Wielewaallaan (Sint-Rochus) wordt veiliger gemaakt

In de Wielewaallaan wordt in het eerste gedeelte (tussen Chopinlaan en Halleweg) vanaf 23 april eenrichtingverkeer ingevoerd. Automobilisten zullen daarom enkel nog van de Chopinlaan in de richting van de Halleweg kunnen rijden. Verder worden de laatste aanpassingen circulatieplan ‘Ademruimte voor Sint-Rochus’ geconcretiseerd: in Kromstraat en gedeelte Villalaan is voortaan enkel nog plaatselijk verkeer welkom en de Albertstraat wordt getransformeerd tot volwaardige fietsstraat.

Wielewaallaan: invoering eenrichtingverkeer

In de Wielewaallaan wordt in het eerste gedeelte (tussen Chopinlaan en Halleweg) vanaf 23 april eenrichtingverkeer ingevoerd. Automobilisten kunnen er elkaar moeilijk kruisen zonder even op het voetpad te rijden. En dat creëerde soms gevaarlijke situaties voor de kwetsbare weggebruikers en de leerlingen van het nabijgelegen ‘Heilig-Hart & College Halleweg’.

  • Automobilisten zullen daarom enkel nog van de Chopinlaan in de richting van de Halleweg kunnen rijden. De schoolomgeving wordt hierdoor een pak veiliger. De bewoners en de ouders die hun kinderen met de wagen naar het ‘Heilig-Hart & College Halleweg’ brengen, kunnen de Sint-Rochuswijk op een eenvoudige manier verlaten via de Halleweg, de E. Ysayestraat en de Welkomstlaan.
  • Voor de fietsers en bromfietsers (Klasse a) verandert er niets, zij zullen in de Wielewaallaan in beide richtingen kunnen blijven rijden.

Voorlopig gaat het om een proefopstelling. Maar de maatregel zal op zeer korte termijn geëvalueerd worden.

Laatste aanpassingen circulatieplan ‘Ademruimte voor Sint-Rochus’ worden geconcretiseerd

  • In de Kromstraat en een gedeelte van de Villalaan (tussen de Lijsterlaan en de Klauwierlaan) zal voortaan enkel nog plaatselijk verkeer welkom zijn. Deze maatregel werd eerder al aangekondigd maar wordt vanaf 23 april ook werkelijkheid. Zonder deze maatregel dreigen beide straten een sluipweg te worden voor het verkeer dat vanaf de Eugène Ysayestraat naar het centrum wil rijden. Dat verkeer neemt dus best de nabijgelegen Welkomstlaan.
  • Tot slot starten maandag 16 april de langverwachte werken in de Albertstraat, deze wordt getransformeerd tot een volwaardige fietsstraat. Verwacht wordt dat de klus geklaard zal zijn op 8 juni. De volledige planning van de werken, de omleidingen voor het verkeer en de bussen van De Lijn vind je op www.halle.be/wegenwerken/albertstraat-heraanleg-tot-fietsstraat

Proefopstellingen worden geëvalueerd

Voor een aantal maatregelen uit het circulatieplan ‘Ademruimte voor Sint-Rochus’ werd er gewerkt met een proefopstelling, omdat het effect van een verkeersingreep soms moeilijk te voorspellen is. Deze proefopstellingen zullen tijdens de gemeenteraad van eind mei geëvalueerd worden. Het spreekt voor zich dat bij een positieve evaluatie een maatregel definitief wordt. 

Gevoelige daling van het sluipverkeer door circulatieplan

Het circulatieplan levert positieve maar ook negatieve reacties op. Het circulatieplan heeft er in ieder geval toe geleid dat heel wat sluipverkeer deze stadswijk links laat liggen waardoor het er een stuk veiliger is geworden.

Meer info over circulatieplan 'Admeruimte voor Sint-Rochus' vind je hier: Ademruimte voor Sint-Rochus - aanpassingen aan circulatieplan

Terug naar overzicht
Suggestie over deze website?