Louis Thibautstraat

De familie Devillé uit Essenbeek speelde een belangrijke rol tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Via hun drukkerij verspreidden ze het niet-gecensureerde weekblad ‘De Vrijschutter’, maar ook valse identiteitskaarten, rantsoeneringskaarten en andere documenten. De familie spartelde de oorlog door. Op 2 september 1944 liep het mis op de Nijvelsesteenweg. Een verzetsoperatie om wapens af te pakken van vluchtende Duitse soldaten mislukte. Zoon Isidore kwam daarbij om. Hij was 18 jaar.

Twee dagen later, op 4 september, sneuvelden 3 andere leden van het Halse verzet. Een Halse landbouwer had laten weten dat er zich 3 à 4 Duitse soldaten verscholen in de buurt van zijn boerderij. 8 mannen werden erop afgestuurd. Ze stootten echter op een veel grotere groep Duitsers - tot wel 100 man, werd er gezegd. In het vuurgevecht dat volgde, sneuvelden Victor Demesmaeker, Joseph Michel en Louis-Jean Thibaut.

 

Meer weten over Halle, het verzet en de bevrijding? De heemkundige kring publiceerde in 2016 ‘Halle in de Tweede Wereldoorlog’ geschreven door Bruno Fierens