Hoe moet onze straatverlichting er morgen uitzien? Graag jouw mening!

Graag jouw mening over het straatlicht in onze stad!

Halle gaat de volledige straatverlichting op het grondgebied vernieuwen en verduurzamen. Dit zal een forse energie- en CO2-besparing opleveren. Maar waar moeten die nieuwe verlichtingspalen komen? Hoe sterk moet het licht schijnen? En wat denk je ervan om de nieuwe verlichtingspaal uit te rusten met nieuwe technologische snufjes die ons leven vergemakkelijken? We willen het graag allemaal weten! Neem je daarom even de tijd voor de bevraging van netbeheerder Fluvius en de stad? Dank alvast!

5.887 openbare verlichtingspalen zorgen ervoor dat de stad elke nacht nagenoeg volledig wordt verlicht. Dit weegt natuurlijk zwaar door op de energiefactuur. Daarom wil Halle alle straatlampen vervangen door energiezuinige led-verlichting. Dit levert de stad een energiebesparing op (- 38%) dat ongeveer overeenstemt met het jaarlijks verbruik van zo’n 250 gezinnen! Ook de CO2-uitstoot zal dalen met bijna 40%.

Wat vinden jullie belangrijk?

Deze slimme verlichting maakt het mogelijk om ook de lichtsterkte te regelen. Op die manier kan er nog meer energie bespaard worden. Maar hierbij wil de stad niet over één nacht ijs gaan en de inwoners zoveel mogelijk betrekken. Daarom starten we met een uitgebreid burgerparticipatie-traject  in deelgemeente Lembeek. Met deze aanpak willen we te weten komen in hoeverre jullie mee willen beslissen over de inplanting van de verlichtingspalen, de lichtsterkte of het tijdstip van aan- of uitgaan. En mogen we verlichtingspalen uitrusten met sensoren of camera’s? Sensoren kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de lichtsterkte bij te sturen als er een fietser door de straat rijdt. Een camera kan dan weer de veiligheid in jouw straat verhogen of files in ‘real time ‘in beeld brengen. Of vind je het belangrijk dat een verlichtingsarmatuur ook kan gebruikt worden als laadpaal voor jouw fiets of wagen?

Hoe deelnemen aan de bevraging?

De bevraging focust zich op Lembeek omdat we hier een aantal aanbevelingen in de praktijk gaan toepassen. De Halse deelgemeente is immers pilootgemeente voor Vlaanderen. Maar op termijn willen we de aanpak van onze straatverlichting ook doortrekken naar de andere Halse deelgemeenten. Daarom willen we de mening kennen alle andere Hallenaren!

In mei worden alle resultaten verwerkt en in juni zullen ze bekend gemaakt worden. Pas dan zullen de stad en de partners een volgende stap nemen in dit masterplan. Dank alvast voor jouw bijdrage!

Deel jouw ideeën ook op ons participatie-platform!

Je kan jouw ideeën ook delen met de andere inwoners. Gooi ze in de groep via het debat-platform van Fluvius en de stad!

Burgermeeting op 9 mei in Lembeek

De resultaten van het onderzoek dat samenhangt met dit project, worden samen met jullie ideeën besproken op de burgermeeting op donderdag 9 mei van 18u30 tot 22u in Zaal De Kring (Stevens-De Waelplein 14, 1502 Lembeek), waar we samen met de deelnemers willen komen tot een gedragen plan.

Hoe werkt die burgermeeting?

  • Je hebt geen specifieke kennis nodig. We zoeken gewone burgers die net iets heel bijzonders kunnen meebrengen: hun eigen ideeën, ervaringen, gezond verstand en visie.
  • Je staat er niet alleen voor. We helpen je, eens we starten, met extra informatie en we gebruiken handige hulpmiddelen.
  • We werken in kleine groepen, zodat iedereen aan bod kan komen.

We zoeken een zeer diverse groep van mensen om te participeren. Maar geen angst: iedereen wordt ondersteund door een ervaren team van begeleiders om jullie bij te staan.

Interesse? Schrijf je nu in voor de burgermeeting via deze link.

Terug naar overzicht