×

Praleen

Wie België zegt, zegt bier, frieten, koers en… chocolade natuurlijk! In de vorige editie van Info Halle nomineerde restaurant De Korte Vest chocoladezaak Praleen om de Halle Handelt-fakkel aan door te geven. En dus bezoeken we Marleen, die met veel passie en plezier vertelt over haar zaak. 

Op de Ninoofsesteenweg in het stadscentrum stappen we binnen bij Praleen. Marleen Van Volsem ontvangt ons enthousiast en steekt meteen van wal: “Als kleine chocolaterie maken we alle producten op ambachtelijke wijze. We verwerken chocolade tot lekkernijen zoals tabletjes, pralines en chocolaatjes voor bij de koffie.”

Hoe kwam je op het idee? 
Marleen: “Toen mijn kinderen groter werden, kreeg ik wat meer vrije tijd. Om chocolatier te worden, ben ik vijftien jaar geleden les beginnen volgen. Dat bleek meteen iets voor mij en uiteindelijk heb ik er mijn beroep van gemaakt. Eerst in mijn kelder en garage, daarna in mijn eigen zaak.”

Vanwaar komt de passie voor chocolade?
Marleen:
“Die is grotendeels afkomstig van mijn leraar tijdens de opleiding. Hij was zo begeesterd door chocolade en kon er ook alles mee maken. Ik vond dat fantastisch om te zien. Je probeert dat dan thuis en als het lukt, ben je vertrokken.”

Richt je je specifiek op Hallenaren?
Marleen:
“Wij hebben verschillende klanten. Zo zijn er handelszaken die onze producten verkopen, een groothandel die over gans België levert, maar ook particulieren. De handelszaken komen zowel uit Halle als uit andere steden en gemeenten. Zo brengen we onze producten ook in verschillende regio’s aan de man.”

Welke specialiteit van Praleen moet je geproefd hebben?
Marleen:
“Ik vind dat een heel moeilijke vraag. (lacht) Smaken verschillen namelijk sterk. Als ik er toch eentje moet noemen, raad ik onze ‘manonkes’ aan. We experimenteren ook graag. Zo voegden we ooit wat curry toe aan onze koksmutsjes en dat werd geapprecieerd.”

Had corona een grote impact op de zaak? 
Marleen:
“Eerlijk gezegd hadden we daar alleen in mei en juni vorig jaar echt last van. Verder hebben we altijd goed gedraaid. Mensen zitten nu meer thuis en snoepen makkelijker. Ook de factor troost speelt een rol, denk ik. Een stukje chocolade kan soms voor een lichtpunt zorgen. Het is goed voor ‘de moral’.”

De klanten bleven jullie duidelijk trouw. 
Marleen:
“Absoluut en dat is ook fijn! Niks leuker dan een klant die binnenspringt om een compliment te geven over een van onze producten. Voor iemand die een beroep met passie uitoefent, is een simpele ‘het was lekker’ of ‘dat ziet er goed uit’ de mooiste beloning. Geld verdienen is belangrijk, maar bewondering en waardering krijgen is zoveel meer waard.”

De chef-kok van restaurant De Korte Vest vertelde dat jij hem veel bijleerde over chocolade. Kennis en passie doorgeven, is dat iets wat je nog wil doen?
Marleen:
“We organiseerden al workshops, maar door corona is dat nu niet mogelijk. Het is wel zo dat ik heel weinig geduld heb als ik iets moet aanleren. Alles moet snel gaan. Dus ik denk niet dat ik een ideale lesgeefster zou zijn. Al doe ik niets liever dan over mijn passie praten en experimenteren met chocolade. Soms lukt dat en soms niet.” (lacht)


Aan wie wil je de Halle Handelt-fakkel doorgeven?
Marleen:
Ik geef graag de fakkel door aan slagerij Pieters op de Beestenmarkt. Ook zij maken het merendeel van hun producten op ambachtelijke wijze. Bovendien werken we heel goed samen. Soms levert Pieters bijvoorbeeld pakketjes voor ons af bij klanten. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Het is altijd fijn als handelaars zich verbonden voelen.