Veelgestelde vragen over de Zennebrug
Waarom is de bouw van de Zennebrug nodig?
De Zennebrug zal de bestaande brug over de Zenne op de René Deboecklaan vervangen. Door een nieuwe Zennebrug te bouwen, komen er voet- en fietspaden tussen het Bevrijdingsplein en de nieuwe Zuidbrug. De Zennebrug zal perfect aansluiten op de Zuidbrug en zal een veilige oversteek voor alle weggebruikers mogelijk maken tussen het Bevrijdingsplein en Sint-Rochus.
Hoe zal de Zennebrug eruit zien?
De Zennebrug wordt uitgevoerd als een stalen brug en zal door alle soorten verkeer gebruikt kunnen worden, met name:
- Autoverkeer: op de brug zijn twee rijstroken voorzien. Op de brug geld teen snelheidsbeperking van 50km/uur.
- Openbaar vervoer: het openbaar vervoer kan gebruik maken van deze brug.
- Fietsverkeer: langs beide zijden van de brug zijn twee enkelrichtingsfietspaden voorzien.
- Voetgangers: ook voor de voetgangers is er een apart voetpad voorzien.
Wie gaf de opdracht om de Zennebrug te bouwen?
De stad Halle is de opdrachtgever van de Zennebrug. De stad heeft de aannemer aangeduid en heeft de leiding over de werken. Voor meer info kan je contact opnemen met Openbare Werken.
Wie betaalt de Zennebrug?
In tegenstelling tot de Zuidbrug en de Sint-Annabrug is de Zennebrug geheel voor rekening van de stad Halle.
Hoeveel zal de Zennebrug kosten?
Met de bouw van de Zennebrug is een investering gemoeid van bijna € 4.300.000 (inclusief BTW). Hierin zit ook de heraanleg vervat van de René Deboecklaan tussen het Bevrijdingsplein en de Zennebrug waarbij we ook onmiddellijk zorgen voor een afgescheiden fiets/voetpad. Deze investering is voor rekening van de stad Halle.
Hoe lang gaan de werken duren?
Het is nog niet duidelijk wanneer de werken zullen starten. Omdat de Zennebrug en de Zuidbrug met elkaar worden verbonden, spreekt het voor zich dat de werken het best op elkaar worden afgestemd. De stad wil de hinder voor bewoners, handelaars en bezoekers tot een minimum beperken. Maar voor er gestart kan worden met de werken aan de Zuidbrug moet de N.V. Vlaamse Waterweg eerst nog een aantal technische uitvoeringsmodaliteiten uitklaren.
Hoe zal de Zennebrug de mobiliteit in Halle verbeteren?
De Zennebrug zorgt voor een veilige verbinding tussen de nieuwe Zuidbrug en het Bevrijdingsplein. Voortaan beschikken ook de fietsers over een afgeschermd fietspad.
Samen met de Zuidbrug komt er door de Zennebrug een vlottere verbinding tussen het Bevrijdingsplein en Sint-Rochus. Auto’s moeten niet meer omrijden via de Bospoortbrug om naar Sint-Rochus of Buizingen te rijden. Daardoor geraken auto’s sneller over het kanaal. Bovendien wordt de omgeving van de Suikerkaai en de Bospoortbrug aangenamer en veiliger.
Zal de Zennebrug beter zijn voor de voetgangers?
Ja!
Door de Zennebrug is er een veilig voetpad tussen het Bevrijdingsplein en de nieuwe Zuidbrug. Het voetpad op de Zuidbrug is volledig afgeschermd van het autoverkeer.
Zal de Zennebrug beter zijn voor de fietsers?
Ja!
Door de Zennebrug is er een veilig fietsad tussen het Bevrijdingsplein en de nieuwe Zuidbrug. Het fietspad op de Zuidbrug is volledig afgeschermd van het autoverkeer.
Zal mijn huisvuil nog ingezameld worden?
Voor de inzameling van het huisvuil verandert er niets. Dus jouw afvalzakken mag je zoals nu de avond voordien aanbieden (vanaf 18u) aan jouw woning.
Kan ik tijdens de werken verhuizen?
Tijdens de werken kan je verhuizen. Verhuiswagens kunnen de Suikerkaai en omliggende straten bereiken via de Willamekaai. Maar vraag wel tijdig een vergunning aan bij mobiliteit als je een verhuiswagen, container of lift wil stationeren op de openbare weg. Bij mobiliteit kunnen ze je uitgebreid informeren over de hinder waar je best rekening mee houdt. Ook zal mobiliteit bepaalde aanvragen eerst aftoetsen bij de aannemer.
In principe moet je een vergunning minimum zeven werkdagen op voorhand aanvragen. Maar als gevolg van de werken raden we toch aan om je aanvraag veel vroeger in te dienen. Je moet zelf ook de nodige verkeersborden plaatsen. Deze kan je huren bij Fietspunt Halle.
Kunnen de hulpdiensten mijn woning vlot bereiken?
Jouw woning blijft bereikbaar voor de hulpdiensten. Tijdens de werken zullen hier de nodige voorzieningen getroffen worden. De hulpdiensten zijn in principe ook op de hoogte van de werken. We raden je wel aan om tijdens een noodoproep te vermelden dat je in een werfzone woont. Verwijs eventueel bij je noodoproep naar de website www.hallemaalbruggen.be. Op die manier ben je ook zeker dat er geen kostbare tijd verloren gaat.
Kunnen koerierdiensten onze woning bereiken?
- Bestel je regelmatig online pakjes? In principe kan de betrokken koerierdienst jouw woning bereiken maar breng deze op de hoogte van de werken en raadpleeg vooraf onze verkeersinfo-pagina.
- Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je het adres van een familielid, een vriend(in) of jouw werkplek opgeeft.
- Bij uitzonderlijke leveringen, vooral met zwaar vervoer, neem je best contact op met de aannemer.
info aannemer: THV Herbosch-Kiere NV – Viabuild NV - Sint-Jansweg 7, Haven 1558 - 9130 KALLO | Werfleider: Koen Bosschaert (Koen.BOSSCHAERT@eiffage.com)