×

Lotte Louise

“Hallo allemaal!” Dat is hoe Stéphanie Lotte haar trouwe klanten en Instagramvolgers begroet. Uitbundig en met de glimlach. Want wie op zoek is naar vintage luxeartikelen in combinatie met een persoonlijke service, moet bij Lotte Louise naast de Basiliek zijn.

Vanwaar het idee een luxe tweedehandswinkel te openen?
Ik ben eigenlijk 9 jaar geleden begonnen met een pop up-winkel, omdat mijn vriendinnen en ik zo veel mooie kleren en accessoires hadden die ik een tweede leven wou geven. Ondertussen ben ik al 4 keer verhuisd met mijn winkel. Ik heb de lat altijd wel hoog gelegd en wou enkel luxeartikelen van grote modemerken verkopen. In het begin bestond mijn collectie vooral uit vintage handtasjes van Delvaux en Nathan. Maar de vraag groeide en zo ging ik meer en meer op zoek naar exclusieve luxe-items van Delvaux, Chanel, Hermès …

Waarom koos je ervoor hier je zaak te openen?
Ik heb Nederlandse roots, maar voor mijn papa zijn werk zijn we met het gezin naar België verhuisd, en ik ben hier blijven plakken. Ik hou van België, want ik ben zelf ook een bourgondisch type. Mijn winkel met tweedehands luxeartikelen slaat hier ook beter aan dan in Nederland. Belgische vrouwen houden van luxe en schone sjakosjen.

Hoe ik dan in Halle ben terechtgekomen?
Heel toevallig! Ik woonde in de buurt en bracht mijn dochtertje naar de Servaisacademie. Toen ik rond de Basiliek liep, voelde ik meteen die sfeer: heel pittoresk! Dan zag ik een leuk pand dat eigenlijk al jaren stond te verloederen. Ik moest en zou dat hebben! Dat was mijn eerste winkel in Halle. Ondertussen ben ik verhuisd naar een ander pand naast de Basiliek, omdat het daar te klein werd. Het heeft wel even geduurd voor ik in Halle geaccepteerd werd. Maar nu iedereen me kent en weet hoe ik ben, woon ik hier enorm graag.

Je bent ook online heel actief.
Ik verkoop grotendeels via Instagram en de webshop. Daarnaast maak ik geregeld filmpjes over nieuwe artikelen en leuke combinaties die ik dan op mijn sociale media post. Die video’s begin ik dan altijd heel vrolijk met “Hallo allemaal!”, dat is wel mijn kenmerk. Ik zit nu aan zo’n 14.000 volgers wereldwijd, dat kan wel tellen.

Dankzij mijn online shop ben ik ook internationaal aan het groeien. In de toekomst zou ik heel graag zelf wat meer naar het buitenland gaan. Zodat ik mijn filmpjes kan beginnen met “Hallo allemaal, we zijn in Spanje!” of “Hallo allemaal, we zitten in Parijs!”. (lacht)

Wat maakt jouw winkel uniek?
Vooral de vriendelijkheid en de persoonlijke, familiale service. Niemand is hier een nummer, we nemen de tijd voor al onze klanten. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifiek model handtas, dan zoeken we mee!

En ook de mooie spulletjes natuurlijk. Ik draag eerlijkheid hoog in het vaandel dus als je hier iets koopt, ben je zeker dat het 100% authentiek is. Ik ben ook heel selectief in wat ik koop. Alles wat je hier ziet, wordt in consignatie geleverd. Dat betekent dat iedereen, ook BV’s en influencers, hier hun mooiste spulletjes komen brengen. Als hun item verkocht wordt, krijgen ze een deel van de opbrengst. Dat is wel fijn, want daardoor hoort bij elke sjakosj die je hier vindt een mooi verhaal.

Had je een verleden in de modewereld?
Ik wou vroeger altijd wel aan de modeacademie studeren, maar dat is er nooit van gekomen doordat mijn ouders gingen scheiden en daar geen budget voor was. Ik heb dan lange tijd in de horeca gewerkt. Zo had ik mijn eigen café in Meise en ben ik ook gediplomeerd sommelier. Het ondernemerschap zit dus wel in mijn bloed. Maar de passie voor mode is altijd gebleven.

Je organiseert ook regelmatig evenementen.
Iedere eerste donderdag van de maand, behalve tijdens de zomermaanden, houden wij een ‘ladies night’. Klanten kunnen genieten van een glaasje champagne, hapjes, taart … Dan is er ook altijd een hoofdgast aanwezig, zoals Celine Van Ouytsel of Véronique De Kock. Iedereen is welkom op zo’n avonden! Je bent niet verplicht iets te kopen, je kan ook zo komen genieten van de leuke sfeer.


Aan wie geef je de Halle handelt-fakkel door?
Aan Alizarine, een heel leuke winkel voor creatievelingen, net buiten het centrum.