Nieuw en tijdelijk te zien: Pothast

den AST liet enkele topstukken restaureren die een link hebben met het Halse muziekleven en de schilder Pothast. Het metalen blazoen van de koninklijke Koorkring Roland de Lattre is een echt pronkstuk geworden. Wat is er zo bijzonder aan?

Amateurkoor met nationale faam

De Koninklijke Koorkring Roland de Lattre werd opgericht in 1842 en ontpopte zich tot een van de beste amateurkoren in ons land. Vanaf de jaren 1970 doofde het koor uit. Het archief en de overblijvende herinneringen aan het koor, zoals vlaggen en een metalen blazoen, kwamen bij den AST terecht.

Prachtig blazoen en uniek schilderij

Het metalen blazoen werd grondig gerestaureerd. Het is geschilderd door Hendrik Antoon Pothast (1847-1929), een Nederlandse schilder die vijf jaar in Halle woonde. Hij maakte het in 1881 voor de optocht ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Stéphanie – dochter van Leopold II – en aartshertog Rudolf van Oostenrijk. Naast het prachtige blazoen kan je ook een panoramisch zicht op Halle bewonderen, ook geschilderd door Pothast. Het dateert van rond 1880, maar onze stad is er nog zo herkenbaar op!

Tot eind oktober stelt den AST deze topstukken tentoon.

Terug naar overzicht