×

Project A8

Al zo'n 15 jaar zorgen de kruispunten op de A8 in Halle voor gevaarlijke verkeerssituaties en voor files tot op de Ring rond Brussel. Sinds juni 2022 wordt een nieuwe studie uitgevoerd met het oog op veiligheid en duurzaamheid, binnen de contouren die de Vlaamse Regering vastlegde. Alle verdere updates over het project A8 zullen voortaan op deze pagina te vinden zijn.

Kruispunten met verkeerslichten zorgen voor problemen

De kruispunten met verkeerslichten langs de A8 maken het mogelijk om de weg op verschillende plaatsen over te steken of op- en af te rijden. Tegelijkertijd zorgen die verkeerslichten voor gevaarlijke situaties en slibt het verkeer regelmatig dicht door de lichten. Dit zorgt voor talrijke files en hinderlijk sluipverkeer door het stadscentrum van Halle en de omliggende woonwijken. Dat is onveilig en slecht voor de leefkwaliteit van omwonenden. 

➜ Op de A8 tussen de Ring rond Brussel en het kanaal Brussel-Charleroi zijn er nog drie kruispunten met verkeerslichten: aan de Halleweg, aan de Nijvelsesteenweg en aan de Rodenemweg.

Wat wil het project A8 bereiken?

De werkvennootschap werkt sinds 2022 aan een veilige en duurzame oplossing voor de A8 en zijn omgeving in opdracht van de Vlaamse Regering. Ze bouwen verder op de studies van de voorbije jaren. Ze houden hierbij rekening met de evoluties in het beleid en op het terrein. In 2022 verscheen het manifest met vernieuwde ambities en doelstellingen voor de A8.

Ze werken aan een overkoepelde visie op de A8 die rekening houdt met de verschillende uitdagingen.

  • Een betere doorstroming en verkeersveiligheid op de A8.
  • Minder verkeersdruk en hogere verkeersveiligheid op de lokale wegen in Halle.
  • Meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.
  • Een betere verbinding tussen de wijken rond de A8.
  • De leefbaarheid in de omgeving van de A8 verbeteren.
  • De natuur en waterlopen rond de A8 versterken.

Raadpleging stakeholders

De Werkvennootschap wil iedereen hier zo goed mogelijk bij betrekken. Daarom toetsen ze het studiewerk af bij verschillende actoren en raadplegen ze heel wat belanghebbenden doorheen het proces. Zo brengen ze de kansen, vragen en bezorgdheden die leven in kaart en komen ze tot een gedragen oplossing.

In het najaar van 2022 werden overheden, administraties, bedrijven, scholen, verenigingen en burgers betrokken om de doelstellingen en het kader waarbinnen ze het project realiseren scherp te stellen. Dit leidde tot het Manifest.

Het studieteam werkte de verschillende scenario’s en mogelijke oplossingen uit, en alle inwoners kregen begin 2023 de kans hun mening en ideeën te delen. Hiermee gingen ze opnieuw aan de slag en kwamen zo tot een gedragen visie voor een duurzame oplossing voor alle bewoners en gebruikers. De resultaten worden in februari 2024 opnieuw met de belanghebbenden gedeeld.

Timing

Onderstaande timing is onder voorbehoud en indicatief, afhankelijk van het verloop van het project:

➜ Lopend: overleg met stad Halle, bedrijfsorganisaties, belangengroepen, burgerorganisaties en -verenigingen (ziekenhuizen, scholen, handelscomités, scouts, lokale sportclubs …).

➜ December 2022: Manifest met ‘Ambities en mogelijke scenario’s A8’. Dit document kan je hier raadplegen

➜ 2022 - 2026: studiefase 

➜ 2026-2031 (onder voorbehoud): start werken / heraanleg A8.


Meer informatie en vragen?

Stuur een bericht naar info@A8-halle.be. Vermeld steeds het onderwerp van je vraag, zodat je zo snel mogelijk kan worden verder geholpen.