma’s krijg je een goed beeld over zijn leven in de schijnwerpers. Maar ook zijn nakomelingen, andere muzikale stadsgenoten en de negentiende-eeuwse Halse muziekverenigingen hebben een plaatsje.

Volkskunde
Materiaal van het negentiende-eeuwse leven van toen. Bijkomstig beschikken we uiteraard ook over materiaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle en de Sint-Veroonverering van Lembeek.