Wordt verwacht: het Koninklijk blazoen van Pothast

den AST stelt gerestaureerde stukken voor
Koninklijk Blazoen Roland de LattreKoninkljk blazoen Roland de Lattre (© W. Everaert)

Het museum liet enkele topstukken restaureren die een bijzondere link hebben met het Halse muziekleven en de schilder Pothast: een blazoen en de vlag van de koninklijke Koorkring Roland de Lattre.

Een koninklijk blazoen

De Koninklijke Koorkring Roland de Lattre Halle ontstond in september 1842 en kon zich al snel profileren als een van ’s lands beste amateurkoren. Dirigent Jules Denefve (1849-1864) en erevoorzitter François Servais (1842-1866) hebben zeker een rol gespeeld in de gestage opgang van de koorkring. Het koor won de ene medaille na de andere op festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland. Die
sierden wellicht het bordeauxrode vaandel dat de vereniging in 1845 liet maken. Naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan in 1892 bestelde de koorkring een nieuwe vlag. De oude vlag werd ingelijst in een kader voorzien van de lijfspreuk ‘Toujours d’Accord’ en opgehangen in het lokaal. Vanaf de jaren 1970 doofde het koor uit en gingen de overblijvende zangers zingen bij het Koninklijk Sint-Gregoriuskoor. In 1992 kwam er officieel een einde aan de 150-jarige werking en werden het archief en de overblijvende objecten overgedragen aan het Zuidwestbrabants Museum. Daar werden beide vlaggen tentoongesteld tot 2014. Ze werden met de rest van de museumcollectie overgedragen aan vzw den AST. De monumentale lijst van de oude vlag werd in 2017 gerestaureerd en de vlag zelf
onderging in 2019 een behandeling.

Pothast?

Het blazoen werd geschilderd door de Nederlander Hendrik Antoon Pothast die een tijdje in Halse Basiliekstraat heet gewoond. Uitzonderlijk wordt ook 1 van de oudste zichten op de stad (ca. 1880) tentoongesteld. Dit schilderij wordt tijdelijk ontleend uit een privé-collectie.

Niet te missen dus!

Van april tot oktober te zien in den AST.

Meer weten? Lees het volledige artikel over  'Het Koninlijk blazoen en Hendrik Pothast' in het volgende nummer van Hallensia.

 

 

Terug naar overzicht