×

Bouw voetgangersbrug A8 Rodenemweg

-
Meer info en contact

Welke hinder kan je ondervinden?

Locatie
Kruispunt A8 Rodenem
Impact
Tijdens de bouw van de trappentorens zal er hoofdzakelijk gewerkt worden buiten het spitsverkeer. Om de werfzone te beveiligen zullen tijdens de werken de rijstroken versmald worden, maar het aantal rijstroken blijft behouden. Het is wel mogelijk dat de rechterrijstrook van de A8 wordt ingenomen voor bepaalde specifieke ingrepen die zonder innames niet kunnen gebeuren. Dat zal enkel buiten de spitsuren gebeuren.

Wanneer de voetgangersbrug wordt aangelegd, zal de A8 tijdens twee weekendnachten, tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends volledig afgesloten worden voor alle verkeer. Zodra er meer informatie bekend is over wanneer deze afsluitingen gepland zijn en hoe het verkeer wordt omgeleid, leest u dat op deze webpagina.

Update 19/05/2021

Wegens een vertraging bij de bouw van de trappentorens en brugdek in de werkplaats van de staalfabrikant, zal de plaatsing later gebeuren dan voorzien.

De huidige planning is als volgt:

 • 30/08/2021: aanvang montage trappentorens op de locatie
 • vrijdagnacht 17/09 en zaterdagnacht 18/09: plaatsing brugdek op de trappentorens en herasfaltering rijweg.
  Kruispunt wordt volledig afgesloten tussen 23u en 5u

In tussentijd zullen de verhardingen ter hoogte van de bouwplaats van de trappentorens al aangelegd worden. Zo wordt dit ook weer beter toegankelijk voor de voetgangers.

Wanneer?

 • Op 1 maart 2021 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de bouw van een voetgangersbrug over de A8 ter hoogte van de Rodenemweg in Halle. Er wordt een stalen voetgangersbrug geplaatst.
 • Tot 19 maart zal de aannemer de funderingen voor de brug bouwen. Die fundering bestaat uit grote betonplaten van elf meter bij zes meter langs beide kanten van de A8.
 • Tussen 19 maart en half juli zal er geen activiteit zijn op de werf zelf. In die periode bouwt een staalbouwer de brug in een werkplaats.
 • Half juli start de aannemer met de bouw van de twee trappentorens.
 • In de tweede helft van augustus wordt dan als sluitstuk het brugdek op de trappentorens getild.
  De bovenkant van de brug wordt buiten de werfzone gemaakt en zal tijdens twee weekendnachten worden bevestigd, tussen 23 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s ochtends. Hiervoor zal de A8 tijdelijk worden afgesloten.

Onderhoud wegdek

Een aannemer zal tijdens de nachtelijke afzetting van de A8 van de gelegenheid gebruikmaken om het wegdek van de A8 lokaal een onderhoud te geven. Het gaat over een stuk van ongeveer 550 meter lang, tussen het kruispunt met de Rodenemweg en de brug van de A8 over de Edingesteenweg, ter hoogte van de Colruyt.

Hinder

Tijdens de bouw van de trappentorens zal er hoofdzakelijk gewerkt worden buiten het spitsverkeer. Om de werfzone te beveiligen zullen tijdens de werken de rijstroken versmald worden, maar het aantal rijstroken blijft behouden. Het is wel mogelijk dat de rechterrijstrook van de A8 wordt ingenomen voor bepaalde specifieke ingrepen die zonder innames niet kunnen gebeuren. Dat zal enkel buiten de spitsuren gebeuren.

Wanneer de voetgangersbrug wordt aangelegd, zal de A8 tijdens twee weekendnachten, tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends volledig afgesloten worden voor alle verkeer. Zodra er meer informatie bekend is over wanneer deze afsluitingen gepland zijn en hoe het verkeer wordt omgeleid, leest je op de website van Wegen en Verkeer.