×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Restauratie historisch stadhuis van start

Vanaf 2 mei starten de langverwachte restauratiewerken aan het historisch stadhuis van Halle. Onder meer het volledige dak, de dakkapellen, de gevels, de houtconstructies en de binneninrichting worden in ere hersteld. Omwille van de werken, die 2 jaar zullen duren, wordt het toerismekantoor vanaf 9 mei tijdelijk ondergebracht in speciaal ingerichte containers op het J. Possozplein achter het historisch stadhuis.

De restauratie is noodzakelijk omdat de slechte staat van het dak voor waterinsijpeling zorgt. De volledige restauratie kost € 3.500.000. Van de Vlaamse overheid kreeg Halle alvast een restauratiepremie van ruim € 2.076.000.  

Buitenrestauratie

Eerst wordt de volledige buitenkant van het historisch stadhuis onder handen genomen.

 • het dak krijgt de grootste prioriteit
 • de toren, de vele dakkapellen, de schoorstenen, de puntgevels en de sierelementen in natuursteen worden ter plaatse gerestaureerd en opnieuw gestabiliseerd
 • het schrijnwerk wordt gerestaureerd
 • vernieuwd, hoogrendements glas wordt geplaatst
 • gevel wordt opgesmukt: beschadigde bakstenen worden vervangen en het voegwerk vernieuwd

Binnenrestauratie

De bedoeling is om het beschermde gebouw uit de 17de eeuw aan te passen aan de noden van vandaag:

 • de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden volledig vernieuwd
 • de benedenverdieping zal na de restauratie volledig ingepalmd worden door het toerismekantoor
 • de huidige ingang wordt een kleine galerij waar je kan doorwandelen van de Grote Markt naar het J. Possozplein. Ook de kasseien van de Grote Markt zullen doorlopen in deze inkomzone.
 • bij de restauratie van de raadzaal (trouwzaal) worden onder meer de originele draagbalken opnieuw zichtbaar gemaakt en gerestaureerd
 • ook de andere lokalen op het ‘schoon verdiep’ worden gerestaureerd en zullen opengesteld worden voor feestelijkheden en huwelijksrecepties
 • de bovenverdiepingen tot slot zullen multifunctioneel ingericht worden

Verwacht wordt dat in 2020 de volledige restauratie een feit zal zijn.

Verbeterde toegankelijkheid

Bij de restauratie van het stadhuis wordt ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw. Het historisch stadhuis krijgt dan ook een ingang met hellende vlakken voor minder mobiele bezoekers. Bovendien wordt momenteel onderzocht hoe de trouwzaal bereikbaar kan gemaakt worden voor minder mobiele mensen. Een lift zal daarbij noodzakelijk zijn. Deze lift zal samen met het sanitair in een uitbouw achteraan het stadhuis worden geplaatst. 

Het oorspronkelijke idee van de aanbouw wordt wel volledig herwerkt. De eerste schetsen liggen momenteel op de tekentafel en worden verder geëvalueerd door het stadsbestuur in samenwerking met Onroerend Erfgoed.

Deel J. Possozplein werf- en restauratiezone - parkeren niet meer mogelijk

Het grootste deel van het J. Possozplein achter het historisch stadhuis wordt vanaf 23 april ingericht als werf- en restauratiezone en is dus niet meer beschikbaar als parking. Nagenoeg alle herstellingen en restauratiewerken worden immers ter plaatse uitgevoerd. Om zware elementen vlot te kunnen verplaatsen, zal er ook een hoge torenkraan in de werfzone geplaatst worden. 

Toerismekantoor vanaf 9 mei tijdelijk op het Possozplein

Het toerismekantoor krijgt vanaf 9 mei tijdelijk onderdak in speciaal ingerichte containers op het Joseph Possozplein. Om de verhuizing vlot te laten verlopen zal het toerismekantoor gesloten zijn op 7 en 8 mei.

 

Meer info en contact:
Terug naar overzicht