Maatregelen tegen onnodig waterverbruik blijven van kracht

De maatregelen tegen het onnodig waterverbruik blijven van kracht tot volgende week. Dat laat provinciegouverneur Lodewijk De Witte weten. De neerslag van de voorbije dagen was onvoldoende om de maatregelen te versoepelen.

Een overzicht:

  • Onder meer tuinen, grasperken of veldjes mogen niet meer besproeid worden met leidingwater. Hetzelfde geldt voor sportterreinen. Enkel land- en tuinbouwondernemingen mogen hun gewassen nog besproeien.
  • Particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter) , vijvers of fonteinen mogen niet meer met leidingwater gevuld worden.
  • Ook auto’s of andere motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers mogen niet meer gewassen worden. Ook hier zijn er uitzonderingen voor professionele activiteiten of gespecialiseerde ondernemingen.
  • Ook mag er geen water meer gebruikt worden voor het reinigen van daken, gevels, straten, stoepen, voetpaden en riolen.

Bovenstaande activiteiten mogen wel nog met niet-leidingwater (putwater, regenwater, ...) gebeuren, maar uitsluitend tussen 20u en 8u omwille van verdamping overdag.

Wie vanaf maandag 23 juli toch onnodig leidingwater gebruikt, riskeert straffen van 8 tot 14 dagen gevangenis of een geldboete van € 26 tot € 200.

Captatieverbod onbevaarbare waterlopen

Op de onbevaarbare waterlopen zoals de Zenne kunnen lage peilen een gezondheidsrisico vormen of ecologische schade berokkenen. Om verdere schade en risico’s te vermijden, stelt de provinciegouverneur een captatieverbod in. Dit betekent dat er geen water uit deze waterlopen meer mag opgepompt worden. Voor de bevaarbare waterlopen wordt de situatie nauw opgevolgd.

De maatregelen blijven ook deze week van kracht. Vrijdag volgt er een nieuwe evaluatievergadering. 

 

Terug naar overzicht
Suggestie over deze website?