×

Halle meet impact van hitte en droogte in de stad

Met de klimaatopwarming worden de zomers steeds extremer, droger en heter. Om na te gaan hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van zo’n zomers,  wordt het project CurieuzeNeuzen in de Tuin gelanceerd. Dat is een wetenschappelijk onderzoek waarbij de impact en effecten van extreme zomers worden gemeten. Het fijne is dat de burger zelf zijn steentje bijdraagt. En ook de stad Halle plaatst twee meetpunten.

De afgelopen maanden kregen burgers de kans om zich kandidaat te stellen als meetpunt. Uiteindelijk kreeg CurieuzeNeuzen ongeveer 51.000 kandidaturen. Daaruit werden finaal 4.400 locaties zorgvuldig geselecteerd die nu als meetpunt gebruikt worden.

Ook Halle doet mee

Ook de stad Halle wil een steentje bijdragen aan het onderzoek over de klimaatopwarming. We willen ook nadenken hoe we daar zo goed mogelijk mee kunnen omgaan. Daarom besliste Halle om twee meetpunten te plaatsen in de twee klimaatwijken: Don Bosco en Nieuw Rodenem . Hier wil de stad samen met alle bewoners, handelaars, organisaties en verenigingen de wijk opnieuw inrichten zodat die de gevolgen van het veranderende klimaat kan opvangen.

Het project van CurieuzeNeuzen kan die doelstelling mee vorm geven. Want via hun bodemsensoren en bodemstalen brengen we de situatie bij een extreme droogte in kaart en bekijken we hoe die eventueel verbeterd kan worden.

Kijk mee met de stad

Niet alleen de stad, ook een aantal inwoners zetten hun schouders onder dit grootschalig onderzoek en meten vanaf begin april de situatie in hun wijk of straat. Ieder meetpunt krijgt toegang tot een eigen online dashboard, waarop de metingen van de sensor te zien zullen zijn. Dus ook die in onze klimaatwijken. Deelnemers kunnen het dashboard delen met anderen via Facebook, Twitter of LinkedIn.

De data van alle deelnemende meetpunten verschijnen tijdens de meetperiode ook op een interactieve stippenkaart. Die kan je raadplegen op standaard.be/curieuzeneuzen.