×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Op 30 maart start aanmeldperiode voor inschrijvingen in secundair onderwijs

Klaslokaal

Op maandag 30 maart  2020 (14u) start de aanmeldperiode voor de inschrijvingen voor het eerste jaar van alle secundaire scholen in Halle en tal van andere Vlaams-Brabantse steden en gemeenten. Aanmelden kan via www.aanmelden.school en kan tot en met 24 april (stipt 14u).
 

Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven?

De eerste stap is aanmelden. Vanaf 30 maart (van 14u) kan je je aanmelden via www.aanmelden.school. Je duidt dan aan in welke school of scholen jij je kind graag zou willen inschrijven. Inschrijven kan pas nadat de aanmeldperiode is afgesloten en je een school kreeg toegewezen waar jouw zoon of dochter zich effectief kan inschrijven. Inschrijven is dus de tweede stap en gebeurt pas na een positief bericht na de aanmelding.

 

Waarom organiseren we een aanmeldingsprocedure?

Iedereen herinnert zich de beelden van kamperende ouders aan de schoolpoorten voor de start van de inschrijvingen. Met het aanmeldsysteem hebben we hier een einde aan gemaakt. Gelukkig maar. Niet iedereen heeft familieleden die tijd hebben om dagenlang in de wachtrij te gaan staan.

Het aanmeldsysteem zorgt er dus voor dat iedereen evenveel kans krijgt om zich in te schrijven in zijn of haar favoriete school. Met succes trouwens. Zo kreeg voor dit schooljaar in Halle zo’n 98% van de aangemelde leerlingen een plaats toegewezen in de school die ze hadden opgegeven. Vorig schooljaar werkten Halle, Beersel en Sint-Genesius-Rode al samen met één aanmeldingsregister. Vanaf dit schooljaar wordt het systeem verder uitgebreid naar een pak andere Vlaams-Brabantse steden en gemeenten.

 

Hoe gebeurt de toewijzing?

Voor het toewijzen van een school houdt het aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders en de leerlingen. Als er in een school voldoende plaatsen zijn voor het aantal kandidaten, is er geen probleem. Iedereen kan zich dan ook effectief inschrijven.  

Als er teveel aanmeldingen zijn voor eenzelfde school, zal het toeval bepalen of je al dan niet een plaats krijgt toegewezen. Het Vlaams Decreet laat immers niet toe om andere parameters te gebruiken zoals bijvoorbeeld de afstand tussen de woonplaats en de school, wat voor het basisonderwijs wel het geval is. Wie uiteindelijk geen plaats krijgt toegewezen, belandt op een reservelijst.

Vervolgens bekijkt het systeem of de leerling terecht kan in zijn of haar tweede voorkeurschool. Ook daar wordt opnieuw dezelfde procedure toegepast. Dit gebeurt trouwens onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder die erop toekijkt dat alles correct verloopt. Het is dus belangrijk dat je meerdere scholen aanduidt.

Het tijdstip van aanmelden heeft geen belang. Er wordt dus geen rekening gehouden met wie zich eerst of laatst heeft aangemeld voor een school. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je voor 24 april (14) aanmeldt maar wanneer maakt dus niet.

Meer details over de procedure vind je op de pagina over toewijzing van aangemelde leerlingen.

 

Voor hoeveel scholen kan je aanmelden? ​

De ervaring leert dat er voor verschillende scholen meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Hoe meer scholen je aanduidt, hoe groter de kans dat je een school toegewezen krijgt. We raden dus aan vooraf info te verzamelen over scholen waar je kind zich thuis kan voelen.

 

Welke kinderen krijgen voorrang?

  • Broers en zussen van leerlingen die nu ingeschreven zijn in de secundaire school. Ook stiefbroers en -zussen, halfbroers en -zussen of andere kinderen die op hetzelfde adres wonen.
  • Kinderen van personeel van de secundaire school.

De voorrangsgroepen moeten zich ook aanmelden tussen 30 maart en 24 april. Bij de toewijzing krijgen zij wel enkel voorrang in die school waar een broer of zus de lessen of waar een ouder is tewerkgesteld.

 

Nog vragen of hulp nodig?

  • Opendeurdag bij een school gemist omwille van de corona maatregelen en heb je nog vragen? Neem rechtstreeks contact op met de school.
  • Heb je vragen over het aanmeldingsregister? Contacteer de regionale helpdesk via info@aanmelden.school
  • Heb je hulp nodig bij het aanmelden? Neem contact op met de dienst Jeugd en Onderwijs via 02 365 98 30 of jong@halle.be. We helpen je graag verder, op afspraak.

Meer info: Jeugd & onderwijs | jong@halle.be | T 02 365 98 30

Terug naar overzicht