×

Sint-Veroonsmars erkend als immaterieel Vlaams erfgoed

Sinds midden 2017 is er er een werkgroep met als doel om de Sint-Veroonsmars te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Want zoals een belangrijk gebouw kan erkend worden als erfgoedmonument, zo kunnen ook belangrijke en unieke tradities erkend worden als cultureel erfgoed.  Gedurende meer dan anderhalf jaar werd onder leiding van Jef Devillé, later overgenomen door Dirk Vandenplas, als voorzitter en Hugo Hernie als secretaris, een dossier voorbereid samen met de verantwoordelijken van de verschillende soldatengroepen en met de kasdragers. Met succes, op 25 juni kwam er het heugelijke bericht dat de erkenning binnen is!

Eeuwenoud, springlevend

De Veroonmars in Lembeek (Halle) gaat jaarlijks door op paasmaandag. Honderden Lembekenaren trekken er dan op uit als soldaat, samen met vele bedevaarders die het zilveren schrijn van hun patroonheilige Sint-Veroon begeleiden. 2019 was een topeditie met 600 deelnemende soldaten en maar liefst 2.000 bedevaarders.

Waarom uniek?

  • De kosten van de deelnemers voor buskruit en muziek worden door de ganse dorpsgemeenschap gedragen.
  • Weken voor de processie worden de koppen bij elkaar gestoken om de nodige afspraken te maken. De traditie en gebruiken, mondeling van generatie op generatie overgeleverd, spelen hierin een zeer belangrijke rol.
  • Omdat een soldatenprocessie waarbij muziek te paard wordt gespeeld uniek is in Vlaanderen.

Kortom, een ijzersterk dossier.

 

Meer info en contact