×

Opgelet

Omwille van de huidige situatie rond het Coronavirus, werken onze staddiensten enkel nog op afspraak.

Hoe maak je een afspraak?

Surf naar www.halle.be/afspraak-maken
Bel naar 02 365 99 00.
of mail naar info@halle.be

 

Sectie

Nieuws

Eerstelijnszone start met brononderzoek in Zennevallei om nieuwe coronagolf in te dammen

De Eerstelijnszone Zennevallei start eerstdaags met bron tracing of brononderzoek. Hierbij proberen we in kaart te brengen op welke locatie iemand besmet raakte. Bij contact tracing wordt achterhaald, met wie een besmet persoon zoal contact heeft gehad. Maar als verschillende besmettingen kunnen herleid worden tot een bepaalde locatie, kunnen we ook zeer gericht maatregelen nemen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Opnieuw veiliger sporten in Halle

Met het stijgend aantal coronabesmettingen moeten we opnieuw voorzichtiger sporten. Halle heeft daarom, in nauw overleg met Sport Vlaanderen, een aantal nieuwe huisregels uitgewerkt voor het gebruik van de stedelijke sportaccommodatie. Goed nieuws ook voor de speelstraten die binnenkort onze sport- en spelkar verwachten. Deze activiteiten kunnen gewoon doorgaan zoals gepland.

Voorlopig geen evenementen in Halle

De lokale veiligheidscel kwam afgelopen dinsdag samen in Halle. Er werden een aantal nieuwe beslissingen genomen om een tweede golf van het coronavirus in onze stad te vermijden. In Halle worden voorlopig alle evenementen tot en met 31/08 opgeschort. Het gaat om alle publieke evenementen, kermissen, buurtfeesten en alle andere happenings. Dat voorstel werd dinsdag door de Lokale Veiligheidscel aan de provinciegouverneur voorgelegd, die zich niet tegen de beslissing verzet. Met deze bijkomende maatregelen proberen we het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan en het risico op de verspreiding van het virus in onze stad te minimaliseren. Ook de markten krijgen opnieuw een vast parcours.

Ga je naar de wekelijkse markt? Vergeet je mondmasker niet!

Ga je donderdag of zaterdag naar de wekelijkse markt? Leuk! Maar vergeet je mondmasker niet. Door het dragen ervan te verplichten willen we een verdere verspreiding van het virus voorkomen. En we vinden het ook belangrijk dat marktkramers en bezoekers zich veilig voelen.

Bib Essenbeek gaat terug open vanaf 24/6

Het bibfiliaal in Essenbeek opent terug de deuren vanaf 24/6. Nog beter nieuws is dat de bib deze zomer ook op woensdag open blijft. De voorbije jaren was er een zomersluiting op woensdag in Essenbeek, maar er valt natuurlijk heel wat leesplezier in te halen vanwege de lange sluiting tijdens de coronacrisis. Naast boeken kan je er ook terecht voor tv-series en films uit te lenen. 

De bib ontvangt opnieuw bezoekers vanaf 2 juni

Juno fotografie

Goed nieuws! De bib ontvangt opnieuw bezoekers vanaf 2 juni. Je kan opnieuw zelf materiaal uitlenen. Inleveren van materiaal kan enkel via de inleverbox. Kranten lezen, studeren, printen, kopiëren of gebruik maken van onze computers kan voorlopig niet. Om praktische redenen werden ook de openingsuren aangepast en blijft de bibliotheek van Essenbeek helaas voorlopig gesloten. Ontdek snel alle afspraken.

Contactonderzoek - samen het coronavirus vertragen

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, werkt de overheid met contactonderzoek. Wat is dat en hoe gaat het in zijn werk? Ontdek het in deze video

Hoe omgaan met conflicten in het gezin?

Door de coronacrisis viel het openbaar leven stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan een dagdagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en geen vrijetijdsactiviteiten zijn risicofactoren voor conflicten in gezinnen. Wij geven alvast enkele tips die bijdragen tot een fijn en aangename sfeer in jouw gezin of relatie. 

Wacht niet met jouw pensioenaanvraag

Voorlopig houdt de federale pensioendienst geen zitdagen in het Sociaal Huis om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar dat mag geen reden zijn om je pensioen of inkomensgarantie tijdig aan te vragen. Want we blijven bereikbaar via de gratis pensioenlijn 1765 en www.mypension.be.

(Cyber)criminelen actief tijdens corona-crisis

Bescherm je tegen cybercriminelen tijdens je thuiswerk en als je online bent. Ze maken immers gebruik van het nieuws rond het coronavirus om via valse berichten geld en gevoelige informatie (paswoorden, codes,...) van je te stelen. 

Blijf online in contact met je buren via Hoplr!

Halle maakt sinds kort gebruik van Hoplr, een private en gratis buurtwebsite. Tof dat jullie intussen al met meer dan 1000 huishoudens aangesloten zijn bij dit buurtnetwerk! Dankzij Hoplr kunnen buren zonder enig risico makkelijk contact houden met elkaar.

Stad Halle blijft bereikbaar

Het stadhuis en het Sociaal Huis in Halle blijven bereikbaar maar enkel nog op afspraak, online en telefonisch. Op die manier voorkomen we wachtrijen aan de balies en kunnen we onze dienstverlening toch garanderen. Heel wat attesten en formulieren kan je trouwens online of telefonisch aanvragen.

Halle versoepelt mondmaskerplicht

Vanaf woensdag 19 augustus versoepelt Halle de mondmaskerplicht.  Op de pleinen in Lembeek en Buizingen valt de verplichting weg. Dit is ook het geval op de Sint-Rochusstraat (met uitzondering van het Dynastieplein). Tot slot mag je in de natuurreservaten en parken opnieuw genieten van een frisse neus zonder masker. Enkel in de parken in het stadscentrum draag je nog steeds een mondmasker.

Besmettingen Halle toegenomen: Hou je aan de veiligheidsmaatregelen!

In de periode van 25 tot 31 juli zijn er in ons land gemiddeld 517 coronabesmettingen per dag bijgekomen. Ook Halle doet het niet goed in de coronastatistieken. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano zit Halle boven de waarschuwingsdrempel. Het is dus enorm belangrijk dat we nu alle veiligheidsmaatregelen correct naleven. Met zijn allen hebben we de sleutels in handen om te voorkomen dat de versoepelingen waar we momenteel van genieten, worden teruggeschroefd.

Keer je terug van een buitenlandse vakantie? Vergeet je verplichte registratie niet, binnen de 48u voor je thuiskomst!

Wie vanaf zaterdag 1 augustus terugkeert uit het buitenland, moet het online formulier invullen op travel.info-coronavirus.be. Dit moet door iedereen die ouder is dan 16 jaar ingevuld en doorgestuurd worden. Dit ongeacht de groene, oranje of rode zone en ongeacht je vervoermiddel (auto, trein, vliegtuig,…). Ook mensen die vanuit een ander land naar België reizen en hier langer dan 48u zullen verblijven vullen het in. Enkel wie minder dan 48u in het buitenland was telt als uitzondering. 

Speelpleinwerking op sportcomplex De Bres wordt stopgezet na bevestigde coronabesmetting

De stad Halle heeft noodgedwongen de speelpleinwerking op sportcomplex De Bres stopgezet nadat één van de monitoren positief testte op het coronavirus. Op sportcomplex De Bres verbleven drie bubbels van maximum 50 kinderen. Alle  voorzorgsmaatregelen werden er ook zeer goed werden opgevolgd. Maar omdat het een animator betreft, willen we geen onnodige risico’s nemen en wordt de speelpleinwerking op het sportcomplex volledig stilgelegd. Voor de werking op het speelplein Joepie stelt er zich geen probleem. Alle ouders werden intussen individueel op de hoogte gebracht.   

De mondmaskers van de federale overheid: Praktische richtlijnen

Vanaf maandag 15 juni start via de apothekers de verdeling van de stoffen mondmaskers van de federale overheid. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Maar om een stormloop te voorkomen, gebeurt de afhaling via een vaste procedure waarbij de oudste inwoners voorrang krijgen.

Voedselbedeling tijdens corona

Door de coronacrisis hebben kwetsbare gezinnen het extra moeilijk en is het belangrijk dat de verdeling van voedselpakketten niet in het gedrang komt. De vrijwilligers van Halle Helpt gingen dan ook een handje toesteken.

Opnieuw veilig winkelhieren in Halle!

Vanaf 11/5 mag je opnieuw winkelhieren in Halle. De stad Halle, de Verenigde Handelaars en de ondernemersorganisatie Unizo zijn volop bezig met het treffen van een aantal voorzorgsmaatregelen zodat iedereen ook veilig en rustig kan shoppen. Maar we rekenen vooral op het gezond verstand van iedere klant of bezoeker.

Wat kan ik doen als ik anderen de maatregelen zie overtreden?

Houden je buren een feestje met vrienden of zitten mensen te dicht bij elkaar op een bankje of pleintje in de buurt? Aarzel dan zeker niet om meteen de politie te verwittigen.

 

Hulp nodig? Laat het ons weten!

Heb je nood aan een luisterend oor of een gezellige babbel? Hulp nodig met boodschappen doen of de hond uitlaten?  Halle Helpt staat voor jou klaar, met momenteel al zo’n 250 vrijwilligers! Deze oproep valt ook via een flyer eerstdaags in de bus van elke Halse 65+er.

Meld je voor Halle Helpt !

Meer en meer Hallenaren zetten zich in voor elkaar. Hier en daar worden al de eerste acties opgestart om andere inwoners te helpen. Zoveel solidariteit waarderen we enorm en willen we ook aanmoedigen. We lanceren daarom een vrijwilligerspunt.

Mag je met je fiets op de markt?

Maar nu de grootste zomerdrukte op de markten voorbij is, mag je opnieuw met de fiets op de markt. Dat heeft de Lokale Veiligheidscel beslist. Uiteraard mag je niet fietsen op het marktparcours. Maar je mag wel met de fiets aan de hand al je marktboodschappen afwerken.

Oktoberkermis en jaarmarkt Lembeek slaan jaartje over

Dit jaar zal er jammer genoeg geen jaarmarkt en oktoberkermis gevierd worden in Lembeek. Door de huidige veiligheidsmaatregelen kan de organisatie vzw Lembeek Leeft het evenement niet voorbereiden zoals het moet. En omdat er jaarlijks ook altijd veel volk afzakt naar de jaarmarkt, zou het bovendien zeer moeilijk zijn om alle voorzorgsmaatregelen te handhaven.

Welke maatregelen moet je vanaf vandaag volgen?

Afgelopen maandag kondigde de Nationale Veiligheidsraad nieuwe maatregelen aan om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Onze sociale bubbel wordt drastisch kleiner en ook voor evenementen gelden er nieuwe regels. We zetten ze even voor jullie op een rijtje.

UPDATE : Lokale Veiligheidscel bespreekt dinsdag nieuwe veiligheidsmaatregelen

UPDATE 28/07 14u30 | De Lokale Veiligheidscel, waar nagenoeg alle veiligheidsdiensten en de stad deel van uitmaken, heeft vanmorgen de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad uitgebreid besproken en een lokale vertaling gegeven. Maar voor we hierover communiceren willen we aantal aspecten aftoetsen met de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en het nationaal Crisiscentrum. Dat is wat de Nationale Veiligheidsraad lokale besturen ook heeft opgedragen. Van zodra onze eigen aanbevelingen ook groen licht krijgen van de provinciegouverneur of het Nationaal Crisiscentrum, zullen we hierover ook communiceren via website, stadsapp, Facebook en de media. We vermoeden dat dit woensdag zal gebeuren.   

Herstelplan na corona voor inwoners, handelaars en verenigingen

Halle heeft een herstelplan uitgewerkt dat inwoners, verenigingen, handelaars en ondernemingen meer ademruimte moet geven na de coronacrisis. Het gaat daarbij niet enkel om fiscale maatregelen. We voorzien ook tal van acties die het algemeen welzijn in onze stad bevorderen.

Wat met het skateprark, de atletiekpiste en andere sportterreinen in Halle?

Goed nieuws voor de skaters, lopers en andere sporters! Heel wat sportterreinen worden opnieuw opengesteld maar wel onder bepaalde voorwaarden en mits het naleven van de 5 basisregels. Zo zijn onze atletiekpiste en petanquebanen zijn opnieuw geopend en vanaf zondag 24 mei opent het skatepark ook opnieuw de deuren! Natuurlijk kunnen we enkel openen onder bepaalde voorwaarden, ontdek ze snel.

Halse handelaars over de coronacrisis

"De Halse handelaars hebben enorm veel steun aan elkaar. We respecteren elkaar nog meer dan vroeger en er is enorm veel solidariteit." (Bruno Vandierendonck, Horeca Halle). Het volledige verhaal van Christine, Bruno en Bram , ontdek je in de nieuwe Info Halle digitaal!

AZ Sint-Maria over de coronacrisis

Luc Gordts

"Tijdens de krokusvakantie werd duidelijk dat we ons best konden voorbereiden op het ergste. We hebben toen niet geaarzeld, gelukkig maar." Het volledige verhaal van Lieve Suenens, hoofdverpleegkundige op een corona-afdeling en Werner Devogelaere, hoofdverpleegkundige op de spoedgevallendienst in het AZ Sint-Maria Halle, ontdek je in de nieuwe Info Halle digitaal: www.halle.be/infohalledigitaal!

Buitenspeeldag wordt verplaatst naar 14 oktober

Waarschijnlijk hadden jullie het voelen aankomen: de Buitenspeeldag van 22 april kan omwille van het coronavirus niet doorgaan. Het zou geen goed idee zijn om - drie dagen na de paasvakantie - kinderen op te roepen om massaal buiten te gaan ravotten, zeker als de kans groot is dat de huidige maatregelen nog verlengd zullen worden.

Een boodschap van burgemeester Marc Snoeck

Een boodschap van burgemeester Marc Snoeck, speciaal voor jullie ! #HalleHelpt

Ook een vraag over het Coronavirus? Surf naar info-coronavirus.be

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het dreigingsniveau voor het nieuwe coronavirus opgetrokken tot 'zeer hoog'. Ze roept alle landen op om zich voor te bereiden op het virus. Intussen zijn wereldwijd al meer dan 85.000 besmettingen vastgesteld. Daarom heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, in nauwe samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten, het initiatief genomen om alle belangrijke informatie samen gebracht op www.info-coronavirus.be.