×

Scholen sluiten week vroeger. Hoe organiseer ik dit als ouder? En wat met de paasvakantie?

Heel wat Halse scholen sluiten een week vroeger dan voorzien de deuren. Mogelijks zijn je kinderen blij met zo’n extra weekje paasvakantie. Maar voor veel ouders betekent dit extra puzzelwerk en heel wat flexibiliteit. Daarom geven we graag enkele tips. En ouders die echt geen opvang hebben, helpt Halle graag verder.

Van ouders wordt verwacht dat ze telewerken en intussen ook voor de kinderen zorgen. Voor sommige ouders lukt dit. Maar uiteraard is het niet vanzelfsprekend. Het vraagt heel wat organisatietalent en flexibiliteit, ook van je werkgever. En veel hangt ook af van de leeftijd van je kinderen en de aard van je job.

Als je de opvang van je kinderen niet kan combineren met je werk, zijn er volgende opties:   

Extra weekje verlof of tijdelijke werkloosheid

  • Maak misschien van de nood een deugd en neem zelf enkele verlofdagen op voor wat family-time. Uiteraard is het kort dag om nog verlof aan te vragen en moet dit ook haalbaar zijn voor je werkgever.
  • Als vrije dagen  nemen geen optie is, kan tijdelijke werkloosheid een oplossing zijn. Sinds 1 oktober kunnen werknemers en contractuelen bij de overheidsdiensten hierop een beroep doen als de school, een speelpleinwerking of ander opvanginitiatief sluit omwille van corona of als je kind in quarantaine moet.
    Hou er wel rekening mee dat je in dat geval terugvalt op een tijdelijke werkloosheidsvergoeding van 70 procent van uw brutoloon, met een maximum van 2.754,76 euro per maand.
  • Zelfstandigen kunnen een beroep doen op het overbruggingsrecht als de instelling, de opvang of de school van hun kinderen sluit, dus ook voor de week vervroegde paasvakantie.

Zijn bovenstaande oplossingen geen haalbare kaart voor jou (of je werkgever)? Dan kan je kind terecht in één van de noodopvanginitiatieven in de stad.

  • Noodopvang in Halse scholen van 29/3 tot 2/4

De noodopvang in de week van 29 maart tot en met 2 april wordt georganiseerd door onze Halse scholen. Heb je voor deze periode opvang nodig? Contacteer dan de school van je kind. Is er daar geen oplossing mogelijk? Neem dan contact op met de stad via de onderstaande contactgegevens

  • Kampen en speelpleinwerking gaan door tijdens paasvakantie

Tijdens de paasvakantie gaan de meeste activiteiten en kampen voor kinderen in Halle door zoals gepland. Dat hebben de betrokken organisaties ons bevestigd. Alle organisatoren volgen uiteraard de coronarichtlijnen, werken in bubbels van 10 en organiseren zo veel mogelijk activiteiten buiten.

  • Noodopvang nodig voor de paasvakantie? Halle helpt je graag verder

Ouders die nog geen opvang hebben tijdens de paasvakantie en een essentieel beroep uitvoeren of zich in een kwetsbare situatie bevinden, kunnen zich aanmelden via jong@halle.be . De stad helpt je graag verder voor noodopvang en bekijkt zo snel mogelijk waar er voor jouw kind(eren) nog een plaatsje vrij is.

 

Meer info en contact