×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Halle is de eerlijkste gemeente van Vlaams-Brabant

Dinsdag 10 september – Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Tien FairTradeGemeenten werden gelauwerd, waaronder Gent, Leuven en Brugge. Burgemeester Marc Snoeck mocht de honneurs waarnemen voor De Eerlijkste van Vlaams-Brabant.

verkeersbord fairtrade gemeente

Meer dan 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een FairTradeGemeente en passeren dagelijks voorbij de oranje verkeersborden die getuigen van de behaalde titel. De campagne loopt al 15 jaar en kan rekenen op de inzet van meer dan 4500 vrijwilligers verspreid over 200 Faire gemeenten. Hiermee is Vlaanderen één van de koplopers van de campagne voor eerlijke en duurzame handel, die in meer dan 36 landen loopt.

WIE IS DE EERLIJKSTE VAN HET LAND?

Landbouwers wereldwijd staan onder druk door klimaatverandering, een mindervruchtbare bodem, stijgende kosten en te lage en volatiele prijzen. Vrijwilligers pakken dit probleem aan door deel te nemen aan de FairTradeGemeente campagne. Door landbouwers en consumenten te verbinden in hun gemeente. En door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te laten kiezen voor Eerlijke producten. Zo dragen de FairTradeVrijwilligers rechtstreeks bij aan een eerlijker Vlaanderen en een duurzame toekomst.

Begin 2019 werd de Fair-O-Meter - een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel - voor de eerste keer ingevuld. De resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website www.fairometer.be, samen met tips om in de toekomst nog eerlijker te worden.

Tijd om de eerste rapporten uit te delen. Een aantal steden en gemeenten konden zich onderscheiden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MET KOFFIE DE WERELD VERBETEREN

Als eerste stap om de titel te behalen zetten de 200 FairTradeGemeenten hun aankoopbeleid in voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld. Een FairTradeGemeente koopt voor de werking van de gemeentelijke diensten en cafetaria’s gemiddeld 4 Fairtrade-producten aan. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap en wijn. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie. Goed nieuws voor de boeren die deze koffie produceren. Want zij krijgen hiervoor een gegarandeerde Fairtrade-minimumprijs en de Fairtrade Premie.

De bestuursploeg van een FairTradeGemeente kan ook de dynamiek en het succes van de vrijwilligersgroep enorm vergroten. De Fair-O-Meter score van een gemeente ligt gemiddeld 17% hoger als de gemeente steun geeft aan de vrijwilligersploeg. Vooral het voorzien van lokalen voor bijeenkomsten, financiële middelen en personeelsinzet zijn krachtige manieren om de vrijwilligers te versterken.

EN WAT MET HALLE?

In Halle gaat eerlijke handel verder dan de aankoop van producten. We zien ons engagement als een weloverwogen keuze om voor elke aankoop even stil te staan bij de weg die het product aflegt en af te wegen of er voldoende respect is voor mens, dier en planeet. Een coherente duurzaamheidsvisie dus. Daarnaast is er in Halle ook een bijzonder creatieve invulling van eerlijke handel met de Fairmm Kunstig actie waarbij kinderen op een artistieke manier aan slag gaan met de eerlijke keten.

FairTradeRapport van Halle

  • In Halle zijn jaarlijks 3 publieke activiteiten waarop eerlijke handel aanwezig is.
  • 30 inwoners zetten zich vrijwillig in om Eerlijke Handel in Halle op de kaart te zetten.
  • Halle communiceert minstens 4 keer per jaar naar zijn inwoners over Eerlijke Handel.
  • In 2018 kocht de stad 6 fairtradeproducten.

Burgemeester Marc Snoeck nam vandaag, in naam van de stad Halle, de prijs voor Eerlijkste van Vlaams-Brabant in ontvangst. En daar zijn we best fier op!

Terug naar overzicht