Jean Jacminstraat

De Jean Jacminstraat is een straat die de zeer landelijke Hollestraat verbindt met de A. Demaeghtlaan en Brusselsesteenweg.  Ze verbindt het platteland met de stad.

Wie was Jean Jacmin?

Velen kennen ere-schepen Jean Jacmin, een graag geziene volksfiguur en één van de stichters van carnavalsgroep de Boerkes.  Maar een straatnaam heeft deze Jean Jacmin nog niet gekregen.  De Jean Jacminstraat verwijst naar een naamgenoot : een jonge Hallenaar die in 1916 op 28-jarige leeftijd werd geëxecuteerd omdat hij deel uitmaakte van een spionagenetwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het spionagenetwerk rapporteerde over de troepen- en materiaalbewegingen van de Duitsers over het spoor.  Jean Jacmin, die als ingenieur werkte bij de spoorwegen, zat bij de bron en verleende zijn medewerking.  Hij was trouwens niet de enige Hallenaar in het netwerk.  Ook zijn collega Pierre-François Mertens, vader en zoon Victor en Pierre Vandenborre en Félix Balthazar, een elektrotechnicus bij het toenmalige overheidsbedrijf voor de post en de telefonie, deden mee.

Maar het spionagenetwerk werd snel ontmaskerd.  De Duitsers hadden een vermoeden en lieten een eigen spion in het netwerk infiltreren.  De Hallenaren werden één voor één opgepakt.  Op 2 maart 1916, één dag na hun proces, werden Jean Jacmin en Félix Balthazar voor een vuurpeloton geplaatst en Casteau, een dorpje in de provincie Henegouwen.  Beide verzetshelden werden in Halle geëerd met een straatnaam.