×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Vanaf 2021 uniforme huisvuilzakken voor werkingsgebied Intradura

Of je nu in Pepingen, Merchtem, Dilbeek of Halle woont….  vanaf 1 januari 2021 gebruiken we allemaal dezelfde afvalzakken.

Halle gaf eind 2019 al groen licht voor een intergemeentelijke aanpak voor de afvalinzameling. Maar ook de 17 andere gemeenten waar afvalintercommunale Intradura het huisvuil inzamelt, verklaarden zich intussen akkoord. Vanaf 1 januari 2021 worden de drie nieuwe afvalzakken tegelijk geïntroduceerd in het werkingsgebied van Intradura. Tot dan blijft alles bij het oude. 

Zo zal er één uniforme restafvalzak gebruikt worden, een vernieuwde en uitgebreide P+MD-zak én een GFT-zak. We gaan naar drie formaten: 60 liter, 30 liter én 15 liter (enkel beschikbaar voor restafval en GFT). Het kleinste formaat is goed nieuws voor de groeiende groep van alleenstaanden, kleine gezinnen en afvalarme gezinnen. En we gaan ook beter kunnen recycleren want in de P+MD-zak zal je vanaf 1 januari ook  yoghurtpotjes, ijsdozen, plastic schaaltjes, tubes, botervlootjes of andere huishoudelijke plastic verpakkingen kunnen droppen bovenop het gewone PMD-afval. 

Door deze aanpak kunnen Hallenaren hun afvalzakken ook aankopen in één van de andere aangesloten gemeenten. En de afvalzakken zijn ook overal even duur. Door deze uniforme prijs, proberen we het huisvuiltoerisme te beperken. Over hoeveel zo’n afval- of GFT-zak precies zal kosten, zal Intradura dit najaar communiceren. 


Restafvalvolumes moeten echt naar beneden
De bedoeling is om met z’n allen steeds minder restafval aan te bieden. De 19 gemeenten in het werkingsgebied van Intradura hebben nu één van de hoogste restafvalvolumes in Vlaanderen. Een sorteerproef leert dat vandaag meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis hoort. Er komen nog teveel plastic verpakkingen, GFT, papier en karton,… terecht bij het restafval. De verbranding van restafval kost bovendien handenvol geld en het is nefast voor de gezondheid en het milieu. Dan is het voordeliger voor het milieu en voor de portemonnee als er respectievelijk meer plastic verpakkingen en meer groenafval in de uitgebreide P+MD-zak en GFT-zak gaan. Die zijn bovendien recycleerbaar tot nieuwe grondstoffen. Iedereen heeft de sleutel zelf in handen om het restafval te doen slinken. In ons stadsmagazine Info Halle serveren we volgende week alvast enkele handige en eenvoudige tips.

 

Wat met de oude restafvalzakken?  
Tot eind december blijven we in Halle werken met de bestaande afvalzakken. Vanaf 1 januari 2021 volgt een overgangsperiode van zes maanden. Vanaf 1 juli 2021 worden enkel nog de nieuwe afvalzakken opgehaald. Inwoners hebben dus ruimschoots de tijd om de bestaande voorraad afvalzakken op te gebruiken en vlot over te schakelen op het nieuwe systeem.

Meer info en contact:
Terug naar overzicht