Auguste Demaeghtlaan

Traditioneel worden er in de steden en gemeenten vaak straten genoemd naar oud-burgemeesters.  Dat is ook in Halle zo.  Eén van de bekendste straatnamen is ongetwijfeld de Auguste Demaeghtlaan.

Auguste De Maeght (1877-1959) was de jongste van 8 kinderen. Zijn ouders hadden een bakkerij op de hoek van de Zwaanstraat en de Klinkaert. Maar Auguste studeerde voor ingenieur en ging aan de slag bij het Ministerie van Openbare Werken. Later werd hij drukker en uitgever in Brussel. Onder andere de eerste edities van de krant De Standaard rolden van zijn drukpersen.

In 1911 verhuisde De Maeght met zijn gezin opnieuw naar Halle, naar een statig herenhuis in de Parijsstraat. Hij kwam dat jaar op bij de verkiezingen en werd verkozen tot gemeenteraadslid. In 1921 schopte hij het zelfs tot burgemeester. Dat zou hij blijven tot 1946 met een onderbreking tijdens de tweede wereldoorlog.

Onder het bewind van De Maeght werd onder andere de kerk van Sint-Rochus gebouwd en verscheen de eerste ringweg in Halle. De toenmalige Parijsstraat veranderde daartoe van naam en werd de Auguste Demaeghtlaan. Opmerkelijk… want meestal worden straten pas genoemd naar prominenten nadat ze overleden zijn. De Maeght was nog springlevend op dat moment! Nog opvallend: voor de straatnaam werd de familienaam van Auguste plots aan elkaar geschreven. Waarom dit gebeurd is, weten we niet.