×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Halle mobiliseert inwoners/verenigingen voor productie mondmaskers

Opbrengst gaat integraal naar Halse verenigingen

Nu de federale overheid laat weten dat ze niet iedereen tegen 4 mei een stoffen mondmasker zal kunnen bezorgen, start de stad Halle een uniek initiatief waarbij de eigen inwoners en verenigingen worden opgetrommeld om zelf zoveel mogelijk mondmaskers te produceren.  Ze moeten dit niet gratis doen. Want voor elk mondmasker dat voldoet aan de kwaliteitsnormen betaalt de stad 1,5 euro aan een lokale vereniging. Er moeten wel minstens 25 stuks gemaakt worden.  De stad stelt ook de stoffen en linten ter beschikking. Halle maakt voor dit initiatief in totaal zo’n 80.000 euro vrij. Op die manier kunnen we de maskers hopelijk sneller leveren en investeren we het budget dat we gereserveerd hebben voor de aankoop van mondmaskers in de eigen verenigingen en het Halse sociale leven.

Halle samen voor 35.000 mondmaskers

De voorbije dagen werd al duidelijk dat mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen in de afbouwstrategie van de coronamaatregelen en de heropstart van onze economie. Vrijdag bevestigde  de Nationale Veiligheidsraad dat mondmaskers vanaf 4 mei voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar verplicht zullen worden op openbaar vervoer en dat ze aangeraden worden in het openbare leven, zeker op plekken waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet mogelijk is. De bedoeling is dat elke inwoner minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Maar een nationale productie of een aankoop op korte termijn uitrollen, is geen sinecure. Dus iedereen een mondmasker bezorgen tegen 4 mei zal niet lukken, dat liet de federale overheid maandag weten.

Halle gaat aan de slag

Maar Halle wil niet wachten tot zo’n aankoop op hoger niveau gebeurd is. De stad besliste vorige week al om voor elke inwoner ouder dan 12 jaar een stoffen mondmasker te voorzien. De stad doet daarvoor nu een beroep op de Halse verenigingen en inwoners. Verschillende carnavalsgroepen en verenigingen zoals SOS Mondmaskers hebben de voorbije weken al aangetoond dat ze hier bedrijvig in zijn.

Door hen in te schakelen kunnen we ook hun kassa spijzen. Want door de coronacrisis werden heel wat eetfestijnen, fuiven of andere winstgevende activiteiten geschrapt van de kalender van de verenigingen. Door zelf mondmaskers te (laten) produceren kunnen ze dat verlies voor een stuk compenseren. Want voor de aanmaak van elk kwaliteitsvol mondmaskers betaalt de stad 1,5 euro (vanaf minstens 25 stuks). Vanaf het 100ste mondmasker komt hier een bonus bovenop van 10%. Hiervoor gebruiken we het budget dat we voorzien hebben voor de aankoop van de mondmaskers, goed voor zo’n 80.000 euro. Op die manier zijn we niet afhankelijk van anderen maar investeren we resoluut in het Halse verenigingsleven. Op dit moment worden vaak woekerprijzen gevraagd voor mondmaskers. Dus in plaats van het geld uit te geven aan een externe leverancier ergens in het buitenland, belonen we liever we enthousiasme in eigen stad.

De vergoeding kan enkel toegekend worden aan verenigingen. Individuele inwoners kunnen geen vergoeding krijgen als ze maskers maken maar ze kunnen het verdiende bedrag wel laten storten op de rekening van een Halse vereniging die ze een warm hart toedragen.

Wil je meedoen?

Surf snel naar www.halle.be/mondmaskers en registreer je of jouw vereniging. Je kan je ook laten registreren via mondmaskers@halle.be of bellen naar het corona-infopunt 02 365 99 11 tussen 9u en 12u en tussen 13u30 en 16u30. Ook op donderdagavond zijn we bereikbaar tussen 17u en 20u.

TIP: Op https://maakjemondmasker.be vind je heel wat info over hoe je zelf een mondmasker kan maken dat voldoet aan de kwaliteitsnormen. Veel succes!

Filters bovendien inpasbaar in zelfgemaakte mondmaskers

Naast de stoffen mondmaskers belooft de federale overheid ook filters. Daar is wel al meer duidelijkheid over want die zullen door twee Belgische textielbedrijven geleverd worden. Iedere Belg krijgt er 2. Deze filters zijn niet strikt noodzakelijk. Maar wie ze inschuift in een zelfgemaakt mondmasker is nog beter beschermd. Zo’n zelfgemaakt masker met filter is volgens virologen zelfs even efficiënt als een industrieel geproduceerd mondmasker. Want niet het masker maar wel de filter verbetert de effectieve bescherming.

Vermoed wordt dat de lokale besturen zullen instaan voor de verdeling van deze filters. Vandaag is echter nog niet duidelijk wanneer wij ze zullen ontvangen, volgens de federale overheid zal dat ten laatste op 20 mei gebeuren.

Maar het stoffen mondmasker dat u zal ontvangen, voldoet - ook zonder filter - aan de federale richtlijnen om u te verplaatsen met het openbaar vervoer of om aan de slag te gaan in het onderwijs of de kinderopvang.

TIP: Wist je trouwens dat het mogelijk is om  een koffiefilter of stuk stofzuigerzak in het zelfgemaakte mondmasker te plaatsen. Doen! Want ook die vergroten de bescherming.

Van zodra we meer nieuws hebben over de filters, communiceren we hierover via onze stadsapp, website en Facebook.

Verdeling verloopt in fases

Samen met de productie starten we ook de bedeling van de mondmaskers. Op termijn zal elke Hallenaar ouder dan 12 jaar een mondmasker krijgen. Maar voor de verdeling ervan volgen we de federale richtlijnen. Dus de eerste mondmaskers zijn voorzien voor alle pendelaars uit Halle die gebruik maken van het openbaar vervoer, de mensen uit de kinderopvang, het onderwijspersoneel en studenten van 12 jaar en ouder en die opnieuw de lessen hervatten en in Halle wonen. Ook Hallenaren die de volgende weken een medische afspraak hebben in het ziekenhuis AZ Sint-Maria Halle krijgen voorrang in de bedeling. Eenmaal deze inwoners voorzien zijn, krijgen ook de andere Hallenaren een mondmasker. De stad geeft ook enkel mondmaskers aan de eigen inwoners. Wie in Halle werkt of studeert maar niet in Halle woont, kan een mondmasker bekomen via zijn stad of gemeente.

Wens je mondmasker?

Laat het ons weten via www.halle.be/mondmaskers. Doe een registratie voor al jouw gezinsleden die op hetzelfde adres wonen. Dan maken we een afspraak voor het afhalen van de mondmaskers voor jouw gezin. Registreren kan ook eventueel ook telefonisch via 02 365 99 11 (maandag tot vrijdag tussen 9u en 12u en tussen 13u30 en 16u30. Ook op donderdagavond zijn we bereikbaar tussen 17u en 20u).

De bedoeling is dat je je mondmaskers ontvangt:

  • tegen 15 mei: alle pendelaars die gebruik maken van het openbaar vervoer en geen alternatief hebben, alle werknemers uit de kinderopvang en het onderwijs en alle studenten van 12 jaar en ouder die de lessen hervatten. Die mondmaskers kan je van maandag tot donderdag afhalen in Sporthal De Bres, telkens tussen 17u en 18u30, nadat je daarvoor een uitnodiging ontvangen hebt. 
  • vanaf 25 mei: alle andere inwoners van 12 jaar en ouder. De mondmaskers worden dan bus aan bus bedeeld.

Uiteraard zijn we voor deze timing afhankelijk van de productie door de Halse verenigingen en inwoners maar volgens onze prognoses zijn deze data haalbaar. Via onze website informeren we dagelijks over hoeveel mondmaskers er intussen werden geproduceerd.

Door dit initiatief zorgen we samen voor elkaar!

Info: Corona-infopunt | corona@halle.be |  T 02 365 99 11

Terug naar overzicht