Oeverwerken Suikerkaai: éénrichtingstraat vanaf 18 februari

Vanaf 18 februari start de Vlaamse Waterweg met oeverwerken langs de Suikerkaai. Daardoor wordt de Suikerkaai voorlopig een eenrichtingstraat (in de richting van de Bospoortbrug).

  1. Aan de afslag naar de industriezone (waar onder meer bouwmaterialen Denayer is gehuisvest) wordt een stuk talud afgegraven en wordt een nieuwe toegangsweg naar de bedrijven aangelegd. Op die manier blijft de KMO-zone toegankelijk.
  2. Van zodra deze klus geklaard is, wordt het verkeer van en naar de bedrijven langs deze nieuwe weg geleid en wordt de werfzone uitgebreid. Dat is nodig om te kunnen starten met de verstevigingswerken van de oever.

Hierbij wordt ook een rijstrook ingepalmd van de Suikerkaai waardoor deze een eenrichtingsstraat wordt. Dit vanaf de vernieuwde afslag ter hoogte van de KMO-zone . Het verkeer op de Suikerkaai mag enkel nog in de richting van de Bospoortbrug rijden. Op de René De Boecklaan (Zennebrug) daarentegen kan het verkeer nog steeds in beide richtingen rijden, de KMO-zone blijft dus vlot bereikbaar. 

Concreet:

  • Vanaf het Bevrijdingsplein kan je nog steeds met de wagen naar het centrum van de stad rijden.
  • Bewoners van de Suikerkaai en de aanpalende straten kunnen niet meer via het Bevrijdingsplein het centrum verlaten, wel via de Basiliekstraat, de Arkenvest en de Bergensesteenweg.
  • Ook bezoekers van het grootwarenhuis Delhaize kunnen niet meer via het Bevrijdingsplein het centrum verlaten, wel via de Basiliekstraat, de Arkenvest en de Bergensesteenweg.
  • Het vrachtverkeer of bezoekers voor de KMO-zone kunnen deze steeds bereiken via het Bevrijdingsplein. Zij kunnen ook de bedrijvenzone opnieuw verlaten via het Bevrijdingsplein. Op de René De Boecklaan (Zennebrug) kan het verkeer immers nog steeds in beide richtingen rijden.

Omleiding fietsers

Ook fietsers moeten zich houden aan de gewijzigde rijrichting op de Suikerkaai. Toch merken we regelmatig fietsers op die in de richting van het Bevrijdingsplein rijden. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties ter hoogte van de werfzone omdat de rijweg er bijzonder smal is.  

Fietsers die van de Bospoortbrug naar het Bevrijdingsplein willen fietsen, volgen dus best de omleiding via de Basiliekstraat, Arkenvest en Bergensesteenweg. Denk aan je eigen veiligheid! 

Opgelet: De planning van deze werken kan bijgestuurd afhankelijk van de weersomstandigheden.