×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Nieuwe maatregelen om besmettingen terug te dringen

We moeten het coronavirus opnieuw duidelijk maken dat het ook ons menens is. Het virus heeft duidelijk teveel speelruimte gekregen en de besmettingscijfers opnieuw fors de hoogte ingejaagd. Met een aantal nieuwe en strengere maatregelen zorgen we ervoor dat het risico op overdracht opnieuw gevoelig beperkt wordt. Alleen zo kunnen we de covid-19-barometer opnieuw naar een lager alarmniveau duwen. En dat is echt nodig want momenteel bevinden ons in alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid).

De druk op de ziekenhuizen neemt toe, sommige zorginstellingen kampen met personeelsuitval. Het aantal corona-patiënten op intensieve zorg ligt vandaag 2,5 keer hoger dan eind maart. En ook de huisartsen en andere medewerkers uit de eerstelijnszorg staan zwaar onder druk. We kunnen niet anders dan ingrijpen.

Om te vermijden dat de gezondheidszorg in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een volledige lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist:

 • Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 • Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 • Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22u.
 • Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden. Trouw- of communiefeesten kunnen dus voorlopig niet georganiseerd worden. Er is één uitzondering: de koffietafel bij uitvaarten. Maar dat mag maar met maximum 40 personen.
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20u.
 • Je mag niet meer buitenkomen tussen 24u en 5u. Een uitzondering wordt gemaakt voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen. Het gaat dan om meer dringende verplaatsingen om medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. Is dat niet het geval blijf je thuis.
 • Voor de cultuur- en sportevenementen worden de huidige veiligheidsmaatregelen volgende week opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd.
  • Vanaf maandag is er wel al een verbod op de verkoop van drank en voeding op dit soort evenementen. Kantines en drankgelegenheden worden daarom gesloten.
  • Bij professionele sportwedstrijden zijn hooguit nog 200 toeschouwers toegelaten (vroeger 400).
  • Bij amateurwedstrijden kunnen enkel familieleden supporteren die deel uitmaken van het huishouden van de sporter.

De maatregelen gaan in vanaf maandag 19 oktober en gelden voor één maand. Laat ons hopen dat we dan de cijfers opnieuw onder controle hebben. Op dat ogenblik volgt er een nieuwe evaluatie.

Samen kunnen we het verschil maken

We begrijpen dat dit allemaal niet zo fijn is. En we hadden het liever ook anders gewild. Maar we beseffen allemaal dat niets doen, ook geen optie is. Nooit eerder was corona immers zo dichtbij. Iedereen kent wel iemand die besmet is of in quarantaine verblijft. Het virus loert echt om de hoek.

Maar samen zijn we wel sterker dan we denken. Samen kunnen we het virus ook opnieuw klein krijgen. Hoe? Door eenvoudig de veiligheidsmaatregelen strikt na te leven en ook de basisregels toe te passen.

Daarom (en sorry als we in herhaling vallen maar het is echt belangrijk!)

 • Was je handen.
 • Hou afstand.
 • Beperk nauwe contacten.
 • Doe je activiteiten liefst buiten.
 • Denk aan de kwetsbare mensen.
 • Volg de regels over bijeenkomsten.

Meer info over de aangepaste maatregelen: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-alarmniveau-4-gaa...

Download de coronalert in de app store

Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. 

Laat je een coronatest afnemen? Meld aan je huisarts dat je over de coronaalert beschikt en bezorg hem de code die je via de app kan opvragen.  Voordeel: van zodra het resultaat van je test beschikbaar is, word je meteen via jouw smartphone op de hoogte gebracht.

Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be

Meer info

www.info-coronavirus.be

Ministerieel Besluit

Ministrieel besluit covid-19 van 18 oktober 2020

Terug naar overzicht