Sint-Martinusbasiliek

Je vindt hier de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens de overlevering in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen de belegeraar Filips Van Kleef. Volg de verhalen, verteld door de vele glasramen en kom te weten hoe Halle dankzij zijn zwart miraculeus beeld uitgroeide tot bedevaartsoord.

Ontdek de unieke 14de eeuwse apostelbeelden die een belangrijke plaats innemen in de Europese kunstgeschiedenis en beeld je in hoe de priester in vroeger tijden zijn parochianen toesprak van op de barokke preekstoel uit de 17de eeuw of de biecht afnam in één van de biechtstoelen in Lodewijk XVI-stijl. Bewonder in de Trazegniekapel het albasten retabel uit 1533 in renaissancestijl van de hand van Jan Mone. Bekijk zeker ook het bruidsboeket van H.K.H. Prinses Mathilde van België en sta stil bij de graftombe van Joachim, zoon van Lodewijk XI en het borstbeeld van Justus Lipsius, de eerste geschiedschrijven van Halle.

In 1946 verheft Paus Pius XII de kerk tot Basilica Minor en de kerk ontvangt de typische symbolen van een basiliek: het Tintinabulum en de Umbrella, van de hand van Camille Colruyt. Vergeet vooral de doopkapel met de doopvont in geslagen koper uit 1446 niet te bezoeken.

Zet ook zeker de schatkamer op je verlanglijstje en bewonder de vele Koninklijke geschenken en de eeuwenoude boomstronk! (op afspraak of op O.L.H.-Hemelvaart, Pinksterzaterdag, Pinkstermaandag, of Kermis t' Halle. Op Pinksterzondag (23 mei 2010) kan de schatkamer bezocht worden na de doortocht van de Mariaprocessie op de Grote Markt)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Sint-Martinusbasiliek
Grote Markt zn, 1500 Halle
Thema
Prijs
gratis
Contact
toerisme@halle.be
Telefoonnummer: +32 2 356 42 59