×

Corona

Coronamaatregel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin eget purus id sapien venenatis vestibulum. Curabitur consectetur erat sed accumsan volutpat. Integer vulputate accumsan enim tincidunt finibus. Curabitur dictum orci vel ex condimentum, vitae fringilla urna efficitur. Morbi ligula enim, mattis in lacus non, commodo consequat sem. Duis eget accumsan enim. Praesent volutpat metus elit, ac dapibus leo ultrices vel. Nunc tempor pharetra dictum.

Nunc augue elit, ornare sit amet nisi eget, ullamcorper placerat magna. Suspendisse quis auctor mi. Mauris cursus viverra purus non pellentesque. Mauris eget vulputate lacus, nec fermentum lectus. Nulla maximus mauris et elit gravida aliquam. Suspendisse porta ipsum vitae tortor tempor, eget vulputate ipsum placerat.

Sectie

Mooiste eik in Kasteelpark Lembeek geeft het op

foto van gesneuvelde eik in Lembeek

De monumentale eik in het Kasteelpark in Lembeek is niet meer. Vorig jaar al bleek dat de boom  zwaar aangetast was door verschillende parasitaire schimmelsoorten. Maar ondanks de verschillende beheermaatregelen die door een gespecialiseerde firma werden uitgevoerd, is de boom toch tegen de vlakte gegaan. De stad wil de unieke boom nu een tweede leven geven. Heb jij een suggestie?

Openbaar Domein ontdekte vorig jaar verschillende schimmelsoorten aan de stamvoet en de kruin van de eik die al decennialang het Kasteelpark in Lembeek siert. Onder andere de reuzenzwam veroorzaakte een rottingsproces aan de wortels waardoor het risico vrij groot werd dat de boom bij een hevige windstoot omver zou waaien.

Tegen de reuzenzwam is er jammer genoeg geen bestrijding mogelijk.  Eenmaal aangetast, is het proces onomkeerbaar en is de boom ten dode opgeschreven.  Om niet onmiddellijk over te gaan tot het rooien van dit prachtige exemplaar,  werden enkele technische proeven uitgevoerd op het vlak van stabiliteit. Ook werd onderzocht hoe ver het rottingsproces al was geëvolueerd. Daaruit bleek dat de boom nog wel even kon genieten van zijn oude dag.

Maar ondanks de verschillende beheermaatregelen die door een gespecialiseerde firma werden uitgevoerd, heeft de boom de strijd verloren. Bijkomend onderzoek toonde aan dat een groot deel van het wortelgestel intussen tot een diepte van zo'n 30cm was aangetast. 

Tweede leven voor deze reus

Deze eik was een uniek exemplaar. De stad wil de reus dan ook graag een tweede leven geven. Maken we er een zitbank van? Of laten we een kunstenaar de boom verwerken in een artistieke creatie?

We zijn alvast benieuwd naar jouw ideeën. Laat het ons weten via milieu@halle.be. Natuurlijk zal één en ander afhangen van de toestand van het hout en de kwaliteit ervan.

Terug naar overzicht