Deel deze inhoud via email

Graankaai en parking Willamekaai voorlopig dicht door bouw nieuwe voetgangersbrug

Door de slechte weersomstandigheden wordt de planning bijgestuurd van de oeverwerken voor de aanleg van de voetgangersbrug over het kanaal. Zo wordt de Graankaai vanaf 4 februari opnieuw opengesteld voor het verkeer.  

De nieuwe voetgangersbrug, die de Sint-Annabrug zal heten, zal aansluiten op de bestaande voetgangersbrug over de spoorweg en zal landen op de Willamekaai in de buurt van de Dijkstraat, vroeger beter bekend als het ‘waggelbruggetje’. Door deze nieuwe brug kunnen fietsers en voetgangers rechtstreeks de oversteek maken van het station naar het centrum.

Flinke tijdswinst voor voetgangers en fietsers

  • De nieuwe brug zal een mooie tijdswinst opleveren voor fietsers en voetgangers die van de stationsomgeving naar het centrum van de stad willen. Zij moeten niet langer een ommetje maken via de Bospoortbrug of de Nederhembrug.
  • Dit zal ongetwijfeld meer mensen aanmoedigen om met het openbaar vervoer naar Halle te komen. Het bus- en treinstation worden met de voetgangersbrug als het ware dichter bij het centrum gebracht.
  • Ook zal de voetgangersbrug meer inwoners overtuigen om minder vaak de wagen te gebruiken voor korte verplaatsingen tussen de Sint-Rochuswijk en het centrum van de stad.

Start oeverwerken

Vanaf 7 januari 2019 starten de oeverwerken langs de Willamekaai en de Graankaai. Die werken zullen ruim een jaar duren, pas daarna kan de eigenlijke bouw van de brug starten.

  • Oeverwerken Willamekaai

Vanaf 7 januari wordt de parking aan de voormalige zeepfabriek Klaar tijdelijk gesloten, de Willamekaai zal in de toekomst immers een bochtje maken opdat de voetgangersbrug de nodige ruimte krijgt om te landen op de Willamekaai. Eenmaal de weg hertekend is, wordt de parking opnieuw opengesteld en starten de effectieve oeverwerken.

Tijdens de werken zal het autoverkeer meestal gebruik kunnen maken van de  Willamekaai. Enkel op het ogenblik dat de bestaande weg opnieuw aangesloten wordt op de nieuwe omleidingsweg zal de Willamekaai volledig afgesloten worden voor het verkeer. Deze werken waren voorzien van maandag 28 tot en met woensdag 30 januari maar door de slechte weersomstandigheden zijn deze voor onbepaalde tijd uitgesteld.

  • Voor fietsers en voetgangers is er een omleiding voorzien via de Slingerweg, de Leide en de Dijkstraat.
  • Auto’s kunnen het best omrijden via de Sasbrug, de Nederhembrug, de Vandenpeereboomstraat en de Bospoortbrug.
  • Oeverwerken Graankaai

Van 7 tot met 24 januari worden er voorbereidende werken uitgevoerd langs de Graankaai, gedurende deze periode is de Graankaai afgesloten voor alle verkeer.

  • Fietsers en voetgangers kunnen het best gebruik maken van de Willamekaai.
  • Voor de auto’s is er een omleiding voorzien via de Vandenpeereboomstraat. 

Aansluitend zouden er ook riolerings- en oeverwerken uitgevoerd maar deze werken zijn door de slechte weersomstandigheden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat betekent dat de Graankaai vanaf 4 februari opnieuw zal opengesteld worden voor het verkeer. Opgelet: het fietspad blijft wel onderbroken. 

Deze data zijn onder voorbehoud. Weersomstandigheden of onvoorziene problemen kunnen ervoor zorgen dat de planning eventueel moet worden bijgestuurd.

www.hallemaalbruggen.be

Naast de Sint-Annabrug start de Vlaamse Waterweg binnenkort ook met de bouw van de Zuidbrug en de stad Halle met de bouw van een nieuwe Zennebrug. Deze werken zijn één van de grootste die al uitgevoerd zijn in de stad en zullen ook een grote impact hebben op de mobiliteit. Om jullie zo goed mogelijk te informeren, lanceert de stad de website www.hallemaalbruggen.be.

Op deze website ontdek je hoe deze bruggen de mobiliteit zullen verbeteren. Van zodra de werken starten aan de Zennebrug en de Zuidbrug, geven we ook een overzicht van welke omleidingen je tijdens de werken het best kan volgen en hoe de handelaars bereikbaar blijven.

Lees meer op halle.be