Jodiumtabletten gratis beschikbaar bij apotheker

Wie dat wil kan vanaf vandaag bij de apotheek gratis jodiumpillen afhalen. Die moeten preventief ingenomen worden in geval van een nucleaire ramp. In onze regio worden voornamelijk jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en verantwoordelijken van crèches en scholen aangeraden om hun tabletten af te halen.

foto: nucleairrisico.be

Als er radioactief jodium vrijkomt, kunnen de jodiumpillen mensen beschermen tegen schildklierkanker. In de buurt van Halle is er uiteraard niet onmiddellijk een nucleaire site en dus ook geen risico. Maar bij een nucleaire ramp worden de pillen best ingenomen door jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en verantwoordelijken van crèches en scholen en dit in een straal van 100 km rond de nucleaire site. Ook wie vakantieplannen heeft (in de Ardennen bijvoorbeeld) of regelmatig vertoeft in de buurt van centrales, kan best preventief jodiumpillen afhalen bij de apotheker. Klik hier voor de risicozones in ons land.

Door het gebruik van de jodiumpillen wordt verhinderd dat het radioactief jodium zich opstapelt in de schildklier. Op korte termijn zijn er geen specifieke gevolgen. Maar op langere termijn vergroot het radioactief jodium de kans op schildklierkanker. Het risico is het grootst bij baby’s, kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dat is de reden ook waarom zij best deze pillen in huis halen.    

De tabletten worden afgeleverd in een doosje van 10 stuks voor maximum vier personen. Je krijgt van de apotheker ook tekst en uitleg over hoe en wanneer de tabletten moeten worden ingenomen.

Alle algemene informatie over jodiumtabletten vind je op www.nucleairrisico.be

Terug naar overzicht