2019 = Bruegeljaar

Blijf op de hoogte!

In 2019 is Bruegel 450 jaar geleden overleden, een feestelijk jaargetijde! Zowel het landschap als de bewoners van het Pajottenland waren voor Bruegel een ware inspiratiebron. Daarom overspoelen we het Pajottenland en de Zennevallei volgend jaar met Bruegelactiviteiten. Geen paniek, je hoeft geen fan te zijn van Bruegel om van de feestelijkheden te genieten. Fietstochten, banketten, tentoonstellingen, kunstwandelingen, theaterstukken, lezingen, muzikale verrijkingen en vele andere activiteiten zullen ons volgend jaar meevoeren in de tijd van Bruegel. Blijf je graag op de hoogte? Like dan de facebookpagina ‘Bruegel 2019’ en surf naar onze website www.bruegel2019.be!

Ook den AST doet mee!
NAJAAR 2019
Reizende tentoonstelling 'Uit Breugel gegrepen: objecten van bij ons'

De tentoonstelling brengt de gebruiksvoorwerpen op de schilderijen ‘De Boerenbruiloft’ (1566–1567) en ‘De triomf van de dood’ (1562) tot leven door op zoek te gaan naar hun archeologisch equivalent. Samen met de bezoeker gaan we op zoek naar de oorsprong van de voorwerpen en naar hun betekenis op de schilderijen. Door de kunstwerken tastbaar te maken word je meegenomen in de 16e-eeuwse cultuur die wordt verbeeld in zijn schilderijen. Op het einde van je bezoek zal blijken dat deze op het eerste zicht zeer tegenstrijdige schilderijen uiteindelijk dezelfde boodschap in zich dragen.

Het archeologische ensemble wordt gevormd door stukken uit de lokale collecties van ‘den AST’ Halle, het archeologisch museum van de abdij van Affligem, het Kasteel van Gaasbeek en van het onroerend erfgoeddepot van de provincie Vlaams-Brabant.

De tentoonstelling doorkruist het Pajottenland gedurende het Bruegeljaar en houdt achtereenvolgens halt in Roosdaal, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Affligem.

 

Terug naar overzicht