×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Opgelet: Oplichting waarbij iemand zich voordoet als een kennis (emotiefraude) via WhatsApp

'Emotiefraude' of 'SOS-fraude' is een online oplichtingsfenomeen waarbij de oplichter zich voordoet als iemand die je kent. Meestal wordt er gevraagd om even wat geld over te maken omdat die zogezegd met een klein probleem zit en tijdelijk niet aan zijn/haar rekening kan. Nieuw is deze manier van oplichting niet. Maar waar voorheen je via mail deze berichten ontving, kan je nu ook via Facebook (Messenger) en zelfs via WhatsApp dergelijke frauduleuze berichten krijgen.

Hoe is emotiefraude mogelijk?
In het geval van WhatsApp is jouw telefoonnummer of de contactlijst van de persoon die je kent in handen gevallen van fraudeurs en word je door een onbekend telefoonnummer benaderd. Meestal zegt de oplichter dan dat de persoon die je kent een nieuw gsm-nummer heeft omdat om één of andere reden (gsm stuk, gsm in het water gevallen, ...) het oud nummer niet meer in gebruik is.


Hoe herken je emotiefraude?
Mogelijk zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Denk vooral goed na: Ben jij echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zou raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herken je het taalgebruik?


Wat te doen bij emotiefraude?
Maak nooit zomaar geld over! Als je twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan eerst tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kan je het onbekende nummer bellen. Je merkt snel genoeg of het de persoon is die je kent, die je aan de lijn hebt of niet. Je kan ook direct contact opnemen met de bekende. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat je van hem/haar hebt.

De politie geeft nog volgende tips:

  • Ga nooit in op een verzoek om je digipas te gebruiken en geef nooit informatie over je bankapparaat.
  • Weiger als een onbekende je opbelt en vraagt om gebruik te maken van geldovermakingskantoren zoals Western Union, Ria Money Transfer, Moneytrans, MoneyGram enz. Werk alleen met deze kantoren als je de ontvanger persoonlijk kent.
  • Vertrouw niet blindelings het telefoonnummer dat je ziet verschijnen. Oplichters kunnen makkelijk telefoonnummers kopen op het internet.
  • Als je het slachtoffer bent van dit soort oplichting, vul het formulier in op de website meldpunt.belgie.be en dien vervolgens een klacht in bij je lokale politiekantoor.

 

Terug naar overzicht