Veelgestelde vraag | Waarom is de bouw van de Zuidbrug nodig?

In 2020 starten de langverwachte werken aan de Zenne- & Zuidbrug. Gevolg is dat de Suikerkaai, één van de belangrijkste invalswegen naar de stad, maandenlang afgesloten blijft voor het doorgaand verkeer. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact zal hebben op de mobiliteit.

We begrijpen dat inwoners, handelaars of bezoekers tal van vragen hebben. Het antwoord op al die vragen, vind je hier: veel gestelde vragen

Waarom is de bouw van de Zuidbrug nodig?

Dat is de vraag die we deze week voor jullie verder toelichten. 

De Zuidbrug zal op termijn al het verkeer verwerken van de Bospoortbrug. Deze brug is tot op de draad versleten en dus aan vervanging toe. Omdat de N.V. Vlaamse Waterweg op termijn het kanaal zal verbreden en verdiepen, wordt de Bospoortbrug vervangen door een beweegbare brug. Dit is nodig om de grotere schepen door het centrum te kunnen laten varen. Zo’n beweegbare brug zou echter lange wachttijden veroorzaken voor wie naar Sint-Rochus of het centrum wil. Daarom heeft de stad aangedrongen op een alternatieve brug en dat wordt dus de Zuidbrug. 

Bovendien heeft de Zuidbrug tal van verschillende voordelen:

  • er komt een vlottere verbinding tussen het Bevrijdingsplein enerzijds en Sint-Rochus en de stationsomgeving anderzijds. Auto’s moeten niet meer omrijden via de Bospoortbrug. Omdat het verkeer richting Sint-Rochus en Buizingen gescheiden wordt van het verkeer dat naar het centrum wil, zal het een pak stuk rustiger worden op de Suikerkaai en in de omgeving van de Bospoortbrug. Ook voor fietsers en voetgangers komt er een veilige verbinding op de brug. Het fiets- en voetpad zijn daarbij afgeschermd van het autoverkeer.
  • van zodra de Zuidbrug in gebruik zal zijn, zal de Bospoortbrug enkel nog voor het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers bruikbaar zijn. Hierdoor wordt de omgeving rond de Bospoortbrug autoluw, aangenamer en veiliger. De woonkwaliteit op deze plaats zal verhogen, kinderen kunnen zich veiliger van en naar de scholen in de stad verplaatsen en de omgeving kan een gezellige plek worden, wat het commerciële hart van onze stad ten goede komt.
  • met deze werken wordt ook gedeeltelijk een stuk van de fietssnelweg tussen Lembeek en Brussel gerealiseerd.
Meer info en contact:
Terug naar overzicht