Veel gestelde vragen over de Klarabrug
Waarom is de bouw van de Klarabrug nodig?
Voor de voetgangers die van het station of de Sint-Rochuswijk naar het centrum willen wandelen, zal de gloednieuwe Klarabrug aardig wat tijdswinst opleveren. Nu moeten ze een ommetje maken via de Bospoortbrug of de Nederhembrug maar door de bouw van de voetgangersbrug zal je rechtstreeks van het station de oversteek over de sporen en het kanaal kunnen maken.
Door de bereikbaarheid van het station en het centrum te optimaliseren, hopen we dat nog meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Wie met de trein of met de bus tot het station rijdt, is dankzij de nieuwe brug zeer snel in het centrum. De Klarabrug zal immers aansluiten op de bestaande voetgangersbrug over de spoorweg en zal landen op de Willamekaai in de buurt van de Dijkstraat (beter bekend als de ‘waggelbrug’). Van daaruit sta je op nauwelijks 5 minuten in het centrum.
Ook willen we met deze voetgangersbrug mensen aanmoedigen om voor kleine afstanden niet langer gebruik te maken van de wagen. Inwoners die van Sint-Rochus naar Halle moeten of omgekeerd, gebruiken immers nog al te vaak de wagen. Met deze brug hebben twijfelaars niet langer een excuus. Bovendien ben je verlost van alle parkeerzorgen.
De brug zal ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ook fietsers kunnen met hun fiets over de brug maar ze moeten wel afstappen.
Wie bouwt de Klarabrug?
De Vlaamse Waterweg is de opdrachtgever van de Klarabrug. Dit agentschap van de Vlaamse overheid heeft een aannemer aangeduid en heeft ook de leiding over de werken. Je kan de Vlaamse Waterweg contacteren via https://www.vlaamsewaterweg.be/contact.
Wie betaalt de Klarabrug?
Deze voetgangersbrug is volledig voor rekening van de N.V. Vlaamse Waterweg. De stad komt dus niet tussenbeide voor de financiering van deze brug.
Hoe lang gaan de werken duren?
In september 2018 werden er al voorbereidende werken uitgevoerd. Vanaf 7 januari 2019 starten de oeverwerken langs de Willamekaai en de Graankaai. Die werken zullen ruim een jaar duren, pas daarna kan de bouw van de brug starten. Vermoed wordt dat de Klarabrug begin 2020 zal voltooid worden. Een stand van zaken vind je hier: Waar werken we?
Zal de Klarabrug beter zijn voor de voetgangers?
Ja! Voor de voetgangers die van het station of de Sint-Rochuswijk naar het centrum willen wandelen, zal de gloednieuwe Klarabrug heel wat tijdswinst opleveren. Nu moeten ze een ommetje maken via de Bospoortbrug of de Nederhembrug maar door de bouw van de voetgangersbrug kan je van het station meteen de oversteek over de sporen en het kanaal maken.
Zal de Klarabrug beter zijn voor de fietsers?
Fietsers die van het station naar het centrum willen, moeten geen ommetje meer maken via de Bospoortbrug of de Nederhembrug. Dankzij de Klarabrug kunnen ze van aan het station rechtstreeks de oversteek maken over de sporen en het kanaal. Maar omdat dit een voetgangersbrug is moeten fietsers wel afstappen. De tijdswinst zal eerder minimaal zijn. Maar het spreekt voor zich dat een verplaatsing via deze voetgangersbrug een stuk veiliger is dan de route via de Nederhembrug of de Bospoortbrug. Vooral de Bospoortbrug en de Sasbrug zijn twee locaties waar je als autobestuurder maar ook als fietser vaak ogen te kort hebt, omdat op deze bruggen geen aparte fietspaden voorzien zijn en ook de fietssnelweg hier op uitmondt.
Waarom werd er niet gekozen voor een fietsersbrug?
De Klarabrug sluit aan op de bestaande voetgangersbrug over de sporen. Deze is te smal om fietsverkeer toe te laten. Om die reden zal er ook op de Klarabrug een fietsverbod gelden. Fietsers kunnen echter wel met de fiets aan de hand de oversteek over het kanaal maken.
Mag ik met de fiets over de huidige brug over de sporen?
De bestaande brug over de sporen is te smal om fietsverkeer toe te laten. Uiteraard mag met je met de fiets aan de hand de oversteek maken. Dit geldt ook voor de nieuwe Klarabrug.
Zal de Klarabrug de mobiliteit in Halle verbeteren?
Door de Klarabrug krijgen voetgangers en fietsers een rechtstreekse verbinding tussen het station en het centrum. Hierdoor zal er ook iets minder fietsverkeer zijn langs enerzijds de Bospoortbrug en de Basiliekstraat en anderzijds de Nederhembrug en de Sasbrug (Fons Vandemaelestraat). Vooral de Bospoortbrug en de Sasbrug zijn twee locaties waar je als autobestuurder maar ook als fietser vaak ogen te kort hebt, omdat op deze bruggen geen aparte fietspaden voorzien zijn.
Waarom werd de Klarabrug niet doorgetrokken over de Zenne?
Deze mogelijkheid werd onderzocht. De brug zou dan landen op de Leide maar deze ligt opmerkelijk lager dan de Willamekaai. De brug zou daardoor af te rekenen hebben met een te grote hellingsgraad. Enkel ter hoogte van de Dijkstraat blijft het niveauverschil beperkt. Een verlenging zou bovendien de kostprijs fors de hoogte injagen. Bij de verdere uitwerking van het landschapspark, en meer bepaald de herinrichting van het gebied rond de Zenne tussen Dijkstraat en Nederhembrug wordt dit opnieuw bekeken.
Waarom landt de Klarabrug langs de kant van het kanaal en niet langs de kant van de Dijkstraat?
Onder een brug op de openbare weg moet er een doorgang zijn van minstens 4,4 meter – ook om een vlotte doorgang te garanderen voor alle veiligheidsdiensten. Mocht de Klarabrug ook de Willamekaai overbruggen, krijg je door de beperkte open ruimte een zeer steile landing langs de kant van de Dijkstraat. En dat zou niet echt comfortabel zijn voor de gebruikers van de brug. Daarom wordt de Willamekaai hertekend zodat de brug vlakbij het kanaal kan landen.
Is er een lift voorzien voor minder mobiele gebruikers?
De Vlaamse Waterweg heeft geen lift voorzien maar wel een hellend vlak zodat ook minder mobiele gebruikers van de brug gebruik kunnen maken. Ook aan de bestaande voetgangersbrug over de sporen is er een hellend vlak, zowel langs de zijde van de Vandenpeereboomstraat en de Graankaai.
Blijft de parking aan de voormalige Zeepziederij Klaar beschikbaar en welk parkeerregime zal hier van toepassing zijn?
De parking blijft behouden maar deze zal na de aanleg van de Klarabrug wel een aantal plaatsen minder tellen.
Vandaag kan je hier onbeperkt parkeren maar daar komt verandering in. Het station kan door de nieuwe brug zeer snel bereikt worden via de Willamekaai waardoor de kans zeer groot is dat pendelaars zich hier ’s morgens gaan parkeren. Deze parking is echter bestemd voor bewoners en bezoekers aan onze stad. Na de aanleg van de brug zal deze parking daarom een blauwe zone worden, waar je enkel met een parkeerschijf of een bewonerskaart kan parkeren.
Zal mijn huisvuil nog ingezameld worden?
Voor de inzameling van het huisvuil verandert er niets. Dus jouw afvalzakken mag je zoals nu de avond voordien aanbieden (vanaf 18u) aan jouw woning.
Kan ik tijdens de werken verhuizen?
Tijdens de werken kan je verhuizen. Verhuiswagens kunnen de Suikerkaai en omliggende straten bereiken via de Willamekaai. Maar vraag wel tijdig een vergunning aan bij mobiliteit als je een verhuiswagen, container of lift wil stationeren op de openbare weg. Bij mobiliteit kunnen ze je uitgebreid informeren over de hinder waar je best rekening mee houdt. Ook zal mobiliteit bepaalde aanvragen eerst aftoetsen bij de aannemer.
In principe moet je een vergunning minimum zeven werkdagen op voorhand aanvragen. Maar als gevolg van de werken raden we toch aan om je aanvraag veel vroeger in te dienen. Dit kan via het online aanvraagformulier. Je moet zelf ook de nodige verkeersborden plaatsen. Deze kan je huren bij Fietspunt Halle.
Kunnen de hulpdiensten mijn woning vlot bereiken?
Jouw woning blijft bereikbaar voor de hulpdiensten. Tijdens de werken zullen hier de nodige voorzieningen getroffen worden. De hulpdiensten zijn in principe ook op de hoogte van de werken. We raden je wel aan om tijdens een noodoproep te vermelden dat je in een werfzone woont. Verwijs eventueel bij je noodoproep naar de website www.hallemaalbruggen.be. Op die manier ben je ook zeker dat er geen kostbare tijd verloren gaat.
Kunnen koerierdiensten mijn woning bereiken?
- Bestel je regelmatig online pakjes? In principe kan de betrokken koerierdienst jouw woning bereiken maar breng deze op de hoogte van de werken en raadpleeg vooraf onze verkeersinfo-pagina.
- Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je het adres van een familielid, een vriend(in) of jouw werkplek opgeeft.
- Bij uitzonderlijke leveringen, vooral met zwaar vervoer, neem je best contact op met de aannemer.
info aannemer: THV Artes Roegiers NV – Smet F&C NC - Burchtstraat, 89 - 9150 Kruibeke | werfleider: David De Clercq (Oeverwerk.HalleTHV@artesroegiers.be)